Saková spúšťa kampaň proti násiliu v domácnostiach

Ročne je na Slovensku spáchaných minimálne 1 600 trestných činov domáceho násilia. Pre strach obetí hlásiť násilné správanie ich však môže byť mnohonásobne viac. Ministerstvo vnútra preto spúšťa kampaň "Od zajtra". Zameraná bude na boj proti týraniu v domácnosti. Rezort zároveň sľubuje balík opatrení.

20.06.2019 13:00 , aktualizované: 16:45
debata (6)
Viceprezidentka Policajného zboru Jana... Foto: Ivan Majerský, Pravda
tk, Maskarova, , Sakova, Viceprezidentka Policajného zboru Jana Maškarová (vľavo) a ministerka vnútra Denisa Saková na tlačovej konferencii.

„Najdôležitejšie je včasné rozpoznanie takto týraných osôb a ich ochrana. Vieme však pomôcť len tomu, kto nám problém nahlási a o koho probléme vieme,“ povedala šéfka rezortu Denisa Saková (Smer). Policajti pracujúci v teréne by mali prejsť v najbližších mesiacoch preškolením. Tzv. policajt prvého kontaktu by mal vedieť jednoznačne identifikovať vo svojom obvode týranú osobu. „Potrebujeme zabezpečiť, aby sme sa o prípadoch násilia nedozvedeli, keď už je neskoro, alebo po desiatkach rokov takéhoto života obete,“ zdôraznila Jana Maškarová, viceprezidentka Policajného zboru.

Na vypočúvanie obetí domáceho násilia polícia sprevádzkovala špecializované výsluchové miestnosti. Tie slúžia najmä pre deti, ktoré sú často jediným svedkom tyranie v domácnosti. „Práve takto sa dá získať dostatok dôkazov proti násilníkovi, ktoré často v podobných prípadoch chýbajú,“ pripomenula Maškarová. Medzi priority kampane patrí aj intenzívnejšia spolupráca polície, súdov aj prokuratúry. „Informáciu o prepustení násilníka z väzenia dostane okamžite aj policajt prvého kontaktu, odkiaľ vinník pochádza,“ dodala viceprezidentka. Cieľom je väčšia ostražitosť policajtov v danom meste a predchádzanie recidíve.

Saková je rozhodnutá zabojovať o zvýšenie dostupnosti štátnej podpory bývania pre týrané ženy a deti. „Chceme, aby sa k náhradnému bývaniu dostali rýchlejšie, aby sa ženy nemuseli vracať do domácnosti, odkiaľ pre násilie odišli,“ vysvetlila ministerka. O téme bude rokovať aj s rezortom dopravy a výstavby, pod ktorého kompetenciu spadá Štátny fond rozvoja bývania. „Tieto ženy majú mať uľahčený a zrýchlený postup a prístup k finančným prostriedkom, aby si vedeli zabezpečiť v krátkej dobe bývanie. Nechceme, aby tento zdroj financií pôsobil diskriminačne voči ostatným, ale chceme zrýchliť proces vybavovania žiadostí takýchto obetí trestných činov,“ dodala Saková.

Téma týrania by mala dostať prednosť pri plánovaní, kam ministerstvo nasmeruje svoje dotácie. Dôležitá je podľa Sakovej aj spätná väzba. Rezort preto zriadi stránku www.odzajtra.sk, ktorá bude poskytovať rady.

Ministerka naznačila viaceré zmeny v legislatíve. Nevylúčila ani zavedenie princípu „trikrát a dosť“ v prípade ukladania trestov pre násilníkov.

Kampaň mediálne podporila slovenská speváčka Dara Rolins, ktorá kampaň propaguje prostredníctvom piesne a klipu s názvom Od zajtra.

Hovoriť na verejnosti o intímnych veciach je podľa sociologičky zo Slovenskej akadémie vied Magdaleny Piscovej dôležité. „Vytvárajú sa tým určité hranice a mechanizmy, aby sa tieto problémy riešili a nezametali sa pod koberec, ako to bolo v minulosti,“ vysvetlila Piscová. Iniciatívu ministerstva považuje za krok vpred. Pripomína, že krajina má dobre nastavené zákony chrániace obete násilia, chýba však ich prepojenie s praxou. „Za veľké plus považujem preškoľovanie policajtov, ide totiž o ich scitlivovanie voči tejto téme,“ mieni sociologička. Mnohé plány rezortu ako náhradné bývanie pre obete, sú podľa nej behom na dlhé trate. „Je otázne, ako sa to podarí naplniť v praxi, ale to, že sa problém definuje a mediálne sa o ňom hovorí a diskutuje, že sa odtabuizováva, to je to najdôležitejšie,“ uzavrela odborníčka.

Slovensko mohlo mať dokument na ochranu obetí

Istanbulský dohovor je medzinárodný dokument, ktorý je považovaný za najucelenejšiu európsku stratégiu na odstránenie násilia páchaného na ženách a domáceho násilia. Jeho cieľom je zabezpečiť ženám, dievčatám a ďalším skupinám ľudí ohrozených násilím užívanie rovnakej úrovne ochrany v celej Európe. Zároveň sa zameriava na opatrenia, ktoré by umožnili násiliu predchádzať. Slovensko ako jedna z prvých krajín Rady Európy podpísalo dokument v máji 2011 s prísľubom, že bude krajinou ratifikovaný do konca roka 2013. Nestalo sa tak a Slovensko sa pridalo na stranu Ruska a Azerbajdžanu – dohovor na konci marca tohto roka parlament definitívne odmietol. Poslanci SNS, ktorí navrhli zastaviť ratifikáciu, argumentovali tým, že dokument ide údajne proti slovenským tradíciám a snaží sa zmeniť definíciu rodu v našich zákonoch.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #týranie detí #Denisa Saková #týranie žien #Jana Maškarová