Žitňanská: Nezvolenie šéfky protikorupčného úradu je neúcta voči vlastným záväzkom

To, že parlament dnes nezvolil šéfku Úradu na ochranu oznamovateľov korupcie, je hrubý prejav neúcty voči vlastným záväzkom a slovám z minulosti. Je to hrubý prejav neúcty aj voči členom výberových komisií, ktoré s najlepším vedomím a svedomím urobili výberové konania, voči kandidátom a kandidátkam, ktorí sa zúčastnili na výberovom konaní aj voči všetkým ostatným, ktorí do fungovania tohto úradu na základe predchádzajúcich koaličných prísľubov vkladali nádej na novú kvalitu boja proti korupcii.

27.06.2019 18:04
Lucia Žitňanská Foto: ,
Exministerka spravodlivosti, dnes nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská.
debata (6)

Na svojom facebookovom profile to uviedla exministerka spravodlivosti, dnes nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská. Adeptkami na post boli Zuzana Dlugošová a Monika Filipová.

„Národná rada schválením zákona zriadila Úrad na ochranu oznamovateľov korupcie. Bola to aj osobná iniciatíva Roberta Fica ešte ako premiéra, prezentovaná ako príspevok jeho vlády k boju proti korupcii. Vláda následne tak, ako to predpokladá zákon, zorganizovala transparentné výberové konanie na šéfa úradu, vybrala a schválila dve adeptky na túto funkciu a požiadala parlament o schválenie jednej z nich. Až doteraz išlo takmer o ukážkový postup,“ uviedla Žitňanská. Parlament však dnes ani v opakovanej voľbe nezvolil ani jednu z adeptiek, ktoré odporučila komisia.

Adeptkami boli Zuzana Dlugošová a Monika Filipová. Podľa Žitňanskej majú obe výborný kredit a integritu pre vedenie tohto úradu. „Koalícia v parlamente, ktorá dnes opäť (ne)volila, takto fakticky vyslovila nedôveru sama sebe a tej istej koalícii vo vláde, ktorá výber kandidátok urobila,“ uviedla exministerka. Kandidátky získali 27 a desať hlasov. To znamená, že ani opozičné strany im nedali dosť hlasov, dodala.

Poslanci NR SR dnes v tajnom hlasovaní v opakovanej voľbe nezvolili predsedníčku Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Kandidátkami boli Zuzana Dlugošová a Monika Filipová. Ani jedna z nich nezískala súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov. Preto bude vykonaná nová voľba.

Na základe zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý nadobudol účinnosť začiatkom marca, sa zriadil Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti so sídlom v Bratislave. Úrad má dohliadať predovšetkým na to, aby oznamovatelia korupcie neboli perzekvovaní nadriadenými, napríklad prepustením zo zamestnania.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Žitňanská #protikorupčný úrad #úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti