Vírus z Číny sa u pacientov ležiacich v Martine nepotvrdil

Slováci hospitalizovaní s podozrením na koronavírus v Martine by mali byť v poriadku, povedal v diskusnej relácii V politike premiér Peter Pellegrini (Smer).

02.02.2020 11:20 , aktualizované: 21:31
Martin, nemocnica Foto:
Martinská nemocnica, kde ležia dvaja muži, u ktorých bolo podozrenie, že by mohli byť nakazení koronavírusom, Testy to však nepotvrdili.
debata (41)

Ďalší dvaja Slováci cestovali domov vo francúzskom lietadle z Číny. Do českej Prahy sa dostali z nedele na pondelok, kde si ich za prísnych bezpečnostných pravidiel prevzala slovenská záchranná služba. Na špeciálnom oddelení nemocnice v Banskej Bystrici budú 14 dní, čo je inkubačná doba choroby, dodal premiér s tým, že zatiaľ nejavia príznaky ochorenia.

Dvaja muži v martinskej nemocnici sa majú dobre, ich stav je stabilizovaný, povedala pre Pravdu hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová. Zatiaľ nevedela spresniť, keby budú muži prepustení z nemocnice. Predpokladá sa, že domov by sa mohli vrátiť v pondelok.

Obom Slovákom s podozrením na koronavírus, ktorých vo štvrtok (30. 1.) večer previezli do UNM, odobrali vzorky biologického materiálu ešte v ten deň. Muži strávili pracovne tri týždne v Číne, asi 1300 kilometrov od epicentra epidémie koronavírusu.

Podľa premiéra by sa mali slovenskí občania pri cestovaní do zahraničia registrovať vo formulári rezortu diplomacie, aby bol prehľad o tom, kde sa nachádzajú. Potvrdil tiež, že v súvislosti s koronavírusom sa už realizovali cvičenia na bratislavskom letisku.

V súvislosti s novým koronavírusom doteraz na Slovensku laboratórne diagnostikovali vzorky od 13 osôb, ktoré mali cestovateľskú anamnézu a klinické symptómy. Všetky boli negatívne. TASR o tom informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Treba si poriadne umyť ruky

MZ SR v súvislosti s ochranou pred koronavírusom pripomína preventívne opatrenia. Ľudia by si mali často umývať ruky mydlom a vodou v trvaní najmenej 20 sekúnd. Možno použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu. Neumytými rukami nie je vhodné dotýkať sa očí, nosa a úst. Pri kašľaní a kýchaní je vhodné zakrývať si nos a ústa jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša, vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky, a pri chorobe sa liečiť doma. Treba zabrániť nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami a 14 dní od príchodu z oblasti postihnutej novým koronavírusom kontrolovať svoj zdravotný stav, teda výskyt príznakov, ako horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť. Ak sa vyskytnú, človek by mal vyhľadať lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze.

„Ak všeobecný lekár vysloví podozrenie z ochorenia spôsobeného novým koronavírusom 2019-nCoV, pacient bude riešený na príslušnom infektologickom pracovisku, ktoré určí ďalší postup liečby,“ uviedla Eliášová.

Ľudia môžu vo veci nového koronavírusu odborníkov kontaktovať cez emailovú adresu novykoronavirus@uvzsr.sk a na telefónnych číslach 0917 222 682 a 0918 659 580.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus