Baránek: Účasť Mostu v koalícii vôbec nepomohla

Politický analytik Ján Baránek súhlasí s tým, že Mostu -Híd po desiatich rokov v politike naozaj podarilo priniesť pokoj medzi Maďarov a Slovákov. "V tomto ohľade treba ich pôsobenie hodnotiť pozitívne. Maďarská karta dnes v politike nerezonuje a určite je to aj Bugárova zásluha, lebo otvoril Most aj slovenským politikom. Treba to len preto len privítať," hodnotí Baránek, ktorý ale poukazuje aj na zmiernenie rétoriky Slovenskej národnej strany.

14.09.2019 11:37 , aktualizované: 15.09.2019 17:24
debata (13)

Aj keď Bugár tvrdí, že vstup do súčasnej vládnej koalície bol najmä o zodpovednosti a neľutuje ho, podľa Baránka ani inak hovoriť nemôže. „Aj keby ľutoval, tak to nepovie. Vyzerá to tak, že účasť v tejto koalícii Mostu vôbec ale vôbec nepomohla. Už to raz spravili a tak to musia dnes obhajovať. Výsledkom je ale napokon, že sú v kritickom pásme a keby boli voľby dnes, do parlamentu by sa nedostali,“ zdôraznil Baránek.

Aj preto je podľa neho dôležité dosiahnuť dohodu s inými maďarskými stranami, najmä SMK.

„To, že Bugár rokovania s SMK nazval korektnými, neznamená to, že boli aj úspešné. Úspešné neboli a pre maďarskú menšinu na Slovensku bude zlé, ak sa žiadna maďarská strana do parlamentu nedostane. Ak chcú úprimne a poctivo zastupovať záujmy maďarskej menšiny, Most a SMK sa musia spojiť a dosiahnuť tak istotu, že maďarská menšina bude v parlamente. To hovorí logika aj matematika. Je jediná možná odpoveď na všetky možné špekulácie. Je obrovský luxus, aby mala táto menšina štyri strany,“ myslí si politický analytik.

Aj keby spojenie s SMK mohlo priniesť názorové rozdiely, podľa Baránka by mala byť hlavná priorita pre strany rovnaká. „Najsilnejšia programová priorita každej maďarskej strany by mala byť podpora infraštruktúry južného Slovenska, ktorá tam je úplne mizerná. Pomohlo by to nielen maďarskej menšine ale aj celému Slovensku. Či už hovoríme o rýchlostej ceste, či diaľnici, výstavba najmä dopravnej infraštruktúry prinesie ďalší potrebný rozvoj,“ upozornil Baránek.

Ak keď Bugár kritizoval rozdeľovanie politiky, či spoločnosti na slušných a neslušných, čiastočne sa pridal k prúdu, ktoré hovorí o výmene starých politikov novými. „Súhlasím, že delenie na slušných a neslušných je nezmysel. Medzi samozvanými slušnými sú viacerí vagabundi ale nakoniec ide iba o politicko-marketingový ťah. Aby mohol byť Most mostom medzi starými a novými, musí si Bugár zadefinovať tie brehy. On je asi najdlhšie slúžiacim politikom, preto by si mal ujasniť, či chce o tom iba rozprávať alebo pôjde osobným príkladom,“ tvrdí analytik a zároveň upozorňuje, že v Moste zatiaľ nevidí korunného princa, ktorý by to premostenie od Bugára k novému politikovi zastupoval.

Bugár: SMK má stále možnosť ísť do volieb na kandidátke Mosta-Híd

Mimoparlamentná SMK môže ešte stále ísť do nadchádzajúcich parlamentných volieb na kandidátke Mosta-Híd. V sobotu to uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár s tým, že kým nie je uzavretá kandidátka, dá sa o tom rokovať.

„Ak by sa SMK rozhodlo, že to skúsi, budeme radi. Na začiatku sme im dokonca ponúkli polovicu kandidátky, v súčasti by to bolo menej. Ale stále je táto možnosť. Kým nemáme uzavretú kandidátku, nič nie je dané a sme ochotní rokovať ďalej,“ uviedol.

Kandidátku podľa Bugárových slov strana uzavrie asi dva týždne pred odovzdaním kandidačných listín. Dovtedy je pripravená rokovať aj s ďalšími stranami. Za dôležité v súčasnosti považuje, že rokovania s SMK boli korektné a strany na seba neútočia.

Zakladania nových menšinových strán sa líder Mosta-Híd neobáva. „Dá sa zložiť aj ďalších desať maďarských strán. Tí, ktorí sú nespokojní a odídu, založia stranu. Tí, ktorí prípadne slúžia iným záujmom, založia stranu,“ uviedol. V tejto súvislosti naznačil, že za novovznikajúcim hnutím Összefogás-Spolupatričnosť je podnikateľ Oszkár Világi, ktorého niektoré médiá spájali s Mostom-Híd. Bugár však odmieta, že by to bola pravda.

Novými podpredsedami strany Most-Híd sú Attila Agócs a Peter Krajňák

Novými podpredsedami strany Most-Híd sú Peter Krajňák a Attila Agócs. Na tlačovej konferencii to dnes médiám povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a podpredseda Most-Híd Ábel Ravasz. Attila Agócs nahradí vo funkcii podpredsedu strany ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa, ktorý sa na sneme tejto funkcie vzdal. Ako dôvod uviedol, že chce, aby dostali priestor mladí šikovní ľudia, ideálne so skúsenosťami z regiónov.

Zo strany však nevystupuje a zúčastní sa na predvolebnej kampani. Peter Krajňák nahradí vo funkcii podpredsedu strany Petra Antala. Ravasz ďalej priblížil, o čom členovia snemu rokovali. „Rozprávali sme sa aj o volebnom programe do blížiacich sa parlamentných volieb. Zatiaľ pracujeme na základných tézach programu. Pozrieme sa na to, čo všetko sa nám doteraz podarilo urobiť a čo k tomu vieme doplniť,“ priblížil Ravasz.

Na tlačovej konferencii vystúpil aj predseda strany Béla Bugár, ktorý sa vyjadril k odchodom jednotlivých osobností zo strany. „Odišiel nám jeden jediný človek. Volá sa József Nagy. Ľutujeme, že sa tak rozhodol, ale je to jeho rozhodnutie. Čo sa týka pána Martina Fedora, je dôležité poznamenať, že nikdy nevstúpil do strany. Dokonca nám avizoval, že pred voľbami bude chcieť hľadať iné riešenie. Zachoval sa korektne, keďže už od začiatku avizoval, že nikdy nebude spájať svoju budúcnosť s Mostom-Híd. Očakávame, že odíde aj Katarína Cséfalvayová, a to pravdepodobne niekedy budúci týždeň. Ani ona však nebola zakladajúcim členom, ale prišla z inej strany. Obaja nás však uistili, že aj po svojom odchode budú podporovať všetko, čo je v programovom vyhlásení vlády,“ objasnil Bugár.

Strana Most-Híd na dnešnom sneme zhodnotila desať rokov svojho pôsobenia v politike, výsledky vo vláde a programové priority do najbližších parlamentných volieb a predstavila nových podpredsedov strany. Na sneme bolo prítomných 151 delegátov.

Bugár: Sme most medzi starými a novými politikmi, náš príbeh nekončí

Most-Híd je mostom medzi starou a novou generáciou politikov a politík. Počas svojho prejavu na úvod sobotného snemu strany Most-Híd to povedal jej predseda Béla Bugár. Zdôraznil tiež, že neľutuje vstup do súčasnej koalície, pretože išlo o zodpovedný krok. Verí, že príbeh strany nekončí.

„Napriek kritickým hlasom je naša strana pre spoločnosť užitočná a hlavne bytostne potrebná,“ myslí si Bugár, ktorý vyzdvihol, že sa strana zachovala zodpovedne, aj keď to nebolo populárne. Uznáva, že zmena je nevyhnutná a spoločnosť sa posúva vpred. „Preto sme tu my, aby boli nastávajúce zmeny čo najprínosnejšie pre všetkých, ktorí žijú na Slovensku,“ konštatoval.

Predseda Mosta-Híd tiež poukázal na rozdeľovanie ľudí na „dobrých“, ktorí kritizujú vládu, a „zlých“, ktorí sú vo vláde. „Slušné Slovensko sa nedá vybudovať spôsobom, že kto nie je s nami, je proti nám,“ zdôraznil.

Strana Most-Híd podľa Bugára za desať rokov svojej existencie dosiahla to, že medzi Slovákmi a Maďarmi je pokoj a mier. Je tiež presvedčený, že v súčasnej koalícii sa strane podarilo dosiahnuť konkrétne výsledky v oblastiach zvyšovania životnej úrovne, súdnictva, životného prostredia, podpory mladých rodín a menšinovej kultúry.

Členovia strany Most-Híd majú na sneme hovoriť najmä o výsledkoch vo vláde a o programových prioritách do volieb. Pripomenú si tiež desať rokov strany. Most-Híd čakajú aj personálne zmeny, funkcie podpredsedu strany sa má vzdať minister životného prostredia László Sólymos.

Na sneme sa nezúčastňuje minister spravodlivosti Gábor Gál, a to pre zdravotné dôvody. Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák poprel, že by boli vo vedení strany nejaké nezhody, nepočul o žiadnom spore alebo napätí. Personálne zmeny podľa neho súvisia s diskusiou o prenechaní miest v predsedníctve mladším členom strany.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Béla Bugár