Slovenská asociácia výskumných agentúr je proti predĺženiu predvolebného moratória

Slovenská asociácia výskumných agentúr (SAVA) so znepokojením sleduje medializované informácie o príprave návrhu zákona, ktorý by predĺžil predvolebné moratórium na zverejňovanie volebných preferencií občanov so súčasných 14 dní na 30 dní, a nesúhlasí s ním.

26.09.2019 11:12 , aktualizované: 11:47
debata (19)

Vyplýva to zo stanoviska SAVA v ktorom zástupcovia agentúry ako hlavný dôvod nesúhlasu uvádzajú „právo občanov na slobodný prístup k informáciám“, ktoré je garantované v Ústave SR, a ktoré je zároveň aj „právom na prístup k informáciám o o aktuálnom názorovom a politickom rozložení voličov v SR.“

Podľa SAVA predlžovanie moratória na zverejňovanie volebných preferencií občanom toto právo odopiera a už terajšia 14-dňová lehota značne obmedzuje publikáciu prípadných zmien v preferenciách.

SAVA taktiež upozorňuje na problém súvisiaci so zverejňovaním manipulatívnych výsledkov prieskumov od neexistujúcich, respektíve úplne neznámych, subjektov na sociálnych sieťach. Tieto boli publikované podľa asociácie aj počas moratória.

Situáciu navrhuje SAVA riešiť spoločným stretnutím SAVA, výskumných agentúr, akademickej obce, médií a štátu s cieľom pripraviť návrh zákona, ktorý by pomocou zavedení rôznych opatrení smeroval k skráteniu, respektíve úplnému zrušeniu, moratória na zverejňovanie prieskumov.

Návrhy na predĺženie predvolebného moratória kritizuje aj Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV). Tvrdí, že zvýhodňujú politické strany na úkor verejnosti a sú v rozpore s princípmi slobody slova. Rovnako, že môžu povzbudiť sledovanosť manipulatívnych zdrojov informácií. Podľa ústavu je predlžovanie súčasného 14-dňového zákazu zverejňovania výsledkov volebných výskumov problematické z viacerých hľadísk. Odporúča moratórium skrátiť a sledovať profesionalitu výskumných agentúr, navrhuje tiež zverejniť zadávateľa výskumu.

Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko navrhuje, aby sa prieskumy nezverejňovali 30 dní pred voľbami. Návrh zdôvodnil tým, že prieskumy sa na Slovensku kupujú. Predseda Smeru Robert Fico by moratórium na zverejňovanie prieskumov predĺžil až na 60 dní pred voľbami.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #novela zákona #predvolebné moratórium #SAVA