Súdna rada opäť nezvolila predsedu Najvyššieho súdu

Súdna rada opäť nezvolila predsedu Najvyššieho súdu SR. Ani jeden z kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov. O predsednícke kreslo sa uchádzali Alena Šišková a Ján Šikuta. Voľbu si zopakujú 27. januára 2020. Kandidátov budú môcť oprávnené subjekty navrhovať do 8. januára 2020.

25.11.2019 13:44 , aktualizované: 17:23
debata (2)

Za Jána Šikutu hlasovalo osem členov Súdnej rady, proti bolo nula, zdržalo sa osem. Za Alenu Šiškovú hlasovali dvaja členovia, proti boli siedmi, zdržali sa siedmi. Na úspešné zvolenie treba kandidátovi nadpolovičnú väčšinu členov Súdnej rady.

VIDEO: Prenos z verejnej časti zasadania Súdnej rady.

V ďalšej voľbe sa môžu opätovne zúčastniť neúspešní kandidáti z prvého kola, a to Jana Bajánková, Jana Mesiarkinová a Štefan Harabin. V Súdnej rade momentálne debatujú aj o tom, či nie je čas zmeniť tajnú voľbu na verejnú.

Predsedu NS SR sa nepodarilo zvoliť už druhýkrát. Prvá neúspešná voľba sa konala v septembri. Úlohy chýbajúceho predsedu NS SR vykonáva momentálne podpredsedníčka Jarmila Urbancová.

O predsedovi rozhodovali členovia Súdnej rady v tajnej voľbe. Voľbe predchádzala verejná časť zasadnutia, na ktorej jednotliví kandidáti vo vyžrebocanom poradí prezentovali a uvádzali svoje predstavy o ich pôsobení vo funkcii predsedu NS SR.

Možnosť navrhnúť kandidátov využil člen Súdnej rady Branislav Jablonka, ktorý nominoval Šikutu. Šiškovú navrhla na pozíciu bývalá predsedníčka NS SR Daniela Švecová.

Kandidátov na predsedu NS SR môžu Súdnej rade navrhnúť člen rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, plénum sudcov NS, sudca NS a minister spravodlivosti. Predsedom NS SR sa môže stať len jeho sudca. V prvej voľbe predsedu NS SR, ktorá sa konala v septembri, sa nepodarilo zvoliť žiadneho kandidáta.

Šikuta nepovažuje výzvy na odchod skompromitovaných sudcov za účinné

Kandidát na funkciu predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta považuje za prioritu NS SR personálne otázky. S médiami a komunikáciou s nimi nemá problém. Sudcov z Threemy by na odchod nevyzýval, podľa neho na nich výzvy nefungujú.

Za najväčší problém súčasného NS SR považuje Šikuta personálne otázky. Súd je podľa neho poddimenzovaný. Za prioritu by považoval zvolenie riaditeľa Kancelárie NS SR, ktorý je preňho manažérom, posilnil by aj status asistentov.

Médiá sú strážny pes demokracie. Keby mnoho vecí nepriniesli médiá, tak by sa ich verejnosť ani nedozvedela, uviedol na margo médií, ktoré vo svojej výpovedi kritizovala jeho protikandidátka Alena Šišková.

K odôvodneniam súdnych rozhodnutí uviedol, že by mali byť dostatočné natoľko, aby k nim sdca nemal čo dodávať. Problém preňho nastáva, keď rozhodnutie nespĺňa všetky náležitosti a potom vznikajú otázky. Ak sa také niečo stane, tak by nemalo podľa mňa nič brániť tomu sudcovi, aby to vysvetlil, spresnil.

Na otázku ohľadom výziev sudcov z Threemy Mariana Kočnera, aby odišli, uviedol, že výzvu nepodpísal aj preto, lebo výzvy nepovažuje za účinné. "Ak je pravda, že niečo také urobil, je veľmi malá pravdepodobnosť, že si vstúpi do svedomia, uviedol na margo sudcov, s ktorými mal Marian K. komunikovať, alebo boli predmetom jeho komunikácie.

Šišková: Justícia sa stala predmetom útoku médií

Počas svojho vypočúvania na Súdnej rade SR to uviedla sudkyňa a kandidátka na post predsedníčky Najvyššieho súdu SR Alena Šišková.

„Justícia sa stala predmetom útoku médií pod vplyvom individuálneho zlyhania,“ povedala Šišková na začiatku svojho vypočúvania. Tá sa podľa medializovaných informácií spomína aj v Threeme Mariana Kočnera, ktorý sa na ňu pýtal v súvislosti s trestným stíhaním Jozefa Majského, známeho z kauzy nebankovky BMG Invest. Šišková sedela v senáte, ktorý prerušil trestné stíhanie pre jeho zdravotný stav. Taktiež sedela v senáte, ktorý zobral Kočnera do väzby pre kauzu televíznych zmeniek. Články o nej chce riešiť aj právnymi krokmi.

Podľa Šiškovej nie je správne, že médiá prinášajú online spravodajstvo z verejných zasadnutí. Môže to podľa nej informovať svedkov a ostatných obžalovaných, ako majú pred súdom vypovedať.

Jej víziou v prípade zvolenia je aj dopracovať zákon o Najvyššom súde SR, tak ako ho majú aj okolité krajiny. Osobitný dôraz chce klásť na zvyšovanie odbornej úrovne sudcov aj v rámci využívania inštitútu dočasného pridelenia. Na NS SR sa jej v súčasnosti nepáči, že rieši veci, ktoré naň podľa nej nepatria – ako napríklad trovy konania.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #voľba #Alena Šišková #Ján Šikuta