Čaputová v Budapešti označila liberálnu demokraciu za garanta práv menšín

Maďarský prezident János Áder privítal vo štvrtok v Budapešti slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá pricestovala na jeho pozvanie na jednodňovú nástupnú návštevu.

11.07.2019 08:16 , aktualizované: 18:15
Hungary Slovakia Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a prezident Maďarska János Áder počas stretnutia v rámci návštevy prezidentky SR v Maďarsku.
debata (456)

Najvyššiu predstaviteľku Slovenskej republiky privítali s vojenskými poctami pred budínskym Sándorovým palácom, sídlom maďarského prezidenta. Po pracovnom rokovaní s Áderom nasledoval slávnostný obed a spoločná tlačová konferencia oboch prezidentov.

„Rád by som si s Vami vymenil názory na otázky udržateľnosti a ochrany životného prostredia, ktoré sú pre nás oboch také dôležité, ako aj na budúcnosť tohto regiónu a Európy,“ napísal 2. apríla v blahoprajnom liste maďarský prezident po víťazstve Čaputovej v prezidentských voľbách.

Áder vtedy ocenil otvorenosť, ktorú novozvolená prezidentka prejavuje voči otázkam dôležitým pre národnostné menšiny, a dodal, že cieľom jej budapeštianskej návštevy by mala byť diskusia o situácii maďarsko-slovenských vzťahov a o perspektíve vzájomnej spolupráce.

Áder po prvej schôdzke s Čaputovou, zdôraznil, že obaja zastávajú názor, že „ľudstvo je v oblasti ochrany klímy v poslednej hodine“. Podľa jeho slov sa so slovenskou prezidentkou zhodli aj v tom, že z hľadiska plnenia cieľov ochrany klímy je atómová energia nutná. Obaja politici v otázke migrácie zdôraznili ochranu vonkajších hraníc a potrebu preventívne pomáhať tam, kde môžu vznikať krízy a dôvody pre migráciu.

Podľa maďarského prezidenta je možné, že v nadchádzajúcich rokoch budú medzi ním a Čaputovou názorové nezhody. Vyjadril však súčasne presvedčenie, že to neznemožní bilaterálnu spoluprácu ani kooperáciu v rámci krajín V4.

Čaputová: Liberálna demokracia je garantom ochrany práv menšín

Prezidentka SR pred médiami na spoločnej tlačovej konferencii s jej maďarským partnerom Jánosom Áderom hovorila o liberálnej demokracii aj o tom, že vo vzťahoch oboch krajín sú prirodzené spoločné aj rozdielne stanoviská.

„Aj v kampani, aj teraz ako prezidentka SR, hovorím, že chcem byť prezidentkou všetkých ľudí, ktorí na Slovensku žijú. Aj preto som dnes v Maďarsku vyslala jasný signál, že práve liberálna demokracia, ktorá garantuje práva všetkým ľuďom rovnako, je najlepším spôsobom ochrany aj všetkých menšín, ktoré v našej krajine žijú,“ povedala Čaputová.

Maďarsko so Slovenskom spája to, ako obyvatelia oboch krajín vnímajú členstvo v Európskej únii – teda vysoká podpora členstva v EÚ, povedala vo štvrtok v Budapešti po schôdzke s prezidentom Maďarska Jánosom Áderom slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Za Slovenskú republiku môžem povedať, že nemám pochybnosti, že sa Slovensku dnes darí do veľkej miery práve vďaka európskej integrácii, a teda nie vďaka návratu kompetencií jednotlivým štátom,“ zdôraznila Čaputová, ktorá odmietla tvrdenie maďarských vládnych médií, že je údajnou agentkou amerického finančníka Georgea Sorosa. Podľa jej slov ide o klamstvo, s ktorým sa stretávala už aj počas predvolebnej prezidentskej kampane. Médiá vyzvala, aby sa vyhýbali konšpiračnej propagande.

Prezidentka sa pozastavila pri tom, že „je prirodzené, že sa vieme zhodnúť, ale aj to, že sú oblasti, kde sú naše názory odlišné“. „Jeden z najväčších rozdielov vnímam v našom pohľade na budúcnosť Európskej únie. Z našej skúsenosti vieme, že najväčšie výhody majú naši občania vďaka integrácii, nie vďaka prenosu právomocí späť na jednotlivé štáty. Občanov oboch našich štátov spája vysoká podpora nášho členstva v EÚ,“ zdôraznila prezidentka.

Prezident Maďarska János Áder a prezidentka SR... Foto: SITA, Lucia Vitteková
jános áder, Zuzana čaputová Prezident Maďarska János Áder a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas stretnutia v rámci návštevy prezidentky SR v Maďarsku.

Prezidenti diskutovali aj o aktuálnom poslaní V4. Slovenská prezidentka informovala Ádera o svojom pohľade, že ak spolupráca V4 má mať zmysel, nesmie byť len o strážení regionálnych záujmov. „Musí byť o presadzovaní demokratických hodnôt, hodnôt slobody a právneho štátu, a tiež hodnôt európskej integrácie, ako to bolo v pôvodnej dohode, na ktorej bol vznik V4 založený. Aby sme neboli vnímaní ako tí, čo Európsku úniu rozdeľujú alebo oslabujú. Aj preto si dnes uctím pamiatku bývalého prezidenta Árpáda Göncza, ktorého vnímam ako symbol presadzovania a ochrany týchto hodnôt,“ podčiarkla.

Čaputová sa s Áderom zhodli v tom, že globálne témy, akými sú zodpovednosť voči životnému prostrediu, klimatická kríza, či bezuhlíkové hospodárstvo sa bytostne dotýkajú oboch krajín, a že by mali robiť maximum pre hľadanie globálnej zhody v týchto témach.

"Hovorili sme aj o tom, aká hrozba je pre nás automatizácia a robotizácia priemyslu a budúcnosť nových odvetví. Že ak nedokážeme týmto výzvam efektívne čeliť a nájsť na ne riešenia, bude to mať pre nás nesmierne zlé dôsledky. Práve tu vidím potenciál pre našu spoluprácu a pre pozitívnu vecnú agendu, ktorú by sme mali v EÚ navrhovať, konštatovala slovenská prezidentka.

S Orbánom vyzdvihli význam V4

Význam spolupráce V4 vyzdvihla Čaputová aj s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom, informovala agentúra MTI.

Premiér na schôdzke, ktorá sa konala po rokovaní s prezidentom Jánosom Áderom, ocenil, že jedna z prvých zahraničných ciest slovenskej hlavy štátu po nástupe do funkcie viedla práve do Maďarska. Orbán zdôraznil, že maďarsko-slovenské vzťahy sa od roku 2010 postupne zlepšujú a že tieto krajiny dosiahli spolu vynikajúce výsledky.

Orbán sa s Čaputovou zhodli v tom, že vyšehradská spolupráca je strategickou záležitosťou pre strednú Európu, a to najmä v terajších časoch, keď sa v Európskej únii diskutuje o najdôležitejších otázkach budúcnosti kontinentu, citovala MTI Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho.

Ocenila zachovávanie jazyka a kultúry Slovákov v Maďarsku

Vďaku za zachovávanie tradícií, živého jazyka a kultúry pre mladé generácie vyjadrila Čaputová zástupcom samosprávy a organizácií Slovákov žijúcich v Maďarsku.

„Vzťahy medzi SR a Maďarskom sú nesmierne dôležité, je dôležité, aby sme mali naďalej konštruktívne vzťahy ako susedia a jednak ako krajania, na území ktorých žijú príslušné menšiny, tak ako žijete tu Slováci v Maďarsku,“ povedala Čaputová.

„Je veľmi dôležité, čo robíte pre zachovanie našej kultúry, som vám za to veľmi vďačná. Podobne, ako som bola na predchádzajúcich nástupných návštevách v Českej republike a v Bruseli, na obidvoch týchto miestach som sa stretla so Slovákmi, ktorí žijú v týchto mestách, týchto krajinách, je to pre mňa veľmi dôležité byť v živom kontakte s ľuďmi, ktorí reprezentujú našu kultúru a náš národ v iných krajinách,“ zdôraznila hlava štátu v závere svojej prvej oficiálnej návštevy Maďarska.

Predsedníčka Celoštátnej samosprávy Slovákov v Maďarsku (CSSM) Alžbeta Hollerová Račková prezidentke pripomenula, že predkovia Slovákov sa na území terajšieho Maďarska usadili pred vyše 300 rokmi a vybudovali si obce a mestá v Komáromsko-ostrihomskej župe, v okolí Budapešti, Pilíšskych vrchoch, v Novohrade, Zemplíne až po Dolnú zem. V súčasnosti má takmer 9000 ľudí v Maďarsku slovenský materinský jazyk, takmer 30.000 občanov Maďarska sa pri poslednom sčítaní obyvateľstva prihlásilo k slovenskej národnosti.

456 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #János Áder #Zuzana Čaputová