Slovensko je pripravené pomáhať Iraku pri výcviku bezpečnostných zložiek

Znepokojenie nad existenciou nežiaducich dôsledkov závažných bezpečnostných incidentov v Iraku, porušením medzinárodného práva a zvyšovaním napätia v regióne Blízkeho a Stredného východu s priamym negatívnym dosahom na bezpečnosť príslušníkov misie NATO v Iraku a globálnej koalície boja proti Daeš vyjadrila v stredu na svojom rokovaní vláda.

15.01.2020 12:30
debata (2)

Vláda sa počas rokovania zaoberala materiálom k znižovaniu napätia v Iraku a bezpečnosti príslušníkov Ozbrojených síl SR v Iraku a v globálnej koalícii boja proti Daeš.

Vzhľadom na zhoršenie bezpečnostnej situácie v Iraku v dôsledku opakovaných bezpečnostných incidentov bolo prijaté rozhodnutie o dočasnom presune časti príslušníkov misií na bezpečné miesto. Z predkladaného materiálu vyplýva, že zvyšovanie napätia v regióne komplikuje stabilizáciu situácie v Iraku a ohrozuje hlavný výsledok pôsobenia misie NATO v Iraku a globálnej koalície boja proti Daeš.

Vláda SR vyzýva všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť a bezodkladné zastavenie stupňovania napätia. „SR odmieta všetky formy porušovania medzinárodného práva, najmä Charty OSN ako hlavného piliera medzinárodnej bezpečnosti. Vyzýva všetkých aktérov na dodržiavanie noriem medzinárodného práva vrátane medzinárodného humanitárneho práva a na riešenie otvorených otázok cestou rokovaní,“ dodáva sa v materiáli. SR je v súčinnosti s partnerskými krajinami EÚ a ďalšími spojencami pripravená aktívne sa podieľať a pomáhať vláde Iraku pri stabilizácii vrátane účasti pri výcviku irackých bezpečnostných zložiek.

Za jednu zo základných podmienok stabilizácie situácie v regióne považuje vláda SR vzájomné nezasahovanie krajín oblasti do vnútorných záležitostí a bezpodmienečné rešpektovanie územnej celistvosti v medzinárodne uznaných hraniciach. Významným predpokladom zníženia napätia v regióne je pokračujúca implementácia spoločného komplexného plánu opatrení (JCPOA).

Vláda podporuje vyhlásenie hláv štátov a vlád Francúzskej republiky, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a Spolkovej republiky Nemecko z 12. januára. Zároveň vyjadruje presvedčenie, že spoločným úsilím všetkých krajín regiónu za prispenia medzinárodného spoločenstva sa podarí situáciu v oblasti významne stabilizovať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #zabitie Solejmáního