Kauza zmenky: Vypovedal úradník, ktorý sa v minulosti vyhrážal Kočnerovi

Od pondelka do stredy (2. - 4. 12.) pokračuje hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Obžalovaný Pavol Rusko súdu ešte v piatok písomne oznámil, že sa kvôli údajnej hospitalizácii vypočúvania opäť nezúčastní. V utorok vypovedal Pavol Varga, niekdajší štatutár firmy Gamatex . Ako druhý svedok predstúpil bývalý štátny úradník Ivan Beňačka. Obhajoba potom pokračovala v čítaní listinných dôkazov. Pojednávanie v kauze je vytýčené aj na stredu 4. decembra, vypovedať by mala vdova po právnikovi Ernestovi Valkovi Oľga.

03.12.2019 09:00 , aktualizované: 16:04
debata (11)

Pojednávanie sa malo pôvodne začať svedeckou výpoveďou Ivana Beňačku, v minulosti súdeného za vydieranie Kočnera. Jemu a ďalším mal za peniaze sľubovať podporu a ochranu expremiéra Vladimíra Mečiara. Svedok si však zabudol preukaz totožnosti a do Ústavu na výkon väzby ho nechceli pustiť. Začalo sa tak napokon bez neho až s trištvrteho­dinovým meškaním.

Ivan Beňačka mal údajne od roku 1998 vymáhať peniaze v mene Mečiara a vydávať sa za jeho priateľa a vysokého predstaviteľa Slovenskej informačnej služby (SIS). V jeho procese proti nemu svedčil aj exnovinár a niekdajší siskár Peter Tóth. V kauze falšovania zmeniek ho ako svedka žiadajú samotní obžalovaní. Kočner bol v kauze vydierania ako poškodený. Vtedy uviedol vo svojej výpovedi, že Ivana Beňačku pozná ešte z čias kauzy Gamatex, ktorá predchádzala údajné zmenky.

VIDEO: Kočner sa na súde po tom všetkom, čo sa okolo neho posledné mesiace stalo, usmieval. Pozrite si viac vo videu.

Video

Svedok Beňačka: O zmenkách som sa dozvedel až z médií

Beňačka napokon svoje svedectvo ponúkol súdu až po obede. Povedal, že licencia televízie Markíza v období roku 2000 nebola ohrozená. Podnikateľ a bývalý predstaviteľ ministerstva privatizácie na pojednávaní priznal známosti s Pavlom Ruskom, jeho obchodnou partnerkou Sylviou Volzovou ako aj s právnikom Ernestom Valkom. Napriek tomu, že Beňačka bol predvolaný ako svedok obhajoby, na otázky obžalovaného Mariana Kočnera alebo jeho advokáta prevažne odpovedal „neviem“, „nepamätám si“, „neviem, ako to súvisí so zmenkami“, prípadne „môj právny zástupca mi odporučil neodpovedať“.

Na otázky prokurátora svedok odpovedal obšírnejšie. Vyjadril sa napríklad, že keď Volzová predávala svoj obchodný podiel v Markíze v roku 2000, záujem oň prejavilo veľa subjektov. Hodnota podielu sa vtedy podľa neho pohybovala na úrovni 50 až 120 miliónov korún. „Pokiaľ by bola taká skutočnosť, ľudia by do toho nešli,“ odpovedal na otázku o prípadnom ohrození licencie Markízy. Ohrozenie licencie pritom ako hlavný dôvod urovnania vzájomného sporu prostredníctvom vystavenia zmeniek spomína práve dvojica obžalovaných Marian Kočner a Pavol Rusko. Beňačka doplnil, že o existencii predmetných zmeniek sa dozvedel až z médií.

Obžalovaný Marian Kočner sa svedka pýtal aj na to, či od neho niekedy pýtal päť miliónov korún v mene bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara. Beňačka bol totiž v záležitosti týkajúcej sa nátlaku na viacerých podnikateľov stíhaný, na dnešnom súde však na otázku neodpovedal. Marian Kočner tiež pripomenul, že Beňačka uzavrel s Volzovou zmluvu o odkúpení jej obchodného podielu v Markíze za 50 miliónov švajčiarskych frankov (približne 1,6 miliardy slovenských korún). Napokon však čiastku nezaplatil a podiel nezískal.

Svedok Varga: Zmenky som nikdy nevidel

Namiesto Beňačku pred obedom prišiel svedčiť Pavol Varga, ktorý v roku 2000 zhruba mesiac (od 12. júna do 25. júla) formálne spoluvlastnil spoločnosť Gamatex spolu s Kočnerom a jeho spoločníkom Štefanom Ághom. Vo firme mal zastupovať záujmy Mariana Kolníka a Vincenta Hegedüša, ľudí z prostredia KDH, ktorí mali záujem o kúpu televízie Markíza. „Boli ste ten, kto núkal, oni boli tí, ktorí mali záujem,“ odpovedal svedok priamo Kočnerovi. Sporné zmenky nikdy nevidel ani o nich mimo médií nepočul.

Od roku 1981 pracoval v médiách a v Gamatexe mal byť zárukou pre možných zahraničných investorov do Markízy. V súvislosti s hodnotou televízie sa podľa neho hovorilo o sume 350 miliónov korún (takmer 12 mil. eur). Svedok obhajoby odpovedal veľmi neochotne, stručne a vyhýbavo. „Keď som dostal informáciu, že sa hrá dvojitá hra a Hegedüš s Kolníkom konajú aj v prospech inej záujmov skupiny, zo spoločnosti som odišiel,“ vypovedal Varga. „Oni to akceptovali,“ dodal Varga.

VIDEO: Podľa Lipšica svedok Varga potvrdil, že obžalovaní nevedeli nájsť investora v takej sume, akú si „vysnívali” a nikdy nemali šancu získať stovky miliónov.
Video

„Svedok potvrdil sumu, o ktorej sa pri predaji Gamatexu jednalo. Potvrdil, že záujemcov o kúpu bolo viac. Svedok povedal aj ďalšiu dôležitú vec, že jedným zo záujemcov o Markízu boli aj Kováčik (terajší prezident Slovenského futbalového zväzu, pozn.red.) a Fiľo (veľkopodnikateľ, pozn. red.) už v roku 2000. Neskutočne to zapadá do obrazu udalostí, ktoré sa potom udiali,“ zhodnotil výpoveď svedka Kočner.

Vzhľadom na výpoveď Vargu, obhajoba upustila od plánovanej výpovede jeho manželky.

Varga v minulosti vstúpil spolu s manželkou Katarínou do spoločnosti Gamatex (cez firmu A.D.A.M.), ktorá mala s Markízou známy spor. Ten podľa obhajoby obžalovaných vyústil do podpísania sporných zmeniek.

Na snímke obžalovaný Marian Kočner počas...
Na snímke zľava právny zástupca TV Markíza...
+3Na snímke svedok Ivan Beňačka počas hlavného...

Rusko sa na pondelkové pojednávanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) opätovne nedostavil, dôvodom je hospitalizácia, udelil ale súhlas na konanie v neprítomnosti. Podľa právnika Markízy Daniela Lipšica zdravotnícky odbor Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) tvrdí, že sa Rusko môže zúčastniť pojednávania v kauze televíznych zmeniek bez ohrozenia života a zdravia.


VIDEO: Pozrite si vyjadrenie právneho zástupcu TV Markíza ku zdravotnému stavu Pavla Ruska.
Video

Tento súhlas je vynútený a vždy to bude súhlas udelený pod nátlakom a strachom, povedal obžalovaný na margo udelenia súhlasu na konanie v neprítomnosti, ktorý dodatočne udelil. Podmienil ho však tým, že sa nebudú vypočúvať znalci, ktorí skúmali sporné zmenky. Súhlas udelil podľa vlastných slov preto, že sa bojí, že senát vyhovie prokurátorovi Úradu špeciálnej prokurátorovi Jánovi Šantovi, ktorý pre Ruska žiada väzbu. Odmieta, že by svoju diagnózu simuloval.

Počas hlavného pojednávania neboli zatiaľ ani raz obžalovaní Pavol Rusko a Marian Kočner spolu prítomní. Para nevylúčil, že ide o taktiku.


VIDEO: Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta má podľa svojich slov na obštrukcie Pavla Ruska pripravené účinné, efektívne a zákonné alternatívne riešenia.

Video

Valková by mala svedčiť v stredu

Vdova po zavraždenom advokátovi Ernestovi Valkovi Oľga Valková by mala svedčiť v stredu (4. 12.). Práve na osobu Ernesta Valka odkazujú viackrát obžalovaní ako na človeka, ktorý riešenie cez sporné zmenky vymyslel. To dlhodobo spochybňuje obžaloba aj s obhajcami Markízy, ktorí poukazujú na to, že obžalovaní opakovane odkazujú na ľudí po smrti.

Kauza zmenky

Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti čelia väzobne stíhaný podnikateľ Marian Kočner a bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko. Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v ktorých Kočner požadoval vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000. Žalovaným v prvom rade bol Rusko. Keďže ten uviedol, že na vyplatenie nemá potrebné finančné prostriedky, zaplatiť by ich musela spoločnosť Markíza – Slovakia ako žalovaný v druhom rade.

Markíza dlhodobo spochybňuje pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Rusko pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek a tie neboli registrované v účtovných dokladoch. Takisto podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani spoločnosti Kočnera, ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek. Markíza sa tiež odvoláva na znalecký posudok vypracovaný Národnou kriminálnou agentúrou, ktorý spochybňuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000. Ešte v občianskoprávnom konaní spoločnosť navrhovala skúmanie zmeniek zahraničným expertom, súd to však zamietol a v prípade jednej zo zmeniek v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala.

Rusko trvá na svojej verzii, že zmenky boli súčasťou urovnania kauzy Gamatex. Pokiaľ by ich ako vtedajší riaditeľ televízie nevystavil, mohlo to podľa neho ohroziť existenciu Markízy, a hrozila by jej strata licencie. Viacerí bývalí predstavitelia Markízy však pred súdom popreli, že by o existencii zmeniek vedeli. Rusko to vysvetľuje tým, že zmenky neuviedol v účtovníctve, keďže bolo podľa neho vinou jeho vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej v zlom stave. Volzovú pritom viní aj z uznania neexistujúceho dlhu, pre ktorý sa podľa neho televízia dostala do dražby. O zmenkách tiež Rusko nepovedal novým majiteľom Markízy, ktorým predal svoj vlastnícky podiel. Dôvodom podľa neho bolo, že si myslel, že dlh bude môcť uhradiť sám.

Kočner čelí obžalobe aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky #kauza zmeniek TV Markíza