Slovensko prvýkrát hostí európskych inšpektorov životného prostredia, skontrolujú emisie

Misia európskych inšpektorov životného prostredia (IRI) na Slovensku preskúma a zhodnotí dodržiavanie smernice EÚ o priemyselných emisiách v oblasti integrovaného povoľovania a znečisťovania. Na Slovensko ich pozvala Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). Ako informoval odbor komunikácie ministerstva životného prostredia (MŽP), kontrola potrvá do 28. júna, pričom na území Slovenska sa koná prvýkrát.

25.06.2019 11:05
debata (3)

SIŽP kontrolu iniciovala ako členská organizácia IMPEL-u (Európska sieť pre implementáciu a dodržiavanie environmentálneho práva), ktorá združuje európske environmentálne orgány z 33 štátov.

IRI poskytne členskej organizácii, v tomto prípade SIŽP, nezáväzné odporúčania k možnému zlepšeniu jej výkonu. Jej hodnotenie tak pomôže k efektívnejšiemu uplatňovaniu práva v oblasti životného prostredia.

„Som veľmi rád, že SIŽP prvýkrát využije túto jedinečnú príležitosť medzinárodnej organizácie IMPEL na detailné preskúmanie svojich postupov, a to práve so zameraním na takú významnú agendu, akou je integrované povoľovanie a kontrola znečisťovania, keďže do gescie tohto úseku spadajú najväčšie prevádzky a znečisťovatelia,“ uviedol generálny riaditeľ SIŽP Róbert Ružička.

Štátny tajomník MŽP Norbert Kurilla vyjadril presvedčenie, že závery misie budú užitočné pre ďalšie zlepšovanie práce envirorezortu ako aj na výmenu osvedčených postupov v rámci Európskeho spoločenstva.

IRI tím pozostáva zo siedmich medzinárodných expertov vedených Tonym Liebregtsom. Slovenskú stranu zastupuje generálny riaditeľ SIŽP Róbert Ružička a inšpektori integrovaného povoľovania a kontroly. Súčasťou IRI bude aj environmentálna kontrola v prevádzke CEMMAC a.s. Horné Srnie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #životné prostredie #emisie