Kočnerova dcéra vypovedala vo veci falšovania zmeniek. Z Threemy čítal aj Kočner, ktorý ju spochybňuje

Od pondelka do stredy pokračuje pred senátom Špecializovaného trestného súdu na pôde bratislavského Ústavu na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody pojednávanie v kauze údajného falšovania miliónových zmeniek. V pondelok vypovedala dcéra Mariana Kočnera Karolína aj obchodný zástupca medzinárodnej betonárskej firmy Lafarge Marian Kolník, ktorý mal mať na prelome milénia záujem o kúpu Markízy. Čítala sa aj komunikácia s Kočnerovej Threemy.

04.11.2019 06:46 , aktualizované: 16:40
debata (237)
VIDEO: Prokurátor Ján Šanta hovorí ku kauze zmeniek TV Markíza a dôkazoch z Kočnerovej šifrovanej komunikácie Threema.
Video

Dianie na súde sme sledovali ONLINE, ďakujeme za pozornosť. Informovať vás budeme aj v utorok.

16:19 Senát po prestávke oznámil, že sa dnes už nebudú vykonávať dôkazy. 11 deň hlavného pojednávania v kauze falšovania zmeniek TV Markíza je na dnes ukončený. Pokračovať sa bude zajtra.

V utorok by mal prísť vypovedať František Mojto o 9:00, Nina Sobotovičová o 10:30 a na 13:00 má prísť Milan Fiľo, bývalý vlastník podielu v Markíze. Na stredu je naplánovaná výpoveď Ivana Cvika a svedka Nouzovského.

16:00 Rozhovor sa čítal viac ako hodinu. Nasleduje prestávka.

15:12 Kočnerov advokát Martin Pohovej číta zápisnicu o vydaní veci – DVD s nahrávkami rozhovoru Pavla Ruska a Mariana Kočnera, ktoré nahrala reportérka denníka SME Nina Sobotovičová pre potreby svojej bakalárskej práce. Rozhovor Kočnera a Ruska je z februára 2017, Kočner mal v ňom vysvetľovať okolnosti vyrovnania sporu Gamatexu a Markízy. Nina Sobotovičová by mala prísť vypovedať v utorok.

14:35 V tejto chvíli sa prečítala celá Threema, povedal prokurátor Šanta s tým, že už v tejto súvislosti neplánuje predkladať ďalšie dôkazy, alebo navrhovať svedkov.

14:10 Krátky úryvok z Threemy prečítal na pojednávaní aj samotný Kočner. Ten však naďalej autenticitu komunikácie spochybňuje napriek tomu, že na ňu miestami odkazuje.

"Nezabudni, že ty si to videl,” číta Kočner vlastnú správu. Tvrdí, že Tóth videl stretnutia s advokátom Ernestom Valkom.

Keď to vyhrám, bude treba veľa rozdať.
Marian Kočner Alene Zsuzsovej v komunikácii cez Threemu

14:08 „Dozvedeli sme sa niečo o zapožičaní tlačiarne na tlačenie projektovej dokumentácie väčšej veľkosti, ktorú tu môžem aj doniesť. K falšovaniu zmeniek nič,“ zhodnotil ďalej Kočner prečítané správy z Threemy.

13:55 Počas týchto pojednávaní mal Kočner Zsuzsovej napísať: Som génius, pripravujem to vyše roka. Tvrdil, že to naplánoval úplne do detailov. Toto keď vyjde, tak to bude vrchol môjho umenia, dodal. V komunikácii sa tiež Kočner pýta Zsuzsovej, či videla, ako druhý obžalovaný Pavol Rusko priznal, že podpísal zmenky pre záchranu Markízy. To si ho ty naučil? pýtala sa Zsuzsová. Kočnera jej na to odpísal tri smajlíky s vycerenými zubami.

13:51 Lipšic číta aj Kočnerovu komunikáciu s Alenou Zsuzsovou. Keď to vyhrám, bude treba veľa rozdať, mal napísať obžalovaný Zsuzsovej. Tá je obžalovaná v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Spomínanú vetu mal napísať Kočner v Threeme niekoľko dní po výhre v kauze zmenky, kým boli ešte civilným sporom na Okresnom súde Bratislava V. Spor rozhodovala sudkyňa Zuzana Maruniaková, ktorej Národná kriminálna agentúra zaistila koncom augusta mobilný telefón. V komunikácii cez Threemu má Kočner podľa Markízy opisovať, ako ovplyvňoval a podplácal viacerých bratislavských sudcov vrátane Maruniakovej.

Čítajte viac o kauze zmenky.

13:41 Lipšic ďalej číta prepisy správ, ide pravdepodobne o komunikáciu medzi Kočnerom a Norbertom Bödörom, aj Kočnerom a Petrom Tóthom.

13:30 Pokračuje čítanie z Threemy. „Tú tlačiareň, čo sme mali požičanú zhruba pred rokom a pol, ešte máme?“ prečítal právny zástupca Markízy, čo si písal Kočner v decembri 2017 s neznámym človekom.

13:26 Podľa právnych zástupcov Markízy bolo Kolníkovo predvolanie na súd iba snahou o zavádzanie, podľa Kočnera Kolníkovo svedectvo dopĺňa kauzalitu vývoja udalostí smerujúcich ku vzniku sporných zmeniek.

13:23 „Nikdy som netvrdil, že sme sa stretli ohľadom zmeniek. Pán Kolník prejavil záujem o kúpu Markízy alebo spoločnosti, ktorá by v budúcnosti vlastnila vysielaciu licenciu. Bolo mi veľmi zvláštne, že sa pán Kolník ako zástupca cementárenskej firmy zaujíma o Markízu. Zaujímalo ma, kto by na ním mohol stáť a zistili sme, že za tým je Vincent Hegedűš z pozadia KDH,“ zhodnotil výpoveď svedka Kočner.

13:14 Kolník sa s Kočnerom podľa vlastných slov ako zástupca zahraničnej spoločnosti stretol dva, či trikrát, čo spolu riešili si však už nepamätá.

13:00 Po obednej prestávke nasleduje výsluch svedka obhajoby Mariana Kolníka. Niekdajší poradca ministra dopravy Jána Figeľa mal mať na prelome milénia záujem o kúpu Markízy. Bol aj obchodným zástupcom medzinárodnej betonárskej firmy Lafarge.

Na snímke zľava: právny zástupca Mariana...
Marian Kočner v rozhovore so svojím advokátom...
+5Dcéra obžalovaného Mariana Kočnera Karolína...

11:30 Pojednávanie bolo prerušené. Začala sa obedná prestávka.

11:28 Z Threemy bude po prokurátorovi čítať aj Kočnerov obhajca Martin Pohovej. Sú to správy z decembra 2017 medzi Kočnerom a pravdepodobne Petrom Tóthom, kde sa exsiskár priznáva, že navštevuje psychológa.

11:24 Prepisy podľa prokurátora dokumentujú komunikáciu obžalovaného aj s inými osobami. Konkrétne sa týkali osôb označených ako Peter Agent a osôb pod obrázkovými označeniami (jazdec na motorke, darček alebo balíček, pohár). Komunikácia sa týkala rôznych oblastí, a to obvinenia Pavla Ruska z objednávky vraždy Sylvie Volzovej, situácie v súdnictve a konkrétnych sudcov, kauzy Technopol ale tiež občianskoprávnych pojednávaní o vyplatení zmeniek.

11:22 Nezaujíma ma podpredseda NR SR," reagoval predseda senátu Emil Klemanič s tým, že mu je jedno, či bude niekto odvolaný alebo nie. V pojednávacej miestnosti súd určite kvôli žiadnemu politikovi nepovolil čítanie Threemy, zdôraznil. Prokurátor ÚŠP Ján Šanta uviedol, že komunikácia s podpredsedom NR SR Martinom Glváčom a iné boli čítané aj preto, aby sa ustálila autenticita Threemy.

11:20 „Je to komunikácia z telefónu, ktorý sa u Petra Tótha objavil nevedno ako. To, čo sme sa dnes mohli z tejto údajne komunikácie dozvedieť, je škandalizácia sudcov a justície. Keďže sme sa nedozvedeli nič z toho, čo je predmetom pojednávania, účel tohto čítania musí byť iný, a vidím za tým len a len politiku,“ zhodnotil sám Kočner prečítané správy z Threemy.

Obžalovaný tiež zdôraznil, že nemá nič proti čítaniu komunikácie, ak obsahuje niečo k falšovaniu zmeniek. Keď som si večer pozrel správy, tak mi bolo jasné, že to bolo kvôli odvolávaniu podpredsedu Národnej rady (NR) SR, uviedol Marian Kočner.

10:53 Prokurátor Ján Šanta číta aj komunikáciu Mariana Kočnera s Darinou Lenártovou, kamarátkou Moniky Jankovskej.

10:50 Okrem viacerých osobných, či politických vecí riešili aj spor o vyplatenie miliónových zmeniek na petržalskom okresnom súde, kde mu mala Jankovská zabezpečovať priaznivý výsledok.

10:45 Prokurátor Ján Šanta číta správy z Threemy. Ide o komunikáciu so sudcom Okresného súdu Bratislava I Vladimírom Sklenkom. Ten sa Kočnera často pýtal, ako má v niektorých veciach rozhodnúť.

10:12 Prokurátor bude pokračovať v čítaní správ z Kočnerovej Threemy.

VIDEO: Lipšic: Výpoveď svedkyne bola nepresvedčivá, naplánovaná obhajobou
Video
Dcéra obžalovaného Mariana Kočnera Karolína... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
kočner pojednávanie súd karolína kočnerová Dcéra obžalovaného Mariana Kočnera Karolína Kočnerová vypovedá v pondelok (4.11.2019) pred senátom Špecializovaného trestného súdu vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti.

10:08 Kočnerova dcéra Karolína už opustila pojednávaciu miestnosť.

10:01 „Z tejto komunikácie jednoznačne vyplýva, že Tóth vo svojej výpovedi klamal,“ komentoval podnikateľ svedectvo svojej dcéry a správy medzi ňou a Tóthom.

9:48 Sudca Emil Klemanič dovoľuje prečítať správy medzi Karolínou Kočnerovou a Petrom Tóthom. Ide o časť správ počas dvoch dní z aplikácie Signal.

9:45 Tóth tiež podľa Karolíny Kočnerovej tvrdil, že pôjde svedčiť v jeho prospech, ale advokáti obžalovaného to odmietli. Kritizoval tiež advokátov, že nežiadali o prepustenie Kočnera z väzby, aj keď mali tú možnosť. „Navodzoval dojem, že obhajcovia sú banda debilov a nechcú mu pomôcť,“ uviedla.

Zlom podľa nej nastal po zadržaní podozrivých z vraždy novinára Jána Kuciaka, keď Tóth začal tvrdiť, že si zločin jej otec objednal. „Povedal, že sa máme na otca vykašľať, že skončil,“ tvrdila s tým, že po tomto s Tóthom predstala komunikovať. Na otázku obhajoby, či vie niečo o zdravotnom stave Petra Tótha, uviedla, že jej tvrdil, že „je na hlavu a berie na to lieky“.

9:40 Obžaloba sa snažila spochybniť jej svedectvo ako účelové a inštruované. „Dala som k dispozícii iba komunikáciu s Tóthom na USB kľúči a ďalej som sa o to nezaujímala,“ vyvetľovala Kočnerová.

9:37 Táto komunikácia mala vzniknúť v čase po Kočnerovom zadržaní. „Peter mi zavolal, že otca zadržali a bolo by dobré ísť domov a poupratovať. Mama mi povedala, že netreba, že tam nič nie je. Naliehal, že by to bolo lepšie. Išiel otcovi zobrať obleky a veci, ktoré by sa mu zišli. Pýtal sa na kamerové záznamy a trval na tom, aby sa vymazali po tom, ako bol v dome,“ opísala okolnosti po Kočnerovom zadržaní. „Pýtal sa, kde sú zmenky, alebo kde má otec uložené dôležité veci,“ pokračuje dcéra obžalovaného Kočnera. V súčasnosti je na materskej dovolenke a tvrdí, že od otca nečerpá žiadne peniaze.

9:31 Kočnerova obhajoba vopred avizovala, že sa chystá spochybniť zákonnosť komunikácie z Threemy, ktorú polícia získala od exsiskára Petra Tótha, a jeho svedectvo. Pomôcť by jej k tomu mala komunikácia medzi Tóthom a Kočnerovou dcérou Karolínou. „Keď Peter išiel vypovedať proti otcovi povedala som, že sme si veľa písali a obhajcovia mi povedali, že by bolo lepšie si tú komunikáciu uložiť,“ priblížila vznik dôkazu predloženého Kočnerovou obhajobou.

Pred senátom ŠTS na pôde bratislavského Ústavu... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
marian kočner zmenky Pred senátom ŠTS na pôde bratislavského Ústavu na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody pokračuje 4. 11. 2019 pojednávanie v kauze údajného falšovania miliónových zmeniek.

9:12 Pojednávanie otvorila svedecká výpoveď Kočnerovej dcéry Karolíny. „O tú kauzu som sa začala intenzívnejšie zaujímať, keď otec išiel do väzby, resp. bol zadržaný,“ tvrdí Kočnerova dcéra. O zmenkách vie údajne iba z médií a o civilné konanie na petržalskom okresnom súde sa vôbec nezaujímala.

Svedeckú výpoveď Kočnerovej navrhol samotný obžalovaný Kočner. Ku svojmu návrhu predložil prepis komunikácie Kočnerovej cez šifrovanú aplikáciu Signal s Petrom Tóthom, ktorý svedčí proti obžalovanému Marianovi Kočnerovi aj v tomto procese. Poskytnutý prepis má podľa obžalovaného preukazovať, že je Tóth „nebotyčný klamár.“

9:07 Začína sa hlavné pojednávanie špecializovaného trestného súdu, konaného v bratislavskom Justičnom paláci. Pojednávania sa zúčastňuje opäť iba Kočner, jeho spoluobžalovaný exriaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko sa ospravedlnil.

Kauza zmeniek pokračuje

Od pondelka do stredy pokračuje pred senátom Špecializovaného trestného súdu na pôde bratislavského Ústavu na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody pojednávanie v kauze údajného falšovania miliónových zmeniek.

Na programe boli výpovede svedkov navrhnutých obhajobou, vrátane dcéry Mariana Kočnera Karolíny. Peter Tóth pred súdom vypovedal s vylúčením verejnosti, keďže jeho výpoveď mohla zasahovať aj do káuz, pri ktorých ešte nebolo ukončené vyšetrovanie. V tejto kauze sa zatiaľ uskutočnilo pred senátom Špecializovaného trestného súdu celkovo desať pojednávaní. Zaujímavosťou je, že ani na jednom z pojednávaní doteraz neboli zároveň prítomní obaja obžalovaní, teda Marian Kočner a Pavol Rusko. Vždy sa totiž dostaví len jeden z nich, pričom druhý dá vždy žiadosť o konanie v jeho neprítomnosti.

Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti v tomto prípade čelia väzobne stíhaný podnikateľ Marian Kočner a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko. Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v rámci ktorých Kočner požadoval vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000. Žalovaným v prvom rade bol Pavol Rusko. Keďže ten uviedol, že na vyplatenie nemá potrebné finančné prostriedky, zaplatiť by ich musela spoločnosť Markíza – Slovakia ako žalovaný v druhom rade.

Markíza dlhodobo spochybňuje pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Rusko pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek a tie neboli registrované v účtovných dokladoch. Takisto podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani spoločnosti Mariana Kočnera, ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek. Markíza sa tiež odvoláva na znalecký posudok vypracovaný Národnou kriminálnou agentúrou, ktorý spochybňuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000. Ešte v občianskoprávnom konaní spoločnosť navrhovala skúmanie zmeniek zahraničným expertom, súd to však zamietol a v prípade jednej zo zmeniek v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala.

Znalecké posudky v tomto prípade predložili aj Kočner a Rusko, pravosť zmeniek však podľa Markízy nepreukázali. Spoločnosť takisto pripomína, že podľa Kočnera a Ruska navrhol situáciu okolo kúpy Gamatexu riešiť prostredníctvom zmeniek dnes už nebohý právnik Ernest Valko, ktorý vystupoval ako právny poradca Gamatexu. „Valko by sa v roku 2000 poradenstvom pre Gamatex dostal do zjavného konfliktu záujmov, keďže bol podpredsedom Rady Slovenskej republiky pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktorá rozhodovala o licencii v prípade daného sporu,“ konštatuje Markíza.

Pavol Rusko trvá na svojej verzii, že zmenky boli súčasťou urovnania kauzy Gamatex. Pokiaľ by ich ako vtedajší riaditeľ televízie nevystavil, mohlo to podľa neho ohroziť existenciu Markízy, a hrozila by jej strata licencie. Viacerí bývalí predstavitelia Markízy však pred súdom popreli, že by o existencii zmeniek vedeli. Pavol Rusko to vysvetľuje tým, že zmenky neuviedol v účtovníctve, keďže bolo vinou jeho vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej v zlom stave. Volzovú pritom viní aj z uznania neexistujúceho dlhu, pre ktorý sa podľa neho televízia dostala do dražby. O zmenkách tiež Rusko nepovedal novým majiteľom Markízy, ktorým predal svoj vlastnícky podiel. Dôvodom podľa neho bolo, že si myslel, že dlh bude môcť uhradiť sám.

Pavol Rusko stojí pred súdom aj v inej trestnej veci, čelí obžalobe z objednávky vraždy jeho bývalej spoločníčky Volzovej. Marian Kočner je tiež obvinený v ďalších kauzách. V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky už bola podaná na súd obžaloba.

© Autorské práva vyhradené

237 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky #kauza zmeniek TV Markíza