Víťaz chce lepšiu zdravotnú starostlivosť

Ako by mohli moderné technológie zlepšiť starostlivosť o chorých a nevládnych ľudí, ktorí potrebujú ošetrovateľov? Odpoveď na túto otázku hľadá Erik Kajáti a jeho tím z Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. Ich projekt študentského startupu zaujal porotu súťaže Slovak University Startup Cup natoľko, že autora zvolila za celkového víťaza ročníka 2019.

18.06.2019 18:37
slovak university startup cup 2019 Foto: ,
Víťazovi hlavnej ceny Erikovi Kajátimu zagratuloval aj Jakub Prokeš, zástupca šéfredaktorky denníka Pravda.

„Každý chce mať istotu, že jeho príbuzný dostáva kvalitnú starostlivosť. Lenže ako kontrolovať prácu ošetrovateľa, keď vtedy často ani nie ste doma? A práve v tom má pomôcť naša platforma CHECkuP – Cognitive HealthCare Platform,“ hovorí Kajáti. Platforma sleduje kvalitu zdravotnej starostlivosti, zbiera údaje, ktoré sú zaujímavé pre rodinu pacienta, ošetrovateľskú agentúru i zdravotnú poisťovňu. Výsledkom je lepšia služba, efektívnejšia organizácia práce agentúr, ale aj ušetrené peniaze. Veď sa platí len za požadovanú kvalitu a to, čo sa skutočne urobilo. Kajátiho tím zároveň zvíťazil aj v kategórii Veda a medicínske technológie.

Slovak University Startup Cup
Slovak University Startup Cup
+4Slovak University Startup Cup

„Cieľom projektu Slovak University Startup Cup je oceniť a podporiť mladú generáciu lídrov, ktorí majú inovatívne nápady. Zároveň im pomáhame uviesť ich riešenia do reálneho podnikania,“ hovorí Marián Meško, výkonný predseda Junior Chamber International Slovakia, ktorá súťaž organizuje. Podobné akcie sa konajú v mnohých krajinách sveta, veď JCI pôsobí v 115 štátoch. Na Slovensku ho podporuje aj Slovenská obchodná a priemyselná komora a mnohé firmy, Pravda je hlavným mediálnym partnerom.

Víťazi jednotlivých kategórií súťaže Slovak... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
slovak university startup cup Víťazi jednotlivých kategórií súťaže Slovak University Startup Cup 2019: Vasilija Jovanovič, Filip Maukš, Erik Kajáti, Ján Široký a Jozef Pavlinský.

Porota vybrala celkového víťaza spomedzi piatich finalistov jednotlivých kategórií. V kategórii Informačné technológie, mobilné technológie a web zvíťazil Ján Široký, líder študentského startupu Financie.online z Podnikovohos­podárskej fakulty Ekonomickej univerzity so sídlom v Košiciach. Mladá firma vytvára aplikácie pre správu osobných financií. Kategóriu Priemyselné technológie, technické riešenia, robotika vyhral Filip Maukš z Fakulty architektúry STU v Bratislave za Motocyklový simulátor pre virtuálnu realitu. Startup sa venuje vizualizovaniu a testovaniu dizajnérskych návrhov motocyklov.

Víťazom kategórie Životné prostredie, zelené technológie sa stal Jozef Pavlinský z Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Porotu zaujal jeho projekt Greenspace, ktorý sa zaoberá novými technológiami dobíjania batérií elektromobilov a bezmotorových lietadiel. Kategóriu Ostatné projekty vyhrala Vasilija Jovanovič z Fakulty psychológie Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Líderka študentského startupu eDetox sa snaží deti naučiť používať mobily, tablety a počítače účelne a zdravo. "Ukazujeme im, že detstvo je lepšie stráviť s reálnymi kamarátmi, mať skutočné zážitky. Máme heslo: Mobil preč, dajme reč!“

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Slovak University Startup Cup