Národné centrum kybernetickej bezpečnosti získalo najvyšší stupeň hodnotenia

Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT získalo v meraní vyspelosti jednotky CSIRT najvyšší stupeň hodnotenia, status Advanced. Hodnotenie udelila Agentúra Európskej únie pre bezpečnosť sietí a informácií (ENISA). Informoval o tom Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).

29.11.2019 15:42
debata (2)

Hodnotenie získalo centrum po peer-review návšteve rakúskych kolegov z CERT.at. „Rakúska národná CSIRT jednotka je našim dlhodobým partnerom s vysokou reputáciou v rámci bezpečnostnej komunity v Európe aj vo svete,“ uviedol riaditeľ Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT Rastislav Janota.

Audit podľa NBÚ vychádza z objektívnych ukazovateľov. Audítorovi sú predkladané reálne dokumenty a dôkazy, ktoré preukazujú splnenie jednotlivých parametrov na požadovanej úrovni.

„Hodnotenie je pre nás dôkazom, že SK-CERT ide správnym smerom. Vidíme, že naše snahy robiť veci kvalitne majú zmysel a motivujú nás pokračovať v našej práci v najvyššom štandarde,“ dodáva riaditeľ odboru riešenia incidentov a dohľadového centra kybernetickej bezpečnosti Ján Doboš.

Podľa kritérií ENISA sa vyspelosť CSIRT hodnotí na základe merateľného súboru parametrov a spôsobu, akým ich jednotka rieši. Hodnotenie vyspelosti je platné dva roky, podotkla NBÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NBÚ #kybernetická bezpečnosť