Koaliční lídri majú ambíciu navoliť čo najviac kandidátov na ústavných sudcov

Koaliční lídri rokovali v parlamente o sociálnych opatreniach. Hovorili aj o voľbe kandidátov na ústavných sudcov, ktorá čaká poslancov na májovej schôdzi.

06.05.2019 11:16 , aktualizované: 15:00
debata (5)

Video: Líder Mostu-Híd Béla Bugár po koaličnej rade informoval, že v koalícii sa dohodli o presunutí rokovania o sociálnom balíčku na júnovú schôdzu. Bugár tiež potvrdil, že jeho strana nepodporí prezidentom vrátený návrh zákona o štátnych symboloch. Zmienil sa aj o voľbe nových ústavných sudcov.

Video

Smer, SNS a Most-Híd mali prerokovať viaceré návrhy na zníženie odvodov, zvýšenie dávok pre rodičov či zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov. Koalícia sa už dohodla napríklad na zavedení tzv. športových poukazov aj na stoeurovom príspevku pre rodičov prváčikov na nákup školských pomôcok. Tieto dva návrhy už predložili na májovú schôdzu parlamentu. Podľa Bélu Bugára (Most-Híd) sa napokon koaliční lídri zhodli na presunutí rokovaní o opatreniach k sociálnemu balíčku na júnovú schôdzu NR SR.

„Dohodli sme sa na viacerých veciach. Vzhľadom na to, že chceme, čo najmenej zaťažiť štátny rozpočet, tak sa to presúva na júnovú schôdzu. Dovtedy ešte ideme okresať niektoré návrhy, aby vplyv na štátny rozpočet nebol veľký,“ priblížil po skončení rokovania Bugár.

Strana Most-Híd chce v rámci koaličného balíka ekonomických opatrení presadiť zníženie odvodov, ako aj zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane pre zamestnancov a živnostníkov. „Aktuálne to je, otázna je ale miera, či to bude toľko, alebo to bude menej. Nechceme zanechať štátny rozpočet pre ďalšiu vládu s veľkou dierou,“ vysvetlil Bugár. Tiež potvrdil, že strany sú ochotné pristúpiť ku kompromisom pri svojich opatreniach. „Dohodli sme sa tak. Ideme rokovať, do júna máme priestor hľadať riešenia, ktoré priveľmi nezaťažia rozpočet a aby aj poslanci, ktorí opatrenia navrhujú, boli spokojní,“ podotkol Bugár. Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák označil diskusiu na Koaličnej rade za konštruktívnu. „Dohodli sme sa ako podporiť zákony, ktoré pomáhajú ľuďom v dobrých ekonomických časoch a aby nezruinovali štátny rozpočet,“ potvrdil tiež Bastrnák.

So svojimi návrhmi na zníženie daní prichádza aj SNS, ktorá presadzuje zníženie dane z príjmu právnických osôb, zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov či nižšiu daň z pridanej hodnoty pre vybrané druhy potravín.

Strana Smer zase presadzuje zvýšenie rodičovského príspevku či zavedenie desaťdňovej otcovskej dovolenky po narodení dieťaťa, ako aj zavedenie päťdňového voľna na ošetrenie člena rodiny pre partnera počas obdobia poberania.

Čo najviac ústavných sudcov

Čo sa týka voľby kandidátov na ústavných sudcov, koalícia sa zhodla na tom, že má ambíciu zvoliť ich čo najviac. Dohoda na menách ešte nie je, partneri sa dohadujú. Potvrdil to Bugár.

„Koalícia má vôľu zvoliť najviac kandidátov,“ povedal Bugár. Ambíciu zvoliť čo najviac mien potvrdil aj predseda klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. Viacerí predstavitelia koalície už minulý týždeň naznačovali, že koalícia by mohla zvoliť desiatku kandidátov, ktorí chýbajú.

Bastrnák však pripomína, že prezident SR Andrej Kiska z doterajších ôsmich kandidátov vymenoval len troch. Je preto podľa Bastrnáka otázne, koľko mien vlastne má parlament ešte poslať hlave štátu.

Poslanci by mali kandidátov voliť 21. mája podvečer. Pôjde už o tretiu voľbu. V prvej nezvolili nikoho, v druhej ôsmich kandidátov. Prezident z nich vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu (ÚS) SR. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana. Na ÚS sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov.

Koaličná rada hovorila podľa Bugára aj o otázke hrania cudzej štátnej hymny. Most-Híd zopakoval, že prelomenie prezidentovho veta nepodporí. Ak zákon z dielne SNS týkajúci sa hrania hymny prejde, parlament bude v zrýchlenom režime prijímať úpravu Mosta-Híd, ktorá má zákaz hrania zrušiť. Pokiaľ parlament veto neprelomí, zostane platný súčasný zákon.

TV Pravda: Rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku je problematické, mal menovať štyroch ústavných sudcov, nie troch, myslí si ústavný právnik Eduard Bárány. Pozrite si video TV Pravda, v ktorom Bárány upozorňuje na to, že Kiskovo rozhodnutie môžu napadnúť na súde neúspešní kandidáti (vysielané 17.4.2019)

Video
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Koaličná rada