Rajtár a Galko žiadajú Generálnu prokuratúru o väzobné stíhanie Trnku

Poslanci Národnej rady (NR) SR Jozef Rajtár a Ľubomír Galko (nezaradení) žiadajú Generálnu prokuratúru (GP) SR o väzobné stíhanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Zároveň vyzývajú súčasného šéfa GP SR Jaromíra Čižnára, aby zriadil špeciálny tím na vyšetrenie nahrávok Mariana Kočnera a Trnku. Informovali o tom v pondelok na tlačovej konferencii.

02.12.2019 12:30 , aktualizované: 13:42
rajtár galko Foto: ,
Na snímke sprava líder kandidátky Demokratickej strany (DS) Jozef Rajtár a člen predsedníctva Demokratickej strany (DS) Ľubomír Galko.
debata (40)

Väzobné stíhanie má podľa Galka predísť tomu, aby Trnka mohol ovplyvňovať svedkov a mariť vyšetrovanie, zabrániť jeho úteku a vyhýbaniu sa trestnému konaniu, ale aj zabezpečiť jeho bezpečnosť. „Svedectvá Dobroslava Trnku môžu pre niektorých ľudí znamenať usvedčenie z kriminálnych deliktov a následky môžu byť fatálne. Títo ľudia sa môžu pokúsiť o fyzickú likvidáciu Dobroslava Trnku,“ zdôvodnil.

Galko zároveň oznámil, že na zasadnutí parlamentného branno-bezpečnostného výboru, na ktorom bude prítomná aj ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) a prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský, navrhne zaradiť bod, v rámci ktorého sa budú členovia výboru pýtať na kroky polície v súvislosti s aktuálnym dianím.

Závažnosť a rozsah podozrení pri Trnkovi a Kočnerovi je podľa Rajtára bezprecedentný. „Preto vyzývame generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby zriadil špeciálny vyšetrovací tím na vyšetrenie nahrávok Kočnera a Trnku,“ vyhlásil. Zložený by mal byť podľa neho z tých najlepších prokurátorov, ktorí majú za sebou konkrétne výsledky.

„Otázka možného zriadenia špeciálneho tímu bola prerokovaná s tým, že v prípade potreby prichádza do úvahy zriadenie tímu prokurátorov, ktorí sa budú týmito vecami zaoberať. Je však potrebné podotknúť, že tento tím bude možné zriadiť na Úrade špeciálnej prokuratúry GP SR, ktorý tieto veci realizuje v rámci svojej vecnej príslušnosti,“ zareagovala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Zdôraznila pritom, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa už minulý týždeň v stredu (27.11.) zaoberal otázkou riešenia podozrení voči bývalému generálnemu prokurátorovi vyplývajúcich z nahrávok na pracovnom stretnutí, na ktorom sa zúčastnila prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru Branislav Zurian.

Galko na tlačovej konferencii tiež uviedol, že „pred malou chvíľou“ sa dozvedeli o pokuse zastrašovať Rajtára. Ten chce detaily zverejniť počas týždňa.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Ľubomír Galko #Marian Kočner #Dobroslav Trnka #Jozef Rajtár