Do sledovania novinárov mal byť zapletený aj vysokopostavený úradník Juraj Škríp

Do prípadu sledovania novinárov, ktorý vyšetruje protizločinecká jednotka bol podľa najnovších informácií zapletený aj riaditeľ Odboru hmotnej núdze a sociálnych dávok z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Juraj Škríp.

28.05.2019 09:32 , aktualizované: 11:50
debata (96)

Podľa informácií televízie Markíza sa mal Juraj Škríp pri vypovedaní pred políciou k účasti na sledovaní priznať a svoje miesto na Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny po piatich rokoch opustiť minulý týždeň, údajne zo zdravotných dôvodov. Škríp mal pred pár rokmi poslať sociálnu kontrolu do domu novinárky Moniky Tódovej, ktorá figuruje medzi novinármi, ktorých sledovanie si objednal Marian Kočner.

OĽaNO vyzýva na odvolanie Richtera

Premiér Peter Pellegrini by mal odvolať z funkcie ministra práce Jána Richtera (obaja Smer) kvôli kauze sledovania novinárov, do ktorej má byť zapletený aj bývalý štátny úradník ústredia práce. Premiéra vyzvalo k odvolaniu Richtera opozičné hnutie OĽaNO, podľa ktorého by sa mal Richter novinárke ospravedlniť. Okrem toho sa celou situáciou má zaoberať aj parlamentný ľudskoprávny výbor.

Podľa OĽaNO Richter je zodpovedný za konanie ústredia práce. „Ústredie práce je podriadená organizácia, za ňu plne zodpovedá minister práce. Je zodpovedný za pochybenia, ktoré nastali v tomto prípade. Richter sa nemôže vyhovárať, že za tento prípad nenesie žiadnu zodpovednosť,“ vyhlásila v utorok na tlačovej konferencii predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová. V čase, keď sa uskutočnila kontrola doma u novinárky, sa podľa Remišovej snažilo ministerstvo túto situáciu ututlať a kryť chyby ústredia práce. „Minister vtedy hovoril, že šlo len o zlú komunikáciu,“ upozornila Remišová.

Hnutie celú situáciu označilo za škandalóznu. Podľa Remišovej je veľmi pravdepodobné, že kontrolu sociálneho pracovníka si v skutočnosti cez štátny úrad zabezpečoval Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

„Zneužívanie sociálnych služieb štátu by bolo škandálom za akýchkoľvek skutočností. Zneužívanie štátnych inštitúcií na boj proti ľuďom, ktorých za nepohodlných považujú zločinci obvinení z vraždy, je škandálom, ktorý je porovnateľný so zneužívaním tajnej služby v 90. rokoch zo strany HZDS a zo strany SNS,“ vyhlásila Remišová.

Ústredie práce podáva trestné oznámenie

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) podáva na svojho bývalého zamestnanca trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Rozhodlo sa tak po medializácii informácie, že by bývalý úradník mohol byť zapojený do kauzy sledovania novinárov. Informovala o tom hovorkyňa ústredia Jana Lukáčová.

„Bližšie objasnenie uvedených podozrení prenechávame orgánom činným v trestnom konaní, s ktorými budeme v tejto súvislosti úzko spolupracovať,“ dodala Lukáčová.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanie novinárov #juraj škríp