Sneh Vianoce iba postraší

Končiaci sa týždeň pripomínal jar. Predvianočný víkend bude upršaný, o niečo klesne teplota a ku koncu sviatkov možno aj zasneží, hoci len vo vyšších polohách.

21.12.2019 09:00
debata
VIDEO: Pozrite si videopredpoveď TV Pravda na vianočné sviatky s meteorológom Danielom Cibulom.
Video

V pracovnej časti týždňa priemerná denná teplota na niektorých meteorologických staniciach prekročila desať stupňov. Ako hovorí klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave, sú to teploty, ktoré bývajú za normálnych okolností v Podunajskej nížine v polovici apríla. "Oteplenie nebolo záležitosťou jedného či dvoch dní, trvalo príliš dlho. Rastliny zareagovali a v ovzduší krajín strednej Európy sa už objavil peľ liesky. Takže jedna alergická sezóna sa neskončila a druhá sa už začína,“ upozorňuje.

Teploty vyvrcholili v stredu 18. decembra, keď v Hurbanove namerali 17,7 stupňa, čo je nový celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty pre tento deň. Prekonal aj 18. november z roku 1989, keď vo Veľkom Mederi, vtedy Čalove, mali 16,7 stupňa.

V pondelok 16. decembra bolo najteplejšie v Gabčíkove, teplomer ukázal 14,1, v utorok v Kamenici nad Hronom presne 16 stupňov. Vo štvrtok bolo najteplejšie v Topoľčanoch s 15,2 stupňa.

Teplo bolo nielen cez deň, ale aj v noci. Minimálna denná teplota lámala rekordy najmä na miestach, kde sa vyskytoval tzv. fönový efekt. V utorok v Kamenici nad Cirochou teplota neklesla pod 10 stupňov, dovtedajším rekordom bolo 6,5 stupňa z roku 1989.

Aj na Lomnickom štíte sa prekonávali teplotné rekordy. V utorok sa teplomer vyšplhal na 6,4, čo je decembrová najvyššia maximálna denná teplota pre túto meteorologickú stanicu. Rekord patril 15. decembru 2006 a 5,8 stupňa. "Je to dôkaz, že prúdenie teplého vzduchu je veľmi výrazné. Nie je to len regionálna záležitosť, aj v Alpách v predpovediach pre tento týždeň s výkričníkom uvádzali dvojciferné hodnoty maximálnej dennej teploty,“ podotýka Faško.

Piatok bol síce slnečný a teplý, popoludní však už začalo chladnejšie fúkať. "Kým v pracovnej časti týždňa sme zaznamenali len mrholenie pri hmle alebo inverznej činnosti, cez víkend bude pršať. Teplota síce bude pre toto ročné obdobie nadnormálna, ale predsa len sa ochladí. A pokles teploty vzduchu bude kontinuálne pokračovať aj začiatkom budúceho týždňa a v priebehu vianočných sviatkov,“ vysvetľuje klimatológ Faško.

A keďže sa budú vyskytovať aj zrážky, pri ochladzovaní by najmä v regiónoch na severe a severovýchode Slovenska od stredných horských polôh mohlo aj snežiť. S určitosťou však môžeme povedať, že tohtoročné Vianoce budú blatové.

Faško hovorí, že sneh bude padať na nezamrznutý zemský povrch, preto bude jeho osud veľmi neistý. Ak by však prišlo ochladenie, ktoré zvykne prichádzať na rozhraní rokov, mohlo by potenciálnu snehovú prikrývku zachrániť.

"Niečo podobné sa stalo minulý víkend v centrálnych častiach Slovenska. V nedeľu ráno mali v Lome nad Rimavicou vyše 30 centimetrov snehu, ktorý však nevydržal. Snehová pokrývka je taká málo hustá, že sa pri otepleniach čerstvý sneh roztopí,“ podotýka s tým, že si musíme zvyknúť na Vianoce na blate, sneh bude už len výnimočne.

Ako bude

  • Sobota 21. decembra – Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď, ojedinele výdatný. Vo vysokých polohách sneženie. Ojedinele hmlisto, naďalej teplo. Denné teploty +5 až +10, na juhozápade do +13. Na horách spočiatku búrlivý vietor až víchrica, postupne vietor zoslabne.
  • Nedeľa 22. decembra – Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď alebo prehánky, vo vyšších polohách sneženie. Ojedinele aj výdatné zrážky. Teplo. Nočné teploty +6 až +1, denné +5 až +10.
  • Pondelok 23. decembra – Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Od stredných, na severe postupne miestami aj v nižších polohách sneženie. Nočné teploty +6 až +1, denné +4 až +9, na Orave a pod Tatrami +2 stupne. Na horách prudký vietor až víchrica.
  • Utorok 24. decembra – Premenlivá, prevažne veľká oblačnosť a miestami dážď alebo prehánky. Od stredných polôh, na severe aj v nižších polohách, sneženie. Spočiatku veterno. Ojedinele tvorba snehových jazykov. Nočné teploty +5 až –1, denné +3 až +8, na Orave, Kysuciach a pod Tatrami +1 stupeň.
  • Streda 25. decembra – Premenlivá veľká oblačnosť, miestami snehové prehánky, na severe aj trvalejšie sneženie. V nížinách väčšinou zrážky dažďové. Nočné teploty +3 až –2, denné 2 až 7, na Orave, Kysuciach a pod Tatrami okolo 0 stupňov.
ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Vianoce #zima #predpoveď počasia