Danko: Do Ruska chodí každý, kritika len posilňuje Kotlebu

Európski lídri vyhľadávajú Rusko a "podávajú si tam kľučky". Pre médiá to uviedol predseda parlamentu Andrej Danko. Reagoval tak na kritiku, že sa ako jediný predstaviteľ štátov Európskej únie zúčastnil v Moskve na štvrtkovej vojenskej prehliadke, pripomínajúcej víťazstvo v II. svetovej vojne.

10.05.2019 11:24
Danko / EÚ / reforma Foto: ,
Na snímke predseda parlamentu Andrej Danko.
debata (41)

„Keď boli zavedené sankcie, obchodná bilancia EÚ s Ruskom poklesla a narástla bilancia Spojených štátov. Ak si myslíte, že Rusi a Američania žijú v nejakej izolácii, tak sa tu klameme,“ povedal Danko. Na stretnutie s Vladimírom Putinom sa pritom podľa predsedu parlamentu teší aj americký prezident Donald Trump. Takisto by v júni mala odcestovať do Ruska delegácia slovenských podnikateľov oboznámiť sa s tamojšími daňovými úľavami a investičnými stimulmi. „To nie je karanténa, každý do Ruska chodí,“ zdôraznil Danko.

Podľa predsedu parlamentu pozvanie na vojenskú prehliadku nie je bežná záležitosť a on je podľa vlastných slov na to hrdý. Zosmiešňovaním jeho a jeho práce podľa Danka len naberá na sile Marian Kotleba.

Predseda parlamentu Andrej Danko sa vo štvrtok zúčastnil v Moskve na vojenskej prehliadke pri príležitosti 74. výročia ukončenia II. svetovej vojny. Danko bol jediný aktívny zahraničný politik, ktorý bol na prehliadku tento rok pozvaný. Počas prehliadky sedel v spoločnosti predsedu Štátnej dumy Viačeslava Volodina a predsedníčky Rady federácie Valentiny Matvijenkovej. Následne sa Danko na pozvanie ruského prezidenta Vladimíra Putina zúčastnil na slávnostnom obede v spoločnosti napríklad patriarchu Kyrila a vojnových veteránov. Predseda parlamentu sa takisto stretol s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom.

VIDEO: Záber z vojenskej prehliadky, na ktorej sa zúčastnil aj Andrej Danko. Pozrite si, ako si v 55 sekunde podáva ruku s Vladimírom Putinom.

Danko otvoril výstavu k 100. výročiu úmrtia M. R. Štefánika

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) otvoril v piatok výstavu venovanú 100. výročiu tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika s názvom Veriť, milovať, pracovať. Výstava je inštalovaná vo vestibule Národnej rady SR.

„Slováci takú osobnosť, akou bol Milan Rastislav Štefánik, vo svojom čele potrebovali. Osobnosť, ktorá bola komplexná, bol človekom, ktorý mal dvere otvorené, a to najmä preto, že bol všade bezprostredný. …Bol človek, ktorý bol v spoločnosti a v kolektíve veľmi rýchlo obľúbený. Nadväzoval známosti, ktoré potom prispeli k tomu, že mohla vzniknúť Československá republika. O jeho charizme, ľudskosti svedčí aj to, že dokázal presvedčiť množstvo ľudí, ktorí mohli žiť v komforte ďalej, aby išli v rámci légií bojovať za Československú republiku,“ pripomenul Danko. Zároveň vyzdvihol Štefánika ako osobnosť, ktorá išla za svojím cieľom a rozvíjala všetky svoje danosti, napríklad vojenské schopnosti, ale aj schopnosti v oblasti vedy.

Výstava pozostáva z fondov Parlamentného archívu, Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky, ale aj zo zapožičanej zbierky zo Slovenského národného múzea. „Urobili sme tu malú výstavu, kde vidíte aj prehľad jeho života, pamiatky a veci, ktoré ho pripomínajú,“ priblížil šéf parlamentu.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #M. R. Štefánik #Ruská duma