Čaputová navštívi Českú republiku ako prezidentka 20. júna

Prvá oficiálna zahraničná cesta nastupujúcej prezidentky Slovenska Zuzany Čaputovej povedie do Českej republiky. Uskutoční sa 20. júna. Potvrdil to člen jej tímu Martin Burgr.

16.05.2019 12:22
Zuzana Čaputová Foto: ,
Zuzana Čaputová.
debata (9)

Detaily oficiálnej návštevy sa podľa Burgra ešte dolaďujú. Čaputová súkromne navštívila Prahu už v apríli, a to dva týždne po zvolení. V českej metropole sa stretla napríklad s poslancom TOP 09 a niekdajším ministrom zahraničia Karlom Schwarzenbergom, ktorý jej v prezidentskej kampani vyjadril podporu.

Zeman pred rozhodujúcim druhým kolom priamej voľby prezidenta podporil Maroša Šefčoviča, ktorého vtedy prijal na zámku v Lánoch. Čaputová už počas kampane povedala, že pre prípad úspechu vo voľbách hlavy štátu chce dodržať tradíciu, podľa ktorej prvá zahraničná cesta nového slovenského prezidenta vedie do Česka.

Do Českej republiky povedie taktiež posledná zahraničná cesta súčasnej hlavy štátu Andreja Kisku. Už koncom mája sa stretne s českým partnerom Milošom Zemanom v Lánoch. Potvrdil to prezidentov hovorca. „Áno, stretnú sa 30. mája v Lánoch,“ uviedol Ovčáček. Kiska Českú republiku naposledy navštívil koncom apríla v rámci pracovnej cesty.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #Andrej Kiska #Zuzana Čaputová