O post ústavného sudcu sa uchádza 16 kandidátov

Šestnásť kandidátov má v štvrtom kole volieb záujem o post ústavných sudcov. Parlament by mal o nich rozhodovať približne o tri týždne. S pribúdajúcim počtom kôl klesá aj chuť či záujem uchádzať sa o kreslá sudcov na Ústavnom súde SR. Vo štvrtok presne napoludnie uplynula lehota, keď bolo možné prihlasovať nových kandidátov. Záujem je najnižší, v predchádzajúcich kolách počet uchádzačov neklesol pod dvadsaťpäť.

30.05.2019 13:00 , aktualizované: 19:13
debata (5)

V nadchádzajúcom kole by mali poslanci zvoliť šiestich kandidátov, aby sa tak naplnil počet dvanásť, z ktorého bude hlava štátu vyberať šiestich chýbajúcich ústavných sudcov. V súčasnosti na súde pracuje sedem sudcov, plný počet je však trinásť.

Kandidátov má opäť verejne vypočuť ústavnoprávny výbor. Podľa jeho predsedu Róberta Madeja (Smer) by sa malo vypočúvanie uskutočniť 17. júna, do úvahy podľa neho pripadá ešte nedeľa 16. júna. Dosiaľ bol na vypočutí prítomný aj zástupca prezidenta. Zuzanu Čaputovú, ktorá sudcov aj vymenuje, čaká v sobotu 15. júna inaugurácia, takže kandidátov by mal vypočúvať už jej zástupca. Podľa Martina Burgra, súčasného hovorcu Čaputovej, túto otázku práve riešia.

„Ešte si potrebujeme preveriť, či vieme spraviť to poverenie včas, ale máme záujem, aby tam mala zástupcov. Pravdepodobne by to bol terajší šéf odboru legislatívy a spravodlivosti Stanislav Gaňa,“ uviedol Burgr. Gaňa na doterajších vypočutiach zastupoval prezidenta Andreja Kisku.

Opätovnými kandidátmi, ktorí neuspeli v predošlých voľbách, sú Katarína Čechová, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Michal Matulník, Peter Melicher, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka a Robert Šorl. Rudolf Čirč a advokát Peter Kubík sú novými uchádzačmi.

Rudolf Čirč sa uchádzal o post sudcu Ústavného súdu už v roku 2014. Počas kandidatúry boli spolu s Jánom Mazákom jediní, ktorí verejne vyjadrili kritický názor na Štefana Harabina. Vo voľbe vtedy Čirč nedosiahol nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. V roku 2000 sa stal sudcom Najvyššieho súdu, v období 2012 až 2017 bol členom Súdnej rady SR.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #voľba ústavných sudcov #kandidáti na ústavných sudcov