Jankovská v rezorte spravodlivosti končí, v politike to aj tak vrie

Monika Jankovská (nom. Smeru) sa vzdala postu štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti. Urobila tak po dvoch týždňoch, ako odovzdala polícii mobilný telefón pre údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom. Politické vody to však neupokojilo. Opozícia sa ani po jej rezignácii nevzdala mimoriadnej schôdze, na ktorej chce odvolávať premiéra Petra Pellegriniho (Smer) za to, že Jankovskú už dávno neodvolal.

03.09.2019 10:57 , aktualizované: 19:12
debata (824)

„Chceli ste moju verejnú popravu, tak ju tu máte,“ oznámila dnes Jankovská novinárom. Tlak na vyvodenie politickej zodpovednosti označila „za cielenú a špinavú kampaň voči svojej osobe“.

Rozhodnutie odísť odôvodnila výhradne rodinnými dôvodmi. Tvrdí, že jej deti a chorá matka museli v posledných dňoch kvôli nej čeliť nepríjemnostiam. „Keby tento tlak nebol vyvíjaný na moju rodinu, tak sa funkcie nevzdám. Ja by som ho vydržala,“ zdôraznila.

VIDEO TV Pravda: Jankovská svoj odchod z funkcie štátnej tajomníčky prirovnala k verejnej poprave. Spochybnila správy s Kočnerom tým, že Kočnerov mobil mal predtým bývalý člen SIS. Vyjadrila sa aj k výzve, ktorú jej adresovala prezidentka Zuzana Čaputová. Viac si pozrite vo videu TV Pravda.

Video

Štátneho tajomníka odvoláva vláda na návrh príslušného ministra, v tomto prípade návrh musí dať minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Ten príde aj s novým menom. O tom, kto Jankovskú nahradí, rozhodne vládny Smer, ktorému podľa koaličnej zmluvy patrí tento post.

Otázku Jankovskej odchodu otvorila pred dvoma týždňami razia príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry, ktorí si na ministerstvo spravodlivosti prišli po jej mobilný telefón. Polícia vysvetlila, že vykonala zaisťovanie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti so zaistenými správami z telefónu Mariana Kočnera prostredníctvom chatovacej aplikácie Threema. Kočner je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

„Nepoznám ho, nekomunikovala som s ním, ani priamo, ani sprostredkovanie, ani osobne, nijako,“ zopakovala k informáciám, že si mala s Kočnerom vymeniť asi tisíc správ. „Svoj mobilný telefón som dobrovoľne vydala a takisto aj všetky prístupové kódy k môjmu telefónu, pretože nemám čo tajiť,“ tvrdí Jankovská.

Kedy si odovzdaný telefón kúpila a ako dlho ho používala, povedať odmietla. Priznala však, že používala a stále používa aplikáciu Threema. Pripomenula ale, že Kočnerov telefón bol pred odovzdaním polícii tri mesiace v rukách elitného siskára Petra Tótha a autenticita správ je preto podľa nej pochybná.

Zásah polície z 22. augusta označila Jankovská za neadekvátny a neodpustila si ani kritiku prokurátorov dozorujúcich prípad úkladnej vraždy Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

„Je to bezprecedentné zastrašovanie sudcov. Uvedomujú si zodpovední vyšetrovatelia ako aj dozorujúci prokurátori, akú hodnotu budú mať takéto úkony, ak sa nepreukáže hodnovernosť, pravdivosť a zákonnosť takého dôkazu? Ak účelom tohto, s prepáčením svinstva a spustenia mediálneho lynču, motivovaného politicky alebo inak, je zbaviť ma funkcie štátnej tajomníčky, tak to považujem za veľmi úbohé,“ vyhlásila Jankovská, ktorá sa chce vrátiť k sudcovskej funkcii.

Úrad špeciálnej prokuratúry žiadnu skrytú motiváciu za raziami nepripúšťa. „Zaisťovacie úkony trestného konania, ktorých predmetom bolo okrem iného vydanie mobilných telefónov niektorých verejných činiteľov, zrealizoval vyšetrovateľ v súlade so zákonom a na základe predchádzajúceho súhlasu príslušného prokurátora. Dôvody pre pristúpenie k týmto procesným úkonom majú výhradne trestno-procesný charakter vychádzajúci z úradnej povinnosti vyšetrovať všetky trestné činy, o ktorých sa prokuratúra dozvie, a v žiadnom prípade neboli a nie sú motivované akýmikoľvek inými záujmami,“ reagovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Tökölyová zdôraznila, že aj k sudcom pristupujú rovnako. „Úrad špeciálnej prokuratúry považuje za veľmi neštandardné, aby boli jednotlivé procesné úkony trestného konania v štádiu po začatí trestného stíhania akýmkoľvek spôsobom verejne prezentované či spochybňované osobami, ktorých sa tieto úkony týkajú,“ dodala hovorkyňa úradu.

Jankovská chce naďalej pôsobiť v talári

Jankovská naopak nevidí dôvod, prečo by nemohla pôsobiť v talári. „Svoju rezignáciu odovzdám do rúk ministrovi spravodlivosti a ujmem sa funkcie sudcu,“ vyhlásila Jankovská počas tlačovej konferencie. K tomu, či polícii odovzdala nový telefón, alebo prístroj, ktorý roky používala, sa odmietla vyjadriť. „Ak to zverejní polícia, nech to zverejní. Ja sa nebudem vyjadrovať k veciam, ktoré sú v rukách orgánov činných v trestnom konaní,“ vyhlásila Jankovská.

Zároveň dodala, že dňom odchodu z funkcie štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti nedáva súhlas na zverejňovanie svojej tváre a tvárí svojich rodinných príslušníkov.

Jankovská po zadržaní telefónu odcestovala na plánovanú dovolenku a dovtedy nereagovala, či odíde zo svojho postu dobrovoľne. Na jej odchod sa rôzne pozerali aj predstavitelia vládnych inštitúcií. Zatiaľ čo premiér Pellegrini tvrdil, že komunikáciu s Kočnerom treba najprv overiť a až potom vynášať súdy, prezidentka SR Zuzana Čaputová bola za jej odchod.

Pellegrini aj po dnešnom stretnutí s predsedníčkou Súdnej rady SR Lenkou Praženkovou zopakoval svoje slová z minulého týždňa, „či neustále sa predlžujúca situácia okolo Jankovskej pomáha jej aj strane, ktorá ju do funkcie nominovala“. Premiér deklaruje pripravenosť pokračovať v stretnutiach s relevantnými štátnymi orgánmi, ktoré môžu prispieť k čo najrýchlejšiemu objasneniu celého prípadu.

Okrem Jankovskej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. Podľa medializovaných informácií má ísť o prokurátora Bystríka Paloviča, sudkyne Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú, ako aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra.

VIDEO Matovič: Pellegrini sa správa ako sluha mafie. Líder OĽaNO Igor Matovič vysvetľuje, prečo sa rozhodli odvolávať premiéra Petra Pellegriniho, aj keď Monika Jankovská napokon odstúpila.

Video

Saková nevie, čo by robila na mieste Jankovskej

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) nevie, čo by robila na mieste štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej. Povedala to v utorok po brannobezpečnostnom výbore v Národnej rade (NR) SR. Podľa svojich slov však nevedela, o čom chcela informovať na tlačovej konferencii, ktorá sa konala dnes popoludní.

„Nebola som na užšom vedení strany, určite sa tento bod preberal, ale neviem, akým konsenzom to bolo prijaté,“ povedala na otázku, či nemala tlačovú konferenciu zvolať skôr, už po medializovaní informácií o jej údajnej komunikácii s Marianom Kočnerom.

Opätovne zdôraznila, že ona ani premiér Peter Pellegrini nie sú orgánmi činnými v trestnom konaní. „Nepoznám, čo sa tam udialo. Ako povedal predseda vlády, pokiaľ budeme mať dôkazy a orgány činné v trestnom konaní tieto dôkazy dajú na stôl, potom máme niekoho súdiť. Žiadne detailnejšie informácie nemám,“ dodala.

Galko: Ak Jankovská odstúpi, stiahol by návrh na odvolanie premiéra

Premiér Peter Pellegrini by nemusel čeliť odvolávaniu. Podpredseda SaS Ľubomír Galko by návrh na jeho odvolanie stiahol, ak Monika Jankovská odstúpi z funkcie.

„Ja osobne by som do toho nešiel. Samozrejme, sa musíme ešte poradiť v opozícii,“ povedal Galko v súvislosti s mimoriadnou schôdzou parlamentu, na ktorej sa má hlasovať o vyslovení nedôvery premiérovi. Galko podotkol, že odstúpiť mala Jankovská skôr. Ak sa tak však napokon rozhodne, vytrhne podľa jeho slov tŕň z päty Smeru.

„Ona je tam neudržateľná. Ak neodstúpi dnes, odíde neskôr – a s oveľa väčšou hanbou. Toto môže vyeskalovať,“ povedal Galko s tým, že môžu prísť ďalšie protesty a Jankovská ako skúsená politička by mala odísť z pozície. V prípade, ak by sa po odchode z funkcie štátnej tajomníčky chcela vrátiť na sudcovskú pozíciu, bolo by to podľa neho rozporné.

VIDEO: Naď z OĽaNO odkazuje: Máme nabrúsené nože na ďalšie figúrky štátnej mafie. Pozrite si, čo Jankovskej odkázal tesne predtým, ako oznámila odchod z funkcie.

Video

© Autorské práva vyhradené

824 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Monika Jankovská #threema