Nicholsonová a Remišová majú podľa súdu zaplatiť pokutu

Rozhodnutia výboru pre nezlučiteľnosť funkcií o udelení pokuty podpredsedníčke parlamentu Lucii Ďuriš Nicholsonovej (SaS) a poslankyni Veronike Remišovej (OĽaNO) z vlaňajšieho decembra sa ukázali ako správne.

14.05.2019 18:53
Remišová Foto: ,
Veronika Remišová
debata (26)

Povedal to jeho predseda Vladimír Sloboda (SaS) s tým, že v prípade Nicholsonovej, ktorá sa obrátila na Ústavný súd, už súd rozhodol, že návrh verejnej funkcionárky odmietol ako zjavne neopodstatnený. V prípade Remišovej Ústavný súd potvrdil rozhodnutie parlamentného výboru. Obe by mali prísť o trojnásobok mesačného platu.

V prípade Nicholsonovej bolo dôvodom, že v majetkovom priznaní neuviedla vlastníctvo chaty. Chybu priznala s tým, že nebolo jej zámerom niečo zatajovať. Pokiaľ ide o Remišovú, výbor skonštatoval, že v majetkovom priznaní neuviedla rekreačnú chatu, ktorú vlastní v katastri Pribyliny (okres Liptovský Mikuláš), v chránenom vtáčom území. Poslankyňa argumentovala, že v čase podávania majetkového priznania nebola ešte stavba zapísaná v katastri. Podľa väčšiny členov výboru však táto stavba spadá do ďalšej kategórie, konkrétne „iné stavby“.

„Samozrejme, trvám na tom, že som iba dodržiavala pokyny vo formulári Národnej rady. Ústavný súd rozhodol, že napriek zlému formuláru je to moja chyba. Považujem to za nespravodlivé rozhodnutie, keďže o mne rozhodovali z troch sudcov dvaja bývalí poslanci za stranu Smer. V tejto veci sa obrátim aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu,“ povedala pre Pravdu Remišová.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Veronika Remišová #Lucia Ďuriš Nicholsonová