Komisia odporúča podať disciplinárny podnet na všetkých podozrivých sudcov a sudkyne

Komisia Súdnej rady, ktorá sa zaoberá komunikáciou sudcov s podnikateľom Marianom Kočnerom, bude pokračovať vo svojej činnosti v päťčlennom zložení, ako bola zriadená. Rozhodli o tom členovia Súdnej rady. Debatovali aj o fungovaní v trojčlennom zložení. Komisia, ktorú zriadila Súdna rada SR, odporúča, aby predsedníčka rady Lenka Praženková podala návrh na disciplinárne konanie voči sudcom, ktorí neprišli vysvetliť medializované informácie o komunikácii s Marianom Kočnerom. Komisia tiež chce požiadať Úrad špeciálnej prokuratúry, aby overil údajnú komunikáciu cez aplikáciu Threema. V nej sa spomínajú viaceré sudkyne, sudcovia aj prokurátor. Kočner v súčasnosti čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

28.10.2019 10:55 , aktualizované: 17:04
debata (16)

„Navrhli sme predsedníčke Súdnej rady, aby využila svoje oprávnenie podať návrh na disciplinárne konanie voči všetkým tým sudcom, o ktorých dosiaľ komisia rokovala a voči ktorým zatiaľ disciplinárne návrhy podané neboli,“ povedal novinárom predseda komisie Súdnej rady sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Dušan Čimo.

„Menovite zatiaľ to vyzerá tak, že sú to sudkyne Miriam Repáková a Zuzana Maruniaková. Teraz je postup taký, že predsedníčka dostala odporúčanie aj s konkrétnymi kontúrami, to znamená, že aký je väčšinový názor Súdnej rady, ktoré ustanovenia zákona, respektíve zásad sudcovskej etiky, zo strany týchto kolegov boli porušené. Predsedníčka musí toto odporúčanie vyhodnotiť a predpokladám, že aparátom kancelárie Súdnej rady bude spracovaný návrh na začatie disciplinárneho konania a bude zrejme podaný,“ dodal na záver Čimo.

Etická komisia Súdnej rady navrhovala vyzvať sudcov, ktorým boli zaistené mobilné telefóny v súvislosti s komunikáciou s Marianom Kočnerom, aby požiadali o prerušenie výkonu svojej funkcie, aby zostala v danej situácii zachovaná dôveryhodnosť slovenskej justície. Súdna rada v pondelok prijala všetkých šesť bodov návrhu uznesenia komisie.

Komisia si okrem iného vyžiadala v prípade zásahu polície voči niektorým sudkyniam a sudcovi ďalšie dokumenty z Úradu špeciálnej prokuratúry a z polície. Sudkyne a sudca, ktorým zaistila Národná kriminálna agentúra (NAKA) mobilné telefóny, mali možnosť vystúpiť pred komisiou a prezentovať svoj názor na celú situáciu. Na pozvanie súdnej rady prišla iba sestra bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej Andrea Haitová. Pri odchode sa však novinárom vyhla a nie je teda známe, ako vníma celú situáciu. Z pôvodného zloženia komisie medzičasom odišli dve jej členky, Lenka Praženková aj Marcela Kosová, ktoré boli s Kočnerom na spoločenskej akcii ešte v decembri 2017.

Medzi sudkyňami, u ktorých zasahovala polícia, bola aj spomínaná bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Okrem toho čelí Jankovská aj disciplinárnemu podnetu zo strany ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), ktorý žiada za jej klamstvo najprísnejší trest – stratu talára. Podľa Gála Jankovská klamala, keď tvrdila, že nebola vo vile advokáta Radomíra Bžána v Chorvátsku. Informáciu však potvrdil samotný Bžán. Pri bývalej štátnej tajomníčke zasadol expresne rýchlo aj disciplinárny senát, ktorý jej do preverenia prípadu pozastavil výkon funkcie, a to iba 24 hodín od doručenia podnetu. Jankovská sa po odstúpení z funkcie tajomníčky vrátila do sudcovského talára. Do súčasnosti však nesúdila, pretože bola práceneschopná. Voči rozhodnutiu senátu sa môže ešte odvolať.

S Kočnerom údajne komunikovali aj ďalší sudcovia, napríklad Vladimír Sklenka. Tomu tiež medzičasom disciplinárny senát dočasne pozastavil výkon funkcie sudcu. O pozastavenie výkonu funkcie požiadala aj sudkyňa Miriam Repáková, ktorá tiež údajne komunikovala s Kočnerom. K celej situácii zasadla aj Sudcovská rada na Okresnom súde Bratislava I, odkiaľ je viacero podozrivých sudkýň, aj Sklenka. Rada vyzvala svojich kolegov, aby zvážili svoje ďalšie konanie a nevrhali podozreniami zlé svetlo na celý súd. Pre komunikáciu odstúpil aj predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner. K odchodu ho vyzvali aj jeho štyria podriadení, podľa ktorých je komunikácia s Kočnerom neprípustná a Lindtner sa podľa nich nezachoval podľa zásad sudcovskej etiky. Lindtner si na vlastnú žiadosť tiež pozastavil výkon funkcie sudcu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Marian Kočner #sms komunikácia Mariana Kočnera