Kiskov pozemkový škandál po dvoch rokoch bez obvinení

Sú to už dva roky, čo sa verejnosť dozvedela o pozemkovom škandále exprezidenta Andreja Kisku. Polícia po medializácii kauzy na príkaz prokuratúry začala trestné stíhanie vo veci podvodu, ale vinníkov škandálu doteraz nemá. Ide o podvody s pozemkami vo Veľkom Slavkove, kde jedným z podozrivých je aj samotný Kiska. Ten počas prezidentovania pre škandál odstúpiť nemienil a akúkoľvek vinu doteraz popiera.

30.09.2019 06:00
Za ľudí / Andrej Kiska / Foto: ,
Andrej Kiska aj po sobotňajšom sneme strany Za ľudí tvrdí, že kauza Veľký Slavkov bola ukončená. „Sudca jasne povedal, že som konal v dobrej viere a nie je čo riešiť,“ povedal Kiska
debata (388)

Pred dvoma rokmi popradský zubár zistil, že pozemok, o ktorý sa roky staral, mu niekto v roku 1999 potichu odcudzil a ako vlastník odrazu vystupoval Kiska. Ukázalo sa, že v kauze figuruje nielen Kiska, ale aj podnikateľ blízky popradskému podsvetiu a firma, ktorá pochybne za pomoci istého notára vydržala viacero pozemkov pod Tatrami a následne ich predávala.

Po prepuknutí kauzy sa odvážili vystúpiť na verejnosti aj ďalší podvedení občania. Kiska tvrdí, že postupoval v dobrej viere a nevedel, že kúpil pozemok, ktorý bol predmetom podvodu. Zubár sa s Kiskom o pozemok súdil a súd koncom roka 2018 napokon povedal, že výlučným vlastníkom lukratívnej parcely je popradský zubár a Kiskovi odporučil vymáhať si odškodné od človeka, od ktorého pozemok kúpil.

Kiskovi v kauze priťažuje fakt, že sa pozná a tyká si s podnikateľom blízkym popradskému podsvetiu, ktorý mu kúpu pozemku sprostredkoval. Daný podnikateľ neskôr pre Kisku staval budovy nebankoviek. Ide zároveň o podnikateľa, ktorý bol pri viacerých pochybných transakciách s nehnuteľnosťami pod Tatrami a aj tie teraz preveruje polícia. S firmou, ktorá zubárov pozemok pochybne vydržala, Kiska obchodoval aj priamo a kúpil od nej ďalší, tiež vydržaný pozemok.

Prevody od pochybného vydržania zubárovho pozemku na možného bieleho koňa (ten neskôr pracoval nepriamo pre Kisku – pozn. red.) a potom na Kisku prebehli len za šesť dní a všetci aktéri vrátane samotného Kisku sa navzájom poznali. Ten tvrdil, že meno popradského zubára nikdy predtým nepočul, aj keď zubár mal na pozemku aj po odcudzení parcely tabuľu o tom, že daný pozemok vlastní.

Zavádza Kiska?

Kiska napriek tomu opakovane tvrdí, že pozemok kúpil s čistým listom vlastníctva a o tom presviedča nielen verejnosť a vyšetrovateľov, ale aj svojich spolustraníkov. "Bol som predsedom strany Smer označený za všetko, cez úžerníka, cez pašeráka, mafiána aj podvodníka. Dnes hádam neexistuje človek s normálnym zdravým úsudkom, aby akokoľvek takýmto jeho výstrelom veril.

Kauza Veľký Slavkov bola jasne ukončená, sudca jasne povedal, že som konal v dobrej viere a nie je čo riešiť. My sa nedáme zastrašiť a žiadna Ficova pomsta nás neobmedzí v tom, čo chceme robiť," reagoval Andrej Kiska na otázku denníka Pravda, ako vníma kauzu pozemkov vo Veľkom Slavkove a či nemôže uškodiť začínajúcej politickej strane. Odpovedal tak na sobotňajšej tlačovej konferencii po ustanovujúcom sneme strany Za ľudí v Košiciach.

„Andrej Kiska kúpil pozemok v Tatrách s čistým listom vlastníctva,“ povedal nedávno pre Pravdu aj Juraj Šeliga z Kiskovej strany Za ľudí. Tvrdenia Kisku na súde o pozemok spochybnila advokátka popradského zubára. Upozornila, že Kiska podpisoval zmluvy o kúpe zubárovho pozemku bez toho, aby bol ku kúpnej zmluve priložený list vlastníctva s číslom a zmluvy boli poškrtané. Ak by zubár súd s Kiskom nevyhral, jeho advokátka bola na základe spomínaných skutočností odhodlaná na súde spochybniť právoplatnosť celého pochybného obchodu.

Konkrétnu trestnoprávnu dohru kauza zatiaľ nemá, aj keď polícia začala trestné stíhanie a aj po dvoch rokoch od medializácie kauzy pokračuje vo vyšetrovaní. „Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA vedie vyšetrovanie vo veci trestného činu podvodu (§ 250 ods. 1 Trestného zákona č. 140/1961 Zb. v znení neskorších predpisov) v súvislosti s predajom pozemkov vo Veľkom Slavkove, pričom konanie bolo začaté dňa 15. 1. 2018. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudeme k veci poskytovať žiadne bližšie informácie,“ informovala o aktuálnom stave kauzy hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Exprezident čelí aj kauze daní

Polícia koná aj v ďalšej kauze, kde figuruje Andrej Kiska, a to v daňovom škandále Kiskovej firmy KTAG. Polícia tento rok vo februári obvinila konateľa jeho firmy KTAG Eduarda K. z daňového podvodu pri financovaní Kiskovej prezidentskej kampane v roku 2014. Podstata kauzy je v tom, že Kiska financoval v roku 2014 prezidentskú kampaň cez svoju firmu KTAG. Podľa daniarov jej za služby nezaplatil, ale firma si z nákladov vyše 770-tisíc eur aj tak uplatňovala vratku DPH vo výške vyše 155-tisíc eur. Keď ju daniari upozornili, že ide o neoprávnené náklady, firma si následne dané náklady zaúčtovala aj pri znížení daní z príjmu, na čo daniari tiež neskôr prišli. Kiska sa obhajuje tým, že mal zmluvu z KTAG z roku 2011, podľa ktorej mala firma príjmy z jeho prednášok a predaja kníh. Tieto príjmy KTAG sú však doteraz vzhľadom na náklady v nízke. Agresívna daňová optimalizácia nie je na Slovensku dovolená.

Špekulovalo sa, že obvinený môže byť aj Kiska. K ďalšiemu obvineniu, prípadne obžalobe však zatiaľ nedošlo. „Dňa 13. 2. 2019 vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície vydal uznesenie o obvinení E. K. pre pokračujúci zločin daňového podvodu (§ 277a/1, 3a/ TZ) s celkovou škodou 155 633,30 eur. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie k vyššie uvedeným otázkam nebudeme poskytovať žiadne bližšie informácie,“ dodala Bárdyová.

Kiska: Trestné oznámenia na Fica nemajú zmysel

Kiska k obvineniu konateľa jeho firmy povedal, že polícia konala účelovo na objednávku predsedu Smeru Roberta Fica. Kiska tiež tvrdil, že bol vydieraný. Konkrétne argumentoval údajným stretnutím s Ficom za účasti premiéra Petra Pellegriniho, kde malo zaznieť, že ak Fica nevymenuje za predsedu Ústavného súdu „budú sa diať veci“. Polícia prípad preverila, ale k vydieraniu podľa nej nedošlo. „Vyšetrovateľ NAKA začal preverovať podozrenie z trestného činu vydierania ex offo. Vyšetrovateľ si predvolal na výsluch všetky zainteresované osoby, po vyhodnotení vec 11. 9. 2019 zastavil, pretože nie je tento skutok trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci,“ uviedla Bárdyová.

Kiska reagoval takto: „Policajný vyšetrovateľ vo svojej správe, ktorú zverejnili médiá, napísal, že Kočner s Bödörom dlhodobo pracovali na mojej diskreditácii prostredníctvom polície v prospech strany Smer, a preto žiadne trestné oznámenia na Fica nemajú zmysel.“ Denník Pravda oslovil políciu, či bude konať vo vzťahu k týmto výrokom, či už smerom k očisteniu polície, alebo, naopak, k možnému ohováraniu. „Nebudeme komentovať vyjadrenia politikov,“ reagovala Bárdyová.

Polícia v prípade stále vyšetruje aj trestné oznámenie súvisiace priamo s financovaním Kiskovej kampane. Polícia koná aj v prípade možného porušenia daňového tajomstva, na čo sa Kiska ako prezident sťažoval aj u vtedajšieho ministra financií Petra Kažimíra.

„Národná protikorupčná jednotka NAKA vyšetruje podozrenia na porušenia daňového tajomstva pre vyzradenie údajov KTAG z prostredia Finančnej správy SR. Ešte v decembri 2017 bolo začaté trestné stíhanie vo veci prečinu ohrozovania obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva a prečinu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Viac informácií nie je možné v tejto chvíli poskytnúť,“ dodala policajná hovorkyňa Bárdyová.

© Autorské práva vyhradené

388 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #pozemkový škandál