Kaliňák k výzve na odstúpenie: Ja som už mimo politiky

Padajúce preferencie a opakované kauzy ľudí zo Smeru vyvolali nespokojnosť medzi členmi strany na východom Slovensku. Na list, ktorý poslali predsedníctvu Smeru, reagoval aj premiér Peter Pellegrini.

28.05.2019 19:07 , aktualizované: 29.05.2019 19:19
debata (1805)

VIDEO: Pozrite sa ako priamo odpovedal Robert Kaliňák k výzvam na jeho odstúpenie z postu podpredsedu Smeru. Vo videu TV Pravda hovoria za Smer aj Monika Smolková a Dušan Jarjabek.

Video

Pellegrini víta, že štruktúry chcú diskutovať o budúcnosti strany, privítal by však, aby sa diskutovalo na straníckej úrovni a nie v médiách. Povedal, že stranu Smer tvoria najmä jej členovia a nie papaláši vo funkciách.

„Aktivitu kolegov z východu možno vnímam aj ako prejav toho, že diskusia do vnútri strany sa zatiaľ nezačala, preto možno pristúpili aj k verejnému tlaku,“ dodal.

O personálnych otázkach je podľa Pellegriniho ešte predčasné hovoriť. „Ja sa skôr sústreďujem na obsah našej politiky. Či sa Smer vráti na tú stranu politického spektra, kam patrí, alebo sa bude zaťahovať do extrémov s cieľom získať iný typ voliča,“ povedal. Otázky o ďalšom postupe je podľa neho potrebné smerovať na predsedu strany Roberta Fica.

„Ja by som poprosil, aby ste hlavné a zásadné otázky smerovali na predsedu strany, ktorý ju riadi, ako mieni s touto výzvou naložiť a ako bude ďalej vo vedení strany postupovať,“ povedal premiér.

„Bez členov nemôže žiadna strana fungovať. Preto je úplne normálne, že v takej strane, akou je Smer-SD a s takým obrovským počtom ľudí, majú členovia právo vyjadriť svoj názor. Tú aktivitu kolegov z východu možno vnímam tak, že tá diskusia smerom dovnútra sa zatiaľ nezačala a aj preto pristúpili k takejto verejnej výzve,“ povedal premiér. Predseda vlády SR na záver pripomenul, že nevie, či ide iba o výzvu štruktúr z východného Slovenska alebo sa k nej pridalo viac regiónov.

Pellegrini uviedol, že stranu čaká rozhodujúce obdobie. „Od toho bude závisieť, kto bude, kde a či niekto ešte niekde bude,“ povedal premiér s tým, že tieto zmeny by mali nastať tak, aby strana vyhrala veľké parlamentné voľby. Podľa neho Smer bude musieť prejsť zásadnou reformou. „Ak sa to podarí, budeme sa vídať často. Ak sa to nepodarí, tak sa možno my osobne, ja s vami stretávať nebudem,“ dodal premiér.

Zároveň potvrdil, že strana zatiaľ oficiálneho generálneho manažéra nemá. „Musíme ho hľadať,“ vyhlásil.

Video: Premiér Peter Pellegrini chápe východoslovenských členov Smeru. Sám chce, aby sa strana vrátila späť do svojej pozície a nehľadala voličov v extrémnom spektre. Na záver sa vyjadril aj Ľubošovi Blahovi.

Video

Krajskí predsedovia: Žiadna vzbura

„Strana Smer-SD nikdy nebránila svojim členom vyjadrovať sa k aktuálnej politickej situácii na Slovensku alebo vnútri strany. Ako predsedovia krajských organizácii sme vždy presadzovali otvorenú diskusiu vnútri strany a nie posielanie si odkazov cez médiá. A predovšetkým si myslíme, že akékoľvek politické vyjadrenia by nikdy nemali byť motivované vlastnými nenaplnenými ambíciami niektorých členov strany. Ako krajskí predsedovia strany Smer-SD chceme kategoricky poprieť dezinterpretáciu niektorých médií, že v strane Smer-SD sa deje vzbura,“ uvádza sa v spoločnom vyjadrení krajských predsedov Smeru, ktoré poskytli denníku Pravda. Vo vyjadrení tiež ubezpečujú, že strana je jednotná a o budúcnosti strany sa bude rozhodovať na riadnom sneme.

Aktuálnu situáciu v strane Smer budú vyhodnocovať jej členovia na nadchádzajúcej krajskej rade v Prešove. Uviedol to krajský predseda strany v Prešove Vladimír Jánošík. K zverejnenej kritike sa však vyjadrovať nechcel. Z okresných štruktúr v kraji ale podobnú snahu, akú majú podľa medializovaných informácií niektoré stranícke organizácie, zatiaľ nezaznamenal.

Smolková: Je to podnet na diskusiu

„Niekto to zverejnil, ale ja sa ďalej k tomu nebudem vyjadrovať, čakám na reakciu predsedníctva strany Smer a uvidíme, aký vývoj to naberie. Neprezentujem len svoje stanovisko, ale stanovisko mnohých členov z rôznych okresov. Je veľká nespokojnosť, chcú diskutovať a toto je podnet na širokú diskusiu členskej základne s vedením strany," reagovala Monika Smolková. „Treba pozerať aj kto sa vyjadril a v akej je pozícii, pretože ľudia sa aj boja, čo je prirodzené a čakajú ako sa veci vyvinú. Myslím si, že určite by sa inak vyjadrili v rámci strany, keď budeme diskutovať. Ja poznám stanoviská mnohých krajských predsedov, ale pre médiá sa vyjadrili tak, ako sa vyjadrili, ja im to nezazlievam," okomentovala situáciu pre denník Pravda okresná predsedníčka Smeru za Košice 3 Monika Smolková. Podľa nej nie všetk,o čo prezentovali verejne, je aj ich osobný názor.

Kaliňák: Ja som už úplne mimo

„Nebudem reagovať, som už úplne mimo politiky, myslím, že reagovali krajskí politici. To, že pani Smolková nezvládla svoje kandidovanie, lebo však prepadla aj v minulých voľbách, je jej osobný problém. Ja som už mimo, do tohto straníckeho súboja sa nezapájam, ani ho neriešim," uviedol bývalý dlhoročný minister vnútra za Smer.

Baška: Je to dezinterpretácia

Strana jednotná a o jej budúcnosti sa bude rokovať na riadnom sneme. Uviedol to v reakcii na výzvu spolustraníkov z Košického okresu trenčiansky krajský predseda a člen predsedníctva Smeru Jaroslav Baška, ktorý zároveň kategoricky odmietol slová o vzbure v strane.

„Predovšetkým si myslím, že akékoľvek politické vyjadrenia by nikdy nemali byť motivované vlastnými nenaplnenými ambíciami niektorých členov strany, v tomto prípade myslím aj pani bývalú europoslankyňu, ktorá už nebola na kandidátke do Európskeho parlamentu,“ odkázal Baška na Moniku Smolkovú.

Trenčiansky krajský predseda jednej z vládnych strán zároveň považuje správy niektorých médií o vzbure v Smere za dezinterpretáciu. „Nie je to pravda, v strane Smer vždy budeme diskutovať o volebnom výsledku a každý člen môže demokraticky vyjadriť svoj názor. Strana je jednotná a určite budeme o jej budúcnosti rozhodovať na riadnom sneme. Pevne verím, že sa na sneme bude riešiť okrem personálnych otázok hlavne program, ktorý reprezentuje stranu voči občanom, voličom. Za 20 rokov sa ukázalo, že strana má výsledky a že sme už trikrát zostavili vládu,“ zdôraznil.

Baška vylúčil, že by v Trenčianskom kraji vznikala alebo bola podobná iniciatíva. Na otázky, či by mali Robert Fico a Robert Kaliňák z čela strany odísť a či by mal Peter Pellegrini kandidovať na predsedu, neodpovedal.

Situácia v strane je podľa Žigu neobvyklá

V strane Smer budú musieť hovoriť nielen o personálnych otázkach, ale aj o obsahu. Rodina si však má „špinavé prádlo“ vyriešiť za rodinným stolom, nie na verejnosti, povedal podpredseda Smeru a minister hospodárstva Peter Žiga. Tvrdí, že k situácii sa určite vyjadrí aj predseda strany Robert Fico, ktorého odchod východné krídlo žiada. Fico je podľa Žigu momentálne v zahraničí. Priznáva, že na pomery Smeru ide o neobvyklú situáciu.

„Rodina si má upratať veci za rodinným stolom. Máme si, možno aj tvrdé slová, povedať doma,“ povedal Žiga. Nevie, či sa bude konať mimoriadny snem, ale určite budú o tom diskutovať. On sám je podľa svojich slov v kontakte aj s Ficom, aj s podpredsedom a exministrom Robertom Kaliňákom. Myslí si, že premiér Peter Pellegrini je plnohodnotne pripravený pokračovať v straníckej politike. Dôvodom je, že je v strane 20 rokov a prešiel si rôznymi úrovňami.

Žiga hovorí, že strana sa musí pripraviť aj na parlamentné voľby, ktoré budú o trištvrte roka. Preto musí riešiť nielen personálne otázky, ale aj obsah. Pripomenul, že v najlepších časoch vedel program strany osloviť 44 percent voličov. Domnieva sa, že v strane budú musieť zadefinovať hodnoty sociálnej demokracie, tak, aby prestali byť konflikty a komunikácia bola jednotná. Minister však dnes odmieta povedať, či je za odchod Fica a Kaliňáka. Tvrdí, že svoj názor povie „doma“. Odmietol, že by táto iniciatíva išla od neho. Zároveň odmieta, že by sa do volieb mali spojiť s koaličnou Slovenskou národnou stranou (SNS). „My sme sociálna demokracia, oni sú pravicová strana,“ povedal Žiga.

Minister hospodárstva Žiga, podobne ako pred ním premiér Peter Pellegrini, odpovedal aj na otázky o predsedovi výboru pre európskej záležitosti Ľubošovi Blahovi. Toho pred časom počas zasadnutia výboru skritizoval Pellegrini za slová o tom, že EÚ je plná „lúzrov“. Podľa premiéra by sa takto predseda európskeho výboru, nominant Smeru, vyjadrovať nemal.

Dnes premiér potvrdil, že ak sa bude Blaha takto správať aj naďalej, mal by podľa neho z postu odísť. „Ja mám Ľuboša Blahu veľmi rád, lebo je to človek, ktorý je veľmi vzdelaný a interaktívny. Zároveň treba povedať, že strana má vymedzené hodnoty v rámci zahraničnej politiky. V prípade, ak sa vybočuje, a on sa niekedy vybočuje, tak musí buď korigovať svoje vyjadrenia, alebo to potom nie je kompatibilné so stranou, alebo potom zmeniť orientáciu strany,“ povedal Žiga.

Beňová: Smer nemá ľahké dni, vznikli aj pre odkladanie debaty

Strana Smer nemá ľahké dni, vznikli však aj dôsledkom odkladania otvorenej vnútrostraníckej debaty. Europoslankyňa Monika Beňová (Smer) tak na Facebooku reaguje na otvorený list košických funkcionárov adresovaný vedeniu Smeru, v ktorom žiadajú odstúpenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z funkcií.

„Strana bez členov nemôže byť úspešná a diskusiu potrebujeme otvorenú a férovú. Nie sú to ľahké dni, vznikli však aj dôsledkom odkladania otvorenej vnútrostraníckej debaty. A každý člen strany má rovnaký hlas a rovnaké právo k tejto diskusii prispieť," píše europoslankyňa na sociálnej sieti.

Saková: Vznik celej situácie nie je problém

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) pred rokovaním vlády uviedla, že situácia sa bude riešiť. O tom, či by mal podľa nej predseda strany Robert Fico zo svojej funkcie odísť, uviedla, že sa stretne s ostatnými členmi predsedníctva a vyjadrí sa k tomu potom. Podľa nej vznik celej situácie nie je problém. „Je to vec, ktorá sa má prediskutovať,“ uzavrela.

Raši: Je to názor Moniky Smolkovej

Richard Raši, krajský predseda Smeru v reakcii na na medializovaný list, v ktorom niektoré stranícke organizácie Smeru žiadajú odstúpenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z funkcií povedal, že "list je vyjadrením názoru okresnej predsedníčky Košice III a europoslankyne Moniky Smolkovej, ktorá preň zozbierala aj podporu členov okresnej rady.

V strane Smer si podľa neho uvedomujú klesajúce preferencie a nie sú spokojní ani s výsledkom eurovolieb. „Aj preto intenzívne diskutujeme na viacerých úrovniach, ako sa brániť sústredenému tlaku na našu stranu. Táto diskusia však patrí na stranícku pôdu a nie do médií,“ dodal Raši.

Členovia Smeru na východe poslali list predsedníctvu

Padajúce preferencie a opakované kauzy ľudí zo Smeru vyvolali nespokojnosť medzi členmi strany na východom Slovensku. Niektoré stranícke organizácie poslali predsedníctvu Smeru výzvy, v ktorých žiadajú odstúpenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z funkcií, informoval Denník N s tým, že organizácie tiež požadujú zvolanie mimoriadneho snemu a vyzývajú predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby kandidoval za predsedu. Výzvu poslali v utorok popoludní – dva dni po tom, ako strana prvýkrát od roku 2004 nevyhrala celoštátne voľby a v eurovoľbách ju s viac než štvorpercentným náskokom predbehla koalícia Progresívne Slovensko/Spolu.

Ide o prvú širšiu otvorenú vzburu proti vedeniu strany od založenia Smeru na konci roku 1999. Predsedom je od začiatku Robert Fico a jeho najbližším spolupracovníkom je stále Robert Kaliňák, ktorý síce už nie je ministrom vnútra ani poslancom, post podpredsedu Smeru však neopustil. Smer až doteraz vystupoval a fungoval na verejnosti jednotne, bez vnútorných konfliktov a spory medzi členmi či organizáciami zostávali za dverami. Objavili sa nanajvýš jednotlivé odchody členov.

V liste členovia Smeru píšu o úbytku členov, nespokojnosti s klesajúcim počtom voličov strany s tým, že s nimi vedenie nekomunikuje. Nepáči sa im ani to, ako sa vyrovnali s kauzami Smeru, opisujú frustráciu z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj postup polície pod Robertom Kaliňákom. Pod list sa podpísali viacerí členovia aj okresní funkcionári z Košického kraja. Dostalo ho nielen predsedníctvo, ale aj všetky krajské a okresné organizácie.

Straníci teraz vyzývajú Fica a Kaliňáka, aby sami odstúpili aj zo straníckych funkcií. Predsedníctvo zasa, aby čo najskôr zvolalo mimoriadny snem, na ktorom sa budú voliť funkcionári. Píšu aj o tom, že strana sa má ospravedlniť občanom za situáciu v krajine. Členovia z východného Slovenska zároveň vyzývajú Petra Pellegriniho, aby kandidoval za predsedu strany. Ten sa doteraz tejto téme vyhýbal, s blížiacim sa termínom volieb na jar budúceho roka sa však už téma, kto má stranu viesť do volieb, dlho odkladať nedá.

Iniciatíva Za slušné Slovensko rozbehla petíciu

Iniciatíva Za slušné Slovensko rozbehla petíciu s názvom Nevolím Smer, ale podpisujem! Reagujú tak na otvorený list košických funkcionárov adresovaný vedeniu Smeru, v ktorom žiadajú odstúpenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z funkcií.

„Nespokojní členovia strany Smer-SD si konečne všimli to, čo všetci spoločne hovoríme už od marca minulého roka – páni Fico a Kaliňák sú symbolmi korupcie a zneužitia politickej moci na rozkrádanie štátu a obohacovanie všetkých ‚Bašternákov‘ a ‚Kočnerov‘. Nerozumieme, prečo si to niektorí všimli až teraz, no ako hovorí jedno príslovie, lepšie neskoro ako nikdy," píšu v petícii členovia Za slušné Slovensko.

Zároveň vyzývajú predsedu Smeru Roberta Fica a podpredsedu Roberta Kaliňáka, aby prejavili politickú kultúru a dôstojne, bez vyvolávania straníckych sporov a prenasledovaní zo svojich funkcií odstúpili.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Robert Kaliňák