Polícia vyšetruje okolnosti krádeže predmetu s rádioaktívnym materiálom

Odbor kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave vyšetruje okolnosti odcudzenia troxlera, teda špeciálneho zariadenia na meranie hustoty materiálov, ktoré v sebe obsahuje rádioaktívny materiál (rádionuklid cézium Cs-137). K jeho krádeži došlo podľa doterajších informácií polície v noci z pondelka (30. 9.) na utorok (1. 10.) v Podunajských Biskupiciach. Polícia začala zároveň trestné stíhanie.

02.10.2019 13:16 , aktualizované: 18:02
debata (3)

V tejto súvislosti bolo začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových chemických látok a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov v súbehu s trestným činom krádeže, uvádza polícia na sociálnej sieti. Polícia po páchateľovi v súčasnosti stála pátra.

Špeciálne meracie zariadenie zmizlo z auta v mestskej časti Podunajské Biskupice. V nepoškodenom stave sa ho podarilo polícii nájsť v utorok večer na ulici Domové role v Ružinove. Poškodený nebol nielen prístroj, ale ani samotný zdroj ionizujúceho žiarenia. Na mieste zasahovali aj pracovníci radiačnej ochrany. Po zaistení potrebných dôkazov bolo zariadenie odovzdané majiteľovi.

Na mieste nálezu bola preverená radiačná situácia a nariadené opatrenia tak, aby všetky úkony boli vykonané v súlade s princípmi radiačnej ochrany a aby ožiarenie zasahujúcich osôb bolo udržané na čo najnižšej úrovni. Obhliadkou bolo zistené, že zariadenie TROXLER a ani samotný zdroj ionizujúceho žiarenia nebol poškodený. Po zaistení potrebných dôkazov bolo zariadenie odovzdané majiteľovi.

Predpokladá sa, že k ožiareniu osôb nad povolený limit ožiarenia obyvateľstva nedošlo, ale vzhľadom na to, že boli porušené opatrenia na zaistenie bezpečnosti rádioaktívneho žiariča pri preprave, bude mimoriadna udalosť hodnotená aj v zmysle Medzinárodnej stupnice jadrových a radiačných udalostí „INES“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rádioaktívny materiál