Ochranári: Novela zákona o ochrane prírody nám prináša skutočné právomoci

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR v Banskej Bystrici víta dlhoočakávanú novelu zákona o ochrane prírody, ktorú vláda schválila v stredu (29. 5.). Prináša kľúčové zmeny, ktoré zaistia účinnú ochranu 400-tisíc hektárom najvzácnejších prírodných lokalít, čo predstavuje takmer desať percent rozlohy Slovenska. Konštatuje sa to v stanovisku, ktoré vo štvrtok ŠOP SR poskytla médiám, a zdôrazňuje sa v ňom, že už nemôže dôjsť k žiadnym plošným výrubom alebo akémukoľvek zásahu do prírody v národných parkoch (NP) bez súhlasu štátnych ochranárov.

30.05.2019 15:22
debata (9)

Novela zákona o ochrane prírody priamo v texte zakazuje plošnú ťažbu v NP a vzácnych územiach. Náhodná ťažba, akú verejnosť mohla vidieť napríklad v Nízkych Tatrách, po vstupe novely do platnosti už bude nezákonná.

„Z hľadiska zabezpečenia adekvátnej ochrany prírody na Slovensku je pre nás kľúčová. Za najvýznamnejšiu zmenu vnímam posilnenie našej pozície pri schvaľovaní zásahov do NP a ostatných chránených území, či už sa to týka ťažby dreva, úpravy vodných tokov alebo plánovaní výstavby. Dnes totiž vieme výrubom v NP zabrániť iba v najvyššom piatom stupni ochrany. Teraz sa naša právomoc významne rozšíri na celé územie parkov. Našou ambíciou je nadradiť ochranu prírody v NP nad všetky ostatné záujmy,“ reagoval generálny riaditeľ ŠOP SR Martin Lakanda.

Nová legislatíva prináša štátnym ochranárom skutočné konkrétne právomoci a ich súhlas bude potrebný pri akýchkoľvek krokoch, ktoré by mohli ohroziť prírodu v NP.

Podľa ochranárov za posledné tri roky pri ochrane NP došlo k významným posunom. Štát začal aktívne využívať predkupné práva. Od roku 2017 takto získal pozemky napríklad v Slovenskom krase, v Malej Fatre či Poloninách a ministerstvo životného prostredia v tomto trende pokračuje. Za posledné obdobie na Slovensku pribudlo 1262 hektárov bezzásahového územia. Súkromným vlastníkom začal štát ponúkať všetky dostupné možnosti kompenzácií, od prenájmu až po odkúpenie.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Štátna ochrana prírody SR #plošný výrub