VIDEO Nový minister Kamenický: Som zástancom vyrovnaného rozpočtu

Pozrite si prvú tlačovú konferenciu ministra financií Ladislava Kamenického po jeho vymenovaní do funkcie.

07.05.2019 12:35 , aktualizované: 14:45
debata (13)

Minister Kamenický, ktorého do úradu vymenoval prezident Andrej Kiska v utorok o 10.00 hodine, novinárom povedal, že úrad preberá nie v ľahkej dobe, keď sa ochladzuje ekonomika a blížia sa voľby, čo si uvedomuje. Za najväčšiu výzvu označil udržanie historicky prvého vyrovnaného rozpočtu.

Ako prvú prioritu označil nový minister financií vyrovnaný rozpočet v tomto roku, kde chce podrobne sledovať vývoj makroekonomického prostredia, ktorá sa zhoršuje. Ďalšou prioritou je príprava budúcoročného rozpočtu.

„Som zástanca vyrovaného rozpočtu a v tom budem naďalej pokračovať,“ uviedol. Urobím všetko preto, aby sme sa aj v budúcom roku udržali pod sankčnými pásmami (dlhovej brzdy), uviedol. Minister sa chce držať prísľubov, ktoré Slovensko poslalo do Bruselu, v ktorom sú deklarované ciele udržať vyrovnané rozpočty aj v ďalších rokoch.

Ďalšími hlavnými oblasťami ministrovho záujmu má byť boj s daňovými únikmi, zavedenie E-kasy či podpora projektu Hodnota za peniaze.

Sulík: Nemyslím si, že dokáže niečo zmeniť

Opozičná SaS vníma nového ministra financií Kamenického ako korektného človeka, ktorý sa vyzná v problematike financií. Dôležité však podľa nej bude, či dokáže ustáť rôzne tlaky. „Ja na neho nemôžem povedať nič zlé z nejakej tej osobnej komunikácie, vnímam ho ako korektného a kultivovaného človeka,“ skonštatoval predseda SaS Richard Sulík.

Nemyslí si však, že za desať mesiacov dokáže nový minister niečo zmeniť. „A čo je ešte horšie, nemyslím si, že dokáže ustáť tlaky, ktoré práve od takých rôznych ‚podivínov‘ v koalícii budú na neho chodiť, bohužiaľ,“ dodal.

Podobne ho vníma aj poslankyňa liberálov Jana Kiššová. „Vie veľmi dobre, aké problémy slovenská ekonomika aj verejné financie majú,“ poznamenala. Podľa nej je dôvod očakávať od neho vo veľmi skorom čase nejaké výsledky.

Post ministra financií sa uvoľnil po tom, čo Kiska v polovici apríla prijal demisiu Petra Kažimíra. Rezort dočasne viedol premiér Peter Pellegrini (obaja Smer). Kamenický v parlamente viedol finančný výbor. V parlamente ho nahradí niekdajšia poslankyňa Darina Gabániová.

Bývalý minister Kažimír sa 1. júna ujme funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS). Na poste vystrieda Jozefa Makúcha, ktorý pozíciu opustil predčasne. Oficiálne sa mu malo skončiť funkčné obdobie v roku 2021.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Kamenický