Prešetrenie subvenčného podvodu v kauze Majáka nádeje opäť obnovili

Prešetrenie podozrenia zo spáchania subvenčného podvodu v kauze bývalej neziskovej organizácie Maják nádeje je opäť obnovené. Podvod sa má týkať neoprávneného využitia peňazí z dotácie, ktorá bola účelovo viazaná na sociálne služby organizácie, ktorá mala v budove na Karpatskej ulici v bratislavskom Starom Meste pomáhať týraným ženám a deťom. Konanie bolo pritom v minulosti už dvakrát zastavené. Staré Mesto sa chce zároveň obrátiť aj na generálnu prokuratúru.

13.09.2019 13:36
debata

„Prokurátorka vrátila vyšetrovateľovi na prešetrenie podozrenie zo spáchania subvenčného podvodu. Stalo sa tak pred pár dňami. Hoci je to malé víťazstvo, hovoríme, že boj má zmysel,“ uviedla v piatok na brífingu Veronika Remišová, poslankyňa Národnej rady (NR) SR, niekdajšia staromestská poslankyňa a členka Dozornej rady Majáka nádeje.

Subvenčný podvod sa má týkať využitia dotácie na zaplatenie muzikálu. Zároveň pokračuje aj trestné stíhanie, v rámci ktorého žiada dozorujúca prokurátorka prešetrenie okolností, za akých bola dotácia poskytnutá. Polícii preto vrátila spis na doplnenie.

Staré Mesto sa chce v najbližšom čase obrátiť aj na Generálnu prokuratúru (GP) SR. Podnet sa má týkať vlaňajšieho zastavenia stíhania voči bývalému štatutárovi a riaditeľovi neziskovej organizácie za porušenie právomocí pri správe cudzieho majetku. Stíhanie sa týkalo machinácií bývalého vedenia organizácie a vzniknutej dlžoby 600 000 eur.

„Budeme podávať podnet, aby generálny prokurátor preskúmal žiadosť o zastavenie konania vo veci poškodzovania, porušenia právomocí pri správe cudzieho majetku. Budeme žiadať, aby preskúmal, či bolo konanie právoplatne v roku 2018 zastavené,“ priblížila starosta Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Budova niekdajšej neziskovej organizácie na Karpatskej ulici, ktorá je v likvidácii, je už niekoľko rokov zatvorená. V minulosti bol majetok organizácie na základe vydaného príkazu na exekúciu predmetom niekoľkých verejných dražieb i konkurzného konania. Dražby boli neúspešné, keďže sa do nich neprihlásil žiadny záujemca, následne konkurzné konanie súd zamietol. Predmetná budova tak zostala v majetku Majáka nádeje, ktorého je mestská časť likvidátorom.

Dokedy bude budova zatvorená a nevyužívaná, je podľa starostky zatiaľ otázne. Jedným z dôvodom, prečo sa s ňou aktuálne nedá nič robiť, má byť podľa nej fakt, že je stále v majetku spoločnosti v likvidácii. Šéfka staromestskej samosprávy poukazuje aj na stále nedoriešené uspokojenie veriteľov, voči ktorým má nezisková organizácia podlžnosti. Ide napríklad o nevyplatené faktúry za plyn, elektrinu, pre Sociálnu poisťovňu i zdravotné poisťovne či rôzne pokuty. „Čakáme na to, ako sa uspokoja pohľadávky, ktoré sú už súdom potvrdené, a ako má likvidátor postupovať,“ poznamenala Aufrichtová.

V súvislosti s budovou na Karpatskej ulici si predkupné právo uplatňuje hlavné mesto, bratislavskí mestskí poslanci už pred časom takýto krok odobrili. Starostka je však napriek tomu v ďalších krokoch opatrná. „Nemôžem ísť do rizika, že budovu, ktorú Staré Mesto vybojovalo a zachránilo, prevedie na mesto za tri eurá a môže sa dostať do dlhu okolo 200.000 eur,“ zdôraznila. Mestská časť preto podľa nej hľadá takú právnu formu, aby nemusela prípadne sama uhrádzať podlžnosti voči veriteľom.

V súvislosti s veriteľmi dal už pred časom primátor Bratislavy Matúš Vallo verejný prísľub, že ak sa ozvú, vybaví ich hlavné mesto, nie mestská časť. Podľa magistrátu jeho sľub stále platí. „Jedna vec je, čo povie primátor, a druhá vec, čo zastupiteľstvo,“ uviedla Aufrichtová, ktorá požaduje takýto prísľub odobrený aj uznesením mestského zastupiteľstva.

Nezisková organizácia Maják nádeje vznikla na pomoc týraným matkám s deťmi, obetiam domáceho násilia či ľuďom bez strechy nad hlavou. Majetkovým vkladom mestskej časti do projektu bola budova na Karpatskej ulici, ktorá ju organizácii predala v roku 2002 za symbolických vtedajších 100 korún. Partnerom v projekte bolo občianske združenie Priatelia, teda bývalá Nadácia Markíza.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maják nádeje #subvenčný podvod