Timotej Zuzula: Kočnera sme cielene nevyhľadávali

Chápadlá Mariana Kočnera nesiahali len do najvyšších politických kruhov, svoj vplyv sa snažil preniesť aj na niektorých športovcov. Pred pár rokmi sa zameral na špičkovú slalomárku Veroniku Velez-Zuzulovú, ktorá mala problémy so Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA). Zašlo to až tak ďaleko, že naša reprezentantka mu podpísala splnomocnenie na uzatváranie dohôd, vymáhanie nárokov či prijímanie listov. Jej otec Timotej Zuzula porozprával, ako to celé vzniklo.

07.10.2019 06:00
Zuzula timotej Foto: ,
Pred pár rokmi sa Kočner zameral na špičkovú slalomárku Veroniku Velez-Zuzulovú, ktorá mala problémy so Slovenskou lyžiarskou asociáciou. Na snímke jej otec, Timotej Zuzula.
debata (153)

Marian Kočner zastupoval vašu dcéru Veroniku. O čo išlo a ako k tejto spolupráci došlo?

Náhodou. Chceli sme niekoho iného, ale vyšlo to takto. Ide o dávnu záležitosť, ktorú sme potrebovali urgentne riešiť. Všetci vieme, aká bola vtedy situácia. Slovenská lyžiarska asociácia neprihlásila Veroniku na preteky a reálne hrozilo, že nebude môcť štartovať na Svetovom pohári (v sezóne 2011/2012 – pozn. red.). My sme vtedy trénovali vo Francúzsku. S vedením SLA sme to museli dohodnúť na diaľku a na poslednú chvíľu.

Prečo ste prikývli práve Kočnerovi?

Cielene sme ho nevyhľadávali, ponúknutú pomoc sme neodmietli. Nikto vtedy nemohol vedieť, čo sa stane o pár rokov neskôr a že Kočner bude podozrivý z najťažších zločinov. Súrne sme potrebovali pomôcť a on bol ochotný venovať svoj čas nášmu problému hneď. Išlo o hodiny.

Pomohol vám?

Neviem presne, čo pomohlo, ale na preteky nás prihlásili. Informoval ma, že sa stretol s predsedníctvom. Nepamätám sa, či išlo o Predsedníctvo úseku alpských disciplín, alebo SLA. Nie sú mi známe žiadne ďalšie kroky v prospech mojej dcéry.

Poznali ste ho už predtým?

Áno, v Telovýchovnej jednote Slávia Filozof sme sa starali o rozvoj našich detí, keď ako malé so športom začínali.

Ako ste ho vnímali?

Ako každého z ostatných rodičov. Potom ako fanúšika, ktorý nám fandí, teší sa z našich úspechov a ponúkol nám nezištnú pomoc.

Dokument, ktorým Veronika splnomocnila uzatvárať nové dohody, vymáhať nároky či prijímať listy, je vraj platný dodnes. Môžete to potvrdiť?

Áno, moje právne vedomie je veľmi chabé a vôbec som si neuvedomil, že to platí dodnes.

Nemáte z toho obavy?

Nie. Nemal som pocit, že by nám chcel ublížiť či využiť nás.

Plánujete podniknúť kroky, ktoré by ten dokument zrušili?

Už bol zrušený. Ale pýtam sa – je náhoda, že sa celá záležitosť vyťahuje práve teraz? Tí istí ľudia, ktorí vtedy vyhrotili situáciu do absurdít, ju vyhrocujú, v mierne pozmenenom zložení, aj dnes. Stále sa pritom nehovorí o tom hlavnom probléme, ktorý SLA má – nekompetentné, svojvoľné rozdeľovanie peňazí, protekcionizmus a neochota dohodnúť sa.

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Zuzulová #Marian Kočner