Poslanec Rajtár podal trestné oznámenie na Bödöra, Kočnera a Gašpara

Poslanec Národnej rady (NR) SR Jozef Rajtár (SaS) podal v stredu trestné oznámenie na bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, Mariana Kočnera, ktorý je obžalovaný z vraždy novinára, a syna majiteľa bezpečnostnej firmy Bonul Norberta Bödöra. Tvrdí, že mohli spáchať trestné činy krivého obvinenia a zneužitia právomoci verejného činiteľa.

04.09.2019 13:46 , aktualizované: 16:38
Jozef Rajtár Foto: ,
Jozef Rajtár
debata (13)

Poslanec tak urobil na základe zverejnených častí údajnej komunikácie medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou. Tvrdí, že sa ho mali pokúšať diskreditovať. V trestnom oznámení dodáva, že sa „Marian Kočner podľa prepisu mal pokúšať získať kontaktné údaje, ako mail a telefón, prostredníctvom Aleny Zsuzsovej, a to s najväčšou pravdepodobnosťou s cieľom sledovania“.

Z uvedeného sa preto javí, že „Marian Kočner mal dosah na bližšie neidentifikovaných príslušníkov Policajného zboru, ktorí ho mali, ako sám uvádza, poslúchať“, myslí si Rajtár. Je presvedčený, že vzniká podozrenie, že Norbert Bödör mohol lustrácie v policajných databázach či monitorovanie mailov a telefónov zabezpečovať pre Mariana Kočnera.

Šéf justičnej stráže odmieta tvrdenia poslanca Rajtára, že je „Bödörov človek“

Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan sa zásadne dištancuje od tvrdení opozičného poslanca Národnej rady SR Jozefa Rajtára, že je „Bödörov človek“. Zbor väzenskej a justičnej stráže tým reaguje na tvrdenia poslanca za SaS, že Ivan „nedávno robil pre firmu, ktorá je napojená na Norberta Bödöra". Ivan však podľa stanoviska ZVJS pre nitrianskeho podnikateľa nikdy nepracoval a nemá žiadnu vedomosť o tom, že by spoločnosť, v ktorej bol zamestnancom, bola nejakým spôsobom napojená na firmu nitrianskeho podnikateľa.

Rajtár dnes na brífingu tiež uviedol, že sa obáva možného úteku obvineného podnikateľa Mariana Kočnera. Ten je vo väzbe v Leopoldove, v pondelok by sa však mal zúčastniť na pojednávaní v kauze miliónových zmeniek v bratislavskom Ústave na výkon väzby. Rajtár v tejto súvislosti uviedol, že presun pojednávania zo Špecializovaného trestného súdu v Pezinku do Bratislavy žiadal samotný Kočner a ZVJS mu v tomto vyhovel, keď súdu presun odporučil.

„V súvislosti s uvádzanými potenciálnymi hrozbami, že menovaný obvinený bude v prostredí, z ktorého by mohol podľa poslanca Rajtára „ľahšie utiecť“, uvádzame, že každý ústav na výkon väzby vrátane ústavu Bratislava je zaradený do maximálneho stupňa bezpečnosti," konštatuje v tejto súvislosti ZVJS. Odvoláva sa aj na stanovisko Špecializovaného trestného súdu, ktorý sa s presunom pojednávania stotožnil. „Zároveň pripomíname, že zasadacia miestnosť ústavu bola prerobená a vytvorená na účely súdnych pojednávaní pre zníženie možnosti vzniku mimoriadnych udalostí týkajúcich sa pojednávaní a predvádzaní obvinených na tieto pojednávania pri páchaní závažnej trestnej činnosti ešte v roku 2000.

V Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody Bratislava sa na požiadanie jednotlivých súdov konajú pojednávania rôzneho charakteru a na požiadanie jednotlivých prokuratúr aj dohody o vine a treste," dodal ZVJS.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Marian Kočner #Jozef Rajtár #Norbert Bödör #sms komunikácia Mariana Kočnera