Chrípka útočí, vakcíny chýbajú

Problém s chýbajúcimi vakcínami majú pacienti na celom Slovensku. Chrípkové obdobie zvyčajne prichádza koncom novembra, niekedy skôr, inokedy neskôr - závisí od typu jesene. Ideálne je dať sa zaočkovať už v októbri. Tento rok to však také jednoduché nie je.

13.10.2019 14:00
debata (29)

Potvrdila to všeobecná lekárka Darina Čechová, ktorá ordinuje v Košiciach a vo svojej starostlivosti má vyše dvetisíc pacientov. Sezónne sa v jej ambulancii dáva zaočkovať proti chrípke zhruba päťsto ľudí. „Tento rok sa to zatiaľ nedarí, keďže vakcíny nie sú. Tí, ktorí sa dávajú očkovať pravidelne, zatiaľ odchádzajú sklamaní,“ hovorí s tým, že „skalní“ si protichrípkové očkovanie vždy pochvaľujú, no o to viac sú teraz rozčarovaní. Verí však, že v krátkom čase to v ambulancii dobehnú. „Očkovacie obdobie trvá v podstate až do februára. Tie druhé etapy výbuchu infekcií prichádzajú cez Vianoce. Ľudia sú však naučení, že vakcínu dostanú už v septembri alebo októbri,“ doplnila.

Výpadok očkovacích látok pocítila aj bratislavská pediatrička Lujza Slezáková. „Rodičia majú záujem svoje detičky očkovať proti chrípke, aj keď stále je to len v začiatkoch. Ľudia sa teraz na vakcíny pýtajú každý deň. Našťastie máme prisľúbené, aj u nás v lekárni, že do konca mesiaca už určite budú k dispozícii,“ povedala.

Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ tvrdí, že lekárnici objednali dostatočný počet vakcín. „Zaočkovanosť je u nás slabá, niekde na úrovni od troch do piatich percent, a nikto s tým nič nerobí. Objednávky sa robia už v apríli či máji, pričom každý si zaobstaral počet vakcín podľa skúseností z predchádzajúcich rokov. Situácia je teda taká, že podľa minulej spotreby je ich dosť,“ hovorí Sukeľ. Situácia sa podľa neho v posledných týždňoch mohla zmeniť preto, lebo o očkovanie je vyšší záujem.

V minulých rokoch lekárnici vakcíny vo veľkom vracali. „Nie je nič príjemné, keď napríklad z dvesto kusov musí niekto vrátiť až 150. Každý si potom dobre rozmyslí, či chce mať takto peniaze pol roka na sklade,“ vysvetlil Sukeľ. Zároveň poukázal na to, že kým iné krajiny robia masívne očkovacie kampane, u nás sa v tejto oblasti nerobí absolútne nič. „Preto ma vyjadrenia niektorých ľudí, že lekárnici toho dosť neobjednali, prekvapili. Keď však nie je dopyt, tak nie je ani ponuka,“ podotkol.

VIDEO: Chrípka alebo prechladnutie? Pozrite si vo videu TV Pravda, aký je medzi danými ochoreniami rozdiel.

Video

Za nonsens šéf lekárnikov označil fakt, že vakcíny sú kategorizované s doplatkom poistenca. „Zdravotné poisťovne sa museli individuálne rozhodnúť a dať hromadnú výnimku na to, aby vakcíny boli hradené z poistenia, preto pacient nedopláca. Kým nedôjde k podpore zo strany regulátora, čiže ministerstva zdravotníctva, nemôžeme očakávať, že ľudia budú ochotní dávať sa očkovať,“ uzavrel Sukeľ.

Ministerstvo zdravotníctva situáciu monitoruje. Jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová uviedla, že 4-valentná vakcína proti chrípke Influavac Tetra je dostupná v lekárňach, ktoré si ju objednali. „Držiteľ registrácie vzhľadom na zvýšený záujem pripravuje dovoz ďalších balení. Aktuálne sa doviezlo 80-tisíc vakcín,“ poznamenala Eliášová.

Rezort uviedol, že komunikuje s výrobcami o dovoze očkovacích látok tak, aby boli pre pacientov dostupné. Najneskôr v polovici októbra bude podľa Eliášovej na trhu aj 4-valentná vakcína Vaxigrip Tetra. Hovorkyňa objasnila, že tieto lieky sa u nás nenakupujú centrálne, výrobcovia ich dovážajú na základe odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie. „Sezónnej chrípke je možné predchádzať vakcináciou, preto ministerstvo kladie dôraz na osvetu, a to aj prostredníctvom Úradu verejného zdravotníctva. Benefity tohto očkovania mnohonásobne prevyšujú riziko možných nežiaducich reakcií,“ vyzdvihla výhody očkovania Eliášová.

Magdaléna Jurkemíková zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv potvrdila, že na Slovensku sú pre túto sezónu registrované dve vakcíny proti chrípke. „Momentálne sa dováža Influvac Tetra, výpadok v dodávkach hlásený nie je. Druhá vakcína Vaxigrip Tetra zatiaľ dovezená nebola. Očakáva sa to na konci októbra,“ vysvetlila.

Podľa štatistík Úradu verejného zdravotníctva počet chorých na chrípku pomaly stúpa. Lekári aktuálne hlásia 3 145 prípadov chrípky a jej podobných ochorení, čo predstavuje zhruba osem percent z celkového počtu akútnych respiračných chorôb. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 3,2 percenta. Najviac chorých ľudí je v Trnavskom kraji, najmenej v Košickom. Chrípku dostali najmä deti do päť rokov.

Vypadol Novalgin aj Arthrotec forte

Protichrípkové vakcíny nie sú jediné, ktoré pacient v týchto dňoch v lekárňach márne hľadá. Na trhu chýba široko používaný Novalgin či Arthrotec forte. Upozornili nás na to čitatelia Pravdy. Podľa nich nie sú tieto lieky dostupné už zhruba tri mesiace. Novalgin zmierňuje bolesť, znižuje horúčku a uvoľňuje kŕče. Magdaléna Jurkemíková zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv vysvetlila, že toto analgetikum v lekárňach chýba z dôvodu meškajúcich dodávok od výrobcu. Ich obnovenie sa očakáva v polovici októbra. Horšie je to s liekom Arthrotec forte. „Prerušenie jeho dodávania bolo nahlásené koncom mája kvôli pozastaveniu distribúcie. Momentálne nemáme informáciu o tom, kedy dodávku obnovia,“ reagovala Jurkemíková. Tejto správe sa nepotešia najmä reumatici, ktorým je Arthrotec forte určený. Liek pôsobí protizápalovo, tlmí bolesť kostí, kĺbov, šliach a svalov. Výhodou je, že nepoškodzuje žalúdok s dvanástnikom a znižuje riziko vzniku vredov.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka