Čaputová vyšetrovaciemu tímu a prokurátorom v prípade Kuciak plne dôveruje

Prezidentka Zuzana Čaputová plne dôveruje vyšetrovaciemu tímu a dozorujúcim prokurátorom v prípade vraždy Jána Kuciaka. Zdieľa ich presvedčenie, že v záujme vyšetrenia celého prípadu je potrebné, aby ľudia, ktorých sa dôvodné podozrenia vyplývajúce z komunikácie s jedným z obvinených týkajú, prišli dobrovoľne v tejto veci vypovedať. Uvádza sa to v reakcii prezidentky, ktoré médiám poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

19.08.2019 13:43 , aktualizované: 16:45
Zuzana Čaputová / Prezidentka SR / Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.
debata (48)

„Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry dnes potvrdili, že existujú vážne poznatky o trestných činoch predstaviteľov štátnych orgánov. Považujem tieto informácie za mimoriadne závažné," uvádza sa v stanovisku. Ako Čaputová na záver dodala, je potrebné, aby si občania mohli uchovať dôveru v právo a spravodlivosť a preto bude aj naďalej pozorne sledovať vývoj situácie. Avizuje, že vo vhodnom čase zaujme „zásadné stanovisko“.

Matovič: Je znepokojivé, že Bödör má kontakty na polícii aj po zmene vedenia

Je znepokojujúce, že nitriansky podnikateľ Norbert Bödör má väzby na políciu aj po tom, ako Tibor Gašpar skončil vo funkcii policajného prezidenta. Uvádza sa to vo vyhlásení predsedu opozičného hnutia OĽaNO Igora Matoviča.

Zdôraznil, že Gašpar odišiel z funkcie policajného prezidenta v máji 2018 a Bödör sa k informáciám o svojom možnom zadržaní dostal v decembri toho istého roku. „Preto vyzývame ministerku vnútra Denisu Sakovú a prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského, aby čo najskôr vysvetlili prepojenia polície s Bödörom a tiež, aké opatrenia urobili preto, aby im zamedzili," uviedol Matovič.

„Zo strany riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana boli prijaté aktívne opatrenia v podobe zúženia tímu a celej veci (úniky informácií, pozn.) sa od začiatku venuje aj inšpekcia ministerstva vnútra," uvádza sa v reakcii policajného prezidenta Milana Lučanského.

Remišová hovorí o politickej zodpovednosti

Trestná činnosť predstaviteľov štátnych a justičných orgánov by sa mala vyšetriť. Poslankyňa Národnej rady SR a predstaviteľka vznikajúcej strany Za ľudí Veronika Remišová hovorí o vyvodení trestnoprávnej aj politickej zodpovednosti. Reagovala na informácie o prebiehajúcom vyšetrovaní trestných činov predstaviteľov štátnych orgánov, o čom v pondelok informovali dozoroví prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka.

Remišová zdôraznila závažnosť prepojení predstaviteľov štátnych orgánov s ľuďmi okolo podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. „Má ísť o veľmi dôležité mená, ktoré komunikovali s Kočnerom a následne aj istým spôsobom konali. Každý, kto na tomto obludnom systéme participoval, musí niesť plnú zodpovednosť,“ uviedla na sociálnej sieti.

Za zvláštny považuje prístup prokuratúry k nitrianskemu podnikateľovi Norbertovi Bödörovi. Prokurátori podľa jej slov potvrdili dostatok zákonných dôvodov na domovú prehliadku a zadržanie Bödöra. „Avšak o plánovanom úkone sa dozvedel, preto ho zrušili,“ podotkla s tým, že je nutné sa pýtať, či neexistuje ohrozenie vyšetrovania z jeho strany.

KDH o novom začiatku

„S hrôzou zisťujeme, ako fungovalo prepojenie zločinu so štátom a kto všetko tomu slúžil. To je veľmi zlá správa. Dobrá správa je, že nikdy nie je neskoro, začať odznovu,“ skonštatovalo v tejto súvislosti KDH. Tridsiate výročie Novembra '89 považuje hnutie za symbolické, a to nielen pre nový začiatok, ale aj na urobenie poriadku.

PS/SPOLU stojí za slušnými prokurátormi, vyšetrovateľmi a policajtmi

Predstavitelia koalície Progresívne Slovensko/Spolu-občianska demokracia (PS/Spolu) stoja za všetkými slušnými prokurátormi, vyšetrovateľmi a policajtmi, vďaka ktorým sa fakty o fungovaní mafiánskych praktík generácie Mariana Kočnera na Slovensku odhaľujú, informovala hovorkyňa koalície Silvia Hudáčková.

"Prokurátori špeciálnej prokuratúry získali vážne poznatky o trestných činoch predstaviteľov štátnych orgánov a očakávajú, že tlaky na nich sa budú stupňovať, polícia asi na pokyn Mariana K. lustrovala aj ich. Ešte nikdy obludné praktiky politikov generácie Mariana K. neboli odkryté v takom rozmere. Želáme si a urobíme všetko pre to, aby tieto trestné činy boli vyšetrené a vinníci v štátnych orgánoch potrestaní,“ priblížila koalícia v stanovisku.

Politikov generácie Mariana Kočnera, ktorí sa s ním poznali, vypisovali si s jeho volavkou, tykali si a vybavovali si cez neho veci, dostávali jeho lístočky z basy, chcú členovia koalície vymeniť za ľudí, ktorí nie sú zaťažení žiadnymi kontaktmi s mafiou a sú pripravení urobiť s touto generáciou poriadok. „Podporujeme aj výzvu prokurátorov, aby všetci dotknutí politici prišli podať vysvetlenie a povedali pravdu o tom, čo sa o nich píše v komunikácii Mariana K. s Alenou Zs.,“ dodala hovorkyňa koalície.

Sme rodina: Statočných prokurátorov a policajtov podporujeme

Hnutie Sme rodina verí, že v polícii a na prokuratúre pracuje množstvo svedomitých a statočných ľudí, ktorých vždy podporí. Dôležité je však zistiť, kto sú „čierne ovce v ich radoch“.

„K čiastkovým informáciám z tlačovej konferencie prokurátorov nemôžeme zaujať komplexné stanovisko. Musíme si počkať na ďalšie informácie, pretože nechceme vynášať súdy, kým nebudeme poznať viac podrobností,“ dodalo hnutie.


VIDEO: Pozrite si záznam z tlačovej besedy Úradu špeciálnej prokuratúry


V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka chce prokuratúra podať obžaloby na jeseň. Informovali o tom dnes na tlačovom brífingu dozorujúci prokurátori Úradu Špeciálnej prokuratúry s tým, že vyšetrovateľ v septembri bude informovať procesné strany o výsledkoch vyšetrovania a pokiaľ nepríde k výraznému zlomu, bude skupina okolo obvinenej Aleny Zs. obžalovaná. Naopak, v kauze objednávky vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica podnikateľ ešte obvinený nie je, keďže v tomto prípade podľa dozorového prokurátora ešte nie sú dôkazy, ktoré by to jednoznačne dokazovali. Zdôraznil však, že aj v prípade vraždy Kuciaka boli najskôr obvinení vykonávatelia.

Z vyšetrovania podľa prokurátorov vyplynulo, že na rôznej závažnej trestnej činnosti sa podieľali aj predstavitelia štátnych a justičných orgánov. Niektorých z nich zároveň vyzvali, aby prišli vysvetliť niektoré komunikácie, ktoré boli zdokumentované v rámci vyšetrovania. Pokiaľ ide o komunikácie Mariana Kočnera, podľa prokurátorov majú k dispozícii „desiatky tisíc správ“.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #sms komunikácia Mariana Kočnera