Itečkárovi učarovali sci-fi kostýmy

Na dokonalé filmové masky a kostýmy míňajú filmári milióny dolárov a na ich výrobe pracujú desiatky rúk. Martin Ziman z Handlovej dokáže podobné kúsky vyrobiť celkom sám. Od samotného brnenia až po zložitú elektroniku. Muž, ktorému učarovalo sci-fi, má zatiaľ "na svedomí" päť kostýmov, z ktorých každý získal ocenenie.

29.10.2019 14:00
predátor, Patrik Ziman Foto:
Predátora považuje Patrik Ziman za jeden z najúspešnejších kostýmov.
debata

Naposledy sa zúčastnil na súťaži Comics Salón v Bratislave. V porote sedelo päť zahraničných hodnotiteľov. Každý si všímal inú kategóriu, jeden šitie, druhý brnenie, tretí zase ako model zahrá postavu, ďalší posudzoval špeciálne efekty. „Každý dal cenu svojej kategórii a spoločne sa dohodli na jednom kostýme, ktorý poslali na európsku súťaž do Londýna,“ vysvetlil Martin Ziman s tým, že tento rok fungovala aj novinka – mobilná aplikácia, cez ktorú si mohli svojho víťaza vybrať aj bežní ľudia. Divácku cenu vyhral práve Ziman, od poroty získal cenu za najlepšie brnenie. Do Londýna však pocestuje iný súťažiaci.

Šikovný Handlovčan tento rok zabojoval s „outfitom“ žltého autíčka Bumblebee z filmu Transformer. Kostým je vysoký dva metre tridsať a jeho tvorca v ňom stojí na chodúľoch 53 centimetrov nad zemou. Na hlave má tykadlá, ktoré vie elektronicky ovládať. „V prilbe mám mikrospínače a ovládam ich jazykom. Oči svietia namodro a tvária sa, že žmurkajú. Keď zdvihnem a položím nohu, každá vydá zvuk, zároveň viem púšťať osemnásť rôznych piesní,“ opísal.

Kostým Bumblebee je vysoký dva metre tridsať. Foto: Patrik Ziman
Bumblebee, Patrik Ziman Kostým Bumblebee je vysoký dva metre tridsať.

Bumblebee rozpráva robotickým hlasom. „Ešte mám osem rôznych efektov, ako je alarm, potlesk či smiech,“ dodal Handlovčan. Ovládací softvér aj celú elektroniku vyrobil sám. V bežnom živote pracuje v Hornonitrianskych baniach ako IT špecialista, vyučený je však za banského elektrikára. „Elektronika, opravovanie rádií, televízorov, to ma baví od detstva, takže v elektronike som doma. Čo sa týka softvéru a programovania, v tom som len začiatočník, ale relatívne drobné veci si naprogramovať viem,“ konštatoval.

Žlté autíčko je jeho piatym kostýmom. „Prvým bol Iron Patriot z filmu Ironman 3, druhým Robocop z rovnomenného filmu, tretím Batman z filmu Batman verzus Superman, štvrtým Predátor a piatym Bumblebee,“ vymenoval. Vraví, že plán na ďalší kúsok v hlave nemá, musí to prísť samo. „Niečo ma musí osloviť a musím s tým byť stotožnený, že toto je kostým, ktorý by mohol niečo vyhrať. Zatiaľ som mal päť kostýmov, trikrát som vyhral 1. miesto, raz 2. a raz tretie,“ dodal Ziman.

Výroba kostýmu zaberie dlhé hodiny. Nie je to len v precíznosti, ale aj v zložitosti elektroniky. Maska Predátora sa dokonca otvárala a pôsobila hrôzostrašne.Pou­žíva pri tom špeciálnu penu, čo je podobný materiál, ako je ten, z ktorého je vyhotovená karimatka, akurát je pevnejší a odolnejší. Aby mohol vyrezávať presné kusy, vyrobil si laserovú rezačku.

Predátor patrí k postavám, s ktorými sa ľudia... Foto: Patrik Ziman
Patrik Ziman Predátor patrí k postavám, s ktorými sa ľudia radi fotia.

„Je miliónkrát presnejšia ako moja ruka, takže diely do seba zapadajú oveľa lepšie, ako keď ich vyrobím ručne. Samozrejme, je to robota navyše, pretože si všetko musím najprv pripraviť v počítači. Napríklad Bumblebee, len hrubá stavba, vynímajúc penové dielce sa skladá z vyše 1¤100 dielov,“ spresnil Ziman. Priznáva, že jeho koníček zaberie nielen veľa času, ale je aj nákladný. Päťsto eur minie približne za dva týždne. Najlacnejší kostým, ale oveľa menej prepracovaný, ako jeho, sa na trhu predáva za 2 400 eur.

Batman Patrika Zimana. Foto: Patrik Ziman
Batman, Patrik Ziman Batman Patrika Zimana.

Kostýmom sa Ziman venuje približne šesť rokov a dostal sa k tomu cez sci-fi filmy. Jeho srdcovou záležitosťou bol Robocop, ktorého si neskôr aj vyrobil. Najprv skúšal tvoriť z papiera, nebol to však vhodný materiál. S prilbou sa trápil dva mesiace a napokon s ňou aj tak nebol spokojný a zahodil ju. Neskôr objavil penu. To, čo prácne vyrábal z papiera dva mesiace, z peny vytvoril za dve hodiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sci-fi #film #masky #kostýmy