Smrť Violy naštartovala šírenie hoaxov o sériovom vrahovi

Od piatkového večera sa internetom začali šíriť nepravdivé a poplašné správy o tom, že v Bratislave v poslednom období došlo k niekoľkým vraždám žien, ktoré by mohol mať na svedomí sériový vrah. K ich šíreniu mala prispieť brutálna smrť mladej angličtinárky Violy, ktorú minulý týždeň našli ležať v kríkoch na Prístavnej ulici v Bratislave. K šíreniu správ prispelo aj pátranie po mladíkovi, ktorý si bol ráno zabehať pri Dunaji a po ktorom prebieha pátracia akcia. Polícia na sociálnej sieti však upozorňuje, že tieto informácie nie sú pravdivé a za ich ďalšie šírenie môže hroziť až trest odňatia slobody.

23.11.2019 14:04
debata (32)

Akékoľvek správy o tom, že sa v Bratislave rozmohli vraždy alebo že ženám hrozí bezprostredné nebezpečenstvo, sú podľa informácií polície klamstvom. „Ich autori sa odvolávajú na svoje údajné a tajné zdroje z polície. Ďalší ľudia tieto správy bezhlavo šíria ďalej“, uvádza polícia na sociálnej sieti.

„Tak ako sme opakovane uviedli na Facebooku a následne na tlačovej konferencii, nemáme žiadne informácie o tom, že by smrť slečny Violy mala súvis s vyčíňaním sériového páchateľa. Nemáme informácie o počte zvýšených útokov voči obyvateľom Bratislavy, nemáme informácie o zvýšenom počte incidentov,“ uviedla ďalej polícia.

Od smrti Violy nedošlo podľa polície SR v Bratislave k žiadnej vražde alebo zabitiu. Ak bolo aj nájdené nejaké telo, išlo o prípad, keď k smrti nedošlo cudzím zavineným, teda treťou osobou.

V súvislosti so šírením týchto správ začala polícia zbierať screenshoty/sta­tusy, ktoré šíria dezinformácie a paniku medzi obyvateľmi Bratislavy. Kriminálna polícia situáciu analyzuje. V tomto prípade autorom takýchto statusov môže hroziť basa na až dva roky, upozorňuje polícia.

„Davová psychóza, hystéria a panika môže mať obzvlášť pri tejto téme fatálne následky a nie je vylúčené, že na autorov týchto statusov by sa mohli vzťahovať aj ďalšie paragrafy a možné väzobné tresty,“ uzavrela polícia.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #polícia #hoax #sériový vrah