Tragédie, ktoré otriasli Slovenskom v roku 2019

Čierna je prívlastok, ktorý dostala streda 13. novembra. V ten deň na niektorých miestach lialo tak, že sa rieky vylievali a brali všetko, čo im prišlo do cesty. Cesta od Zlatých Moraviec smerom do Nitry však bola suchá. Kedysi sa jej hovorilo cesta smrti, tomuto slovnému spojeniu nezostala nič dlžná...

30.12.2019 08:00
nehoda, autobus, nitrianske hrnčiarovce Foto:
Nešťastie sa stalo na ceste medzi Nitrou a Zlatými Moravcami neďaleko Malanty. Havarovaný autobus sa pomocou ťažkej vyslobodzovacej techniky podarilo okolo 18.00 hodiny dostať na kolesá.
debata

Krátko pred jednou popoludní vyrazil linkový autobus smerom do Jelenca. Pri Malante, len kúsok za okresným mestom, sa ozval hrozivý zvuk trhaného plechu. Nákladiak plný kamenistej sute vyšiel zo svojej jazdnej dráhy. Keď sa šofér snažil vyrovnať auto, rozkýval sa jeho príves. Ten zasiahol autobus na ľavej strane. Kov sa začal trhať, autobus s cestujúcimi sa zvalil do jarku, nákladiak zostal ležať na boku na ceste.

Polícia pracuje aj s verziou, že sa šofér nákladiaka po čosi naťahoval, a tak vybočil zo svojho jazdného pruhu. V hre je však ešte aj možné preťaženie.

Všade samá suť, plač, krik… Nehoda autobusu a nákladiaka v stredu 13. novembra je jednou z najtragickejších na Slovensku. Náves doslova rozpáral ľavú stranu autobusu. Cestujúci, ktorí sedeli na tejto strane, jednoducho nemali šancu. Až v noci, keď sa podarilo autobus vytiahnuť z jarku, sa počet obetí ustálil na dvanásť.

V Kolíňanoch a v Jelenci sa v tej chvíli zastavil čas. Deväť obetí pochádzalo z Kolíňan, traja z Jelenca. Stredoškoláci, vysokoškoláci, dôchodcovia, manželský pár. Folkloristka, vášnivý záhradkár, vychýrená kuchárka, výborní študenti…

Premiér Peter Pellegrini prerušil cestu na Cypre a vrátil sa domov. Priamo na miesto nehody prišla ministerka vnútra Denisa Saková, šéfka rezortu zdravotníctva Andrea Kalavská navštívila v nemocniciach zranených.

Najťažšie zraneným je 15-ročný Sebastián. V autobuse sedel vedľa svojho najlepšieho kamaráta Alexa, ktorý nehodu neprežil. Sebastiána s mnohopočetnými zraneniami uviedli do umelého spánku, z ktorého sa prebral až 4. decembra.

Streda 13. novembra však bola naozaj čierna. V ten deň polícia zaznamenalo niekoľko smrteľných nehôd na cestách i železnici. Podvečer sa Slovensko muselo vyrovnať s ešte jednou tragédiou.

Popoludní začala rozvodnená rieka zatápať útulok pre psov v Revúcej. Na pomoc prišli aj tri ženy z Rožňavy. Už bola tma, keď naložili troch psíkov a snažili sa uniknúť pred vodou. Záchranárov na nohy postavil telefonát jednej z nich so zúfalou prosbou o pomoc. Autom sa dostali totiž do rieky.

Na druhý deň ráno jeden zo zachránených psov ležal na lúke pri rieke. A ďalšie tri dni záchranári prehľadávali rozvodnenú rieku a brehy. Tri ženy, ktorých auto strhla hučiaca voda, našli postupne. Tú poslednú spolu so psíkom priamo v aute.

Na mimoriadnom zasadnutí vláda rozhodla, že na piatok 15. novembra vyhlási štátny smútok. Do škôl v Nitre, do Kolíňan i do Jelenca sa prišla pamiatke obetí pokloniť prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Pellegrini.

Panelákové peklo

Prešovská bytovka, v ktorej vybuchol plyn. Foto: TASR
Prešov, výbuch plynu Prešovská bytovka, v ktorej vybuchol plyn.

Piatok 6. decembra bol mrazivý. Hodiny ukázali 12.12, keď Mukačevskou ulicou v Prešove otriasol výbuch. Z najvyšších podlaží dvanásťposchodového domu s číslom 7 vyšľahli plamene a na zem sa zrútila prvá vlna sutín.

Tlaková vlna zasiahla okolité domy. Teplomer ukazoval pod nulou a z bytov vybiehali zmätení ľudia len v tom, čo mali na sebe.

Všetci sa dívali na sedmičku, plamene na oboch stranách paneláka naháňali strach. Oheň a výbuch mali takú silu, že na ulicu sa vyvalili kusy nábytku, na pohľad nezničiteľné panely sa poodtŕhali a s hukotom padali na zem.

Hasiči museli vypíliť niekoľko stromov, aby sa dostali k požiaru. Dnu však mohli iba na vysokozdvižných plošinách, pretože schody v dome sa zrútili. V zničených bytoch a na balkónoch bolo vidno ľudí, ktorí čakali na pomoc.

Už od prvých chvíľ sa hovorilo o výbuchu plynu. S ohňom požiarnici bojovali ešte aj na druhý deň. A hľadali obete. Ich počet sa zastavil na čísle sedem, pani z dvanásteho poschodia je nezvestná spolu so svojím psíkom.

V tej chvíli sa Prešov, ale aj celé Slovensko zomkli. Preživším, ktorým nezostalo nič, bez váhania pomáhali všetci. S ubytovaním, jedlom, oblečením, hračkami pre deti, počítačmi pre školákov. Za tri dni sa na účte na pomoc Prešovčanom nazbieralo vyše milióna eur.

Príčinou výbuchu bol s najväčšou pravdepodobnosťou plyn. Jeho únik podľa vyšetrovateľov spôsobili traja robotníci. Pri realizácii výkopových prác totiž poškodili plynové potrubie. Už v pondelok 9. decembra sudca rozhodol o ich väzobnom stíhaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rok 2019 #čierna streda 13. novembra 2019 #tragédia v Prešove