V prípade pacientky ležiacej na chodbe nebola zanedbaná starostlivosť, rozhodol úrad

V prípade ťažko chorej pacientky ležiacej na chodbe Nemocnice Levice nedošlo k zanedbaniu zdravotnej starostlivosti. Rozhodol o tom Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

10.07.2019 10:53
debata (39)

„Na základe vykonaného dohľadu úrad skonštatoval, že pacientka počas celej hospitalizácie na internom oddelení, chirurgickom a oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny dostávala adekvátnu liečbu a zdravotná starostlivosť jej bola poskytnutá správne,“ uviedla hovorkyňa úradu Radoslava Muchová. Tento záver vychádza podľa jej slov aj z odborného stanoviska troch konzultantov v medicínskych odboroch vnútorné lekárstvo, chirurgia a anestéziológia a intenzívna medicína.

Úrad pre dohľad však zároveň konštatuje, že aj keď zdravotná starostlivosť v tomto prípade nebola zanedbaná, umiestnenie vážne chorej pacientky na chodbe bolo zlyhaním organizácie práce príslušného oddelenia aj zlyhaním etiky. „Prešetrenie týchto postupov je v kompetencii manažmentu nemocnice, ako aj orgánu, ktorý vydal povolenie – Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorý sa podľa medializovaných informácií týmito skutočnosťami zaoberal a vyvodil dôsledky – rozviazanie pracovného pomeru s primárom chirurgického oddelenia,“ dodala Muchová. Úrad zároveň podal podnet aj na regionálny úrad verejného zdravotníctva pre možné porušenie hygienických predpisov.

Prípad sa stal v marci. Nemocnica umiestnila 64-ročnú pacientku s viacerými vážnymi diagnózami vrátane rakoviny po operácii na chodbe, kde strávila dva dni. Keď príbuzní žiadali, aby ju premiestnili na izbu, dostali odpoveď, že oddelenie je plné. „Ide o uzatvorenú časť chirurgického oddelenia, kde majú prístup iba personál nemocnice a najbližší príbuzní pacienta. Vzniknutá situácia nás mrzí,“ uviedla v tom čase pre médiá Lucia Kočková zo spoločnosti Agel SK, ktorá nemocnicu prevádzkuje. Krátko po preložení na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny pacientka zomrela.

K prípadu sa vtedy vyjadrila aj ombudsmanka Mária Patakyová, ktorá označila umiestňovanie pacientov na chodbe za neakceptovateľné. Úrad pre dohľad rozhodol 12. marca o výkone dohľadu v levickej nemocnici z vlastnej iniciatívy. Dostal aj podnet od príbuznej pacientky, ten však nebol v zmysle zákona kompletný.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Levice #zdravotná starostlivosť #Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou