Zhodnú sa sudcovia na šéfke Najvyššieho súdu?

Najvyšší súd čaká v pondelok duel troch žien. Jana Bajánková, Soňa Mesiarkinová a Ivetta Macejková zabojujú pred členmi Súdnej rady o post predsedníčky súdu. Člen Súdnej rady Dušan Čimo očakáva vyrovnaný výsledok všetkých kandidátok.

08.09.2019 14:00
Ivetta Macejková, Soňa Mesiarkinová, Jana... Foto: ,
Kandidátky na post predsedu Najvyššieho súdu SR (zľava) Ivetta Macejková, Soňa Mesiariková a Jana Bajánková.
debata (22)

Súčasnej šéfke Najvyššieho súdu Daniele Švecovej uplynie päťročné funkčné obdobie v októbri. Súdna rada sa preto na budúci týždeň pokúsi vybrať jej nástupkyňu. „Netrúfam si odhadnúť, či si rada vyberie jednu kandidátku, prichádzajú do úvahy všetky možnosti, aj to, že sa bude voľba opakovať. Skôr mám pocit, že kandidátky usilujú o rovnaké portfólio voličov, takže hlasy sa medzi ne rozvrstvia,“ mieni sudca Dušan Čimo.

Víťazka musí získať nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých členov rady, z 18 členov musí presvedčiť aspoň desiatich. Ak bude niekto z sudcov chýbať, hlasy sa môžu rozptýliť medzi tri kandidátky tak, že desať podporovateľov nezíska ani jedna. „Nemám informáciu, že by sa niekto z hlasovania ospravedlnil, predpokladám však, že aj voľba bola naplánovaná tak, aby rada bola kompletná,“ dodal Čimo.

Zasadnutie rady bude verejné, samotná voľba však bude tajná. Uchádzačky budú prezentovať svoje predstavy o riadení Najvyššieho súdu. "Okrem spĺňania formálnych predpokladov budú rozhodovať schopnosti kandidáta zabezpečiť riadny chod súdu pre nerušené a plynulé plnenie jeho kompetencií, a to spôsobom zodpovedajúcim dôležitosti a vážnosti tejto významnej súdnej inštancie“, zdôraznila predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková, ktorá predloží prezidentke Zuzane Čaputovej návrh na vymenovanie zvoleného kandidáta.

Ak prvé kolo neprinesie jasného víťaza, voľba sa zopakuje ešte na tom istom zasadnutí Súdnej rady. V prípade, že ani tá nebude úspešná, Súdna rada vypíše nové voľby. Tie by sa mali, ale už s novými kandidátmi, uskutočniť na konci októbra. V tom čase bude post predsedu Najvyššieho súdu neobsadený. Funkčné obdobie súčasnej predsedníčky Daniely Švecovej sa končí 2. októbra. Ak meno nové šéfa súdu nebude po tomto termíne známe, inštitúciu povedie jej podpredsedníčka Jarmila Urbancová.

O post šéfa súdu sa uchádzal aj sudca Štefan Harabin. Tento štvrtok svoju kandidatúru stiahol. Dôvodom sa podľa neho stal výrok Čaputovej, ktorá vyhlásila, že kandidáta bez dostatočných odborných a morálnych predpokladov za hlavu Najvyššieho súdu nevymenuje. Voľba je tak podľa neho spolitizovaná a nový predseda súdu nebude nezávislý.

Súdna rada naposledy volila svojho predsedu v septembri 2014. Daniela Švecová uspela až v druhom kole, ktoré vypísal po prvom neúspešnom pokuse niekdajší predseda Harabin. V prvom kole sa vtedy o post uchádzal Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia Najvyššieho súdu Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia Zuzana Ďurišová. Ani po opakovanej voľby však nevyšiel jasný víťaz. V nových voľbách už nesmeli kandidovať neúspešní uchádzači z predchádzajú­ceho kola.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #predseda najvyššieho súdu