Chrípka sa hlási čoraz viac

Chrípková sezóna je v plnom prúde. Počet chorých rastie, rovnako ako pribúdajú zatvorené školy a škôlky. Úrad verejného zdravotníctva hlási lokálne epidémie ochorenia vo viacerých okresoch, vznik celoslovenskej epidémie nevylúčilo.

06.02.2020 11:00
debata

Lokálne epidémie chrípok zaznamenal úrad v Nitrianskom, Prešovskom a Košickom kraji. K prepuknutiu celoštátnej chrípkovej epidémie zatiaľ nedošlo. „Jej vznik nemožno vylúčiť vzhľadom na narastajúci počet pacientov s chrípkou a jej podobnými ochoreniami. Vývoj situácie bude závisieť od krivky chorobnosti v nasledujúcich týždňoch,“ upozornil hlavný hygienik Ján Mikas.

Tá oproti minulému týždňu narástla o tretinu. „V piatom kalendárnom týždni bolo hlásených 70 714 akútnych respiračných ochorení, najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine nula až päťročných detí,“ spresnil úrad. Brány tak zavrelo 156 škôlok a 106 základných, umeleckých či stredných škôl – najviac v Košickom a Prešovskom kraji.

Podľa lekára Jozefa Ficika infekcie dýchacích ciest sú najčastejšie ochorenia, ktoré postihujú človeka. „Približne 60 percent infekcií sa prenáša rukami. Preto je nesmierne dôležité viesť deti k častému umývaniu rúk a dbať na to najmä v tomto rizikovom období,“ zdôraznil vedúci prevádzky klinickej mikrobiológie Centrálneho laboratória-Stred v Likavke. Namieste je podľa neho aj systematické vetranie, teda nárazové, v pravidelných intervaloch, a prísna politika neprijímania do škôlok detí, ktoré sú zjavne choré. Dôležité je tiež podľa neho dávať deťom dostatok ovocia a zeleniny a postarať sa, aby mali dostatok spánku a tekutín. "Postupné otužovanie je možné začať už aj u detí. Otužovanie má priaznivý vplyv na budovanie imunity,“ dodal Ficik.

Rýchle šírenie chrípky zatvára najmä škôlky. „Každé ráno vykonávame tzv. ranný filter, keď sledujeme deti, či nemajú nejaké infekčné alebo prenosné ochorenie. Nie vždy sa to však dá zistiť za niekoľko sekúnd. Rodičia často zataja, že dieťa malo v noci teplotu a podobne. Neviem, či si neuvedomujú, že škodia vlastnému dieťaťu, ktoré sa v škôlke celý deň trápi a popritom nakazí i iné deti,“ skonštatovala Blanka Škodová, riaditeľka Materskej školy Zamarovce. S deťmi sa preto snažia chodiť častejšie von a na plaváreň, aby sa otužovali.

Dva roky po sebe zavreté zariadenie riaditeľku prinútilo, aby do škôlky kúpila aj čističku vzduchu. „V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi chorobnosť výrazne klesla. Minulý rok sme škôlku zatvorili, nakoľko 45 detí z 57 bolo chorých. Tento rok je aktuálny stav 52 zdravých detí zo 61,“ dodala riaditeľka. Pozitívny vplyv čističky vzduchu potvrdila aj Monika Gregušová, vedúca prevádzky Materskej školy UNES v Nitre. "V porovnaní s minulým rokom máme aktuálne približne o 50 percent menej chorých detí. Čistička je umiestnená v miestnosti, kde sa deti hrajú, a je v prevádzke celý deň, “ priblížila Gregušová.

Podľa Juraja Mikulášika, odborníka na čističky vzduchu spoločnosti Kärcher Slovakia, si musia škôlky vyberať zariadenia veľmi pozorne. „Čistička by v prvom rade nemala ovplyvniť svoje okolie, inými slovami, aby deti ani nepostrehli, že tam je. Potom je to hlučnosť stroja – pri štandardnom výkone by nemala presahovať 30 dB(A)," vysvetlil Mikulášik. Ak je denná a nočná časť v škôlke oddelená, je dobré všímať si aj mobilitu čističky – buď sú to kolieska priamo na stroji, alebo tvar a váha čističky zabezpečujú jednoduchý presun stroja. "Ideálna je aj kontrolka výmeny filtra, vďaka ktorej aj laik vie, že filter treba vymeniť. Samozrejme sa nesmie zabúdať na vonkajšie prevedenie stroja – to, že sa v prípade prevalenia či nárazu stroj nerozbije či inak nepoškodí, aby neohrozil hrajúce sa deti,“ zdôraznil Mikulášik.

Chrípková sezóna trvá od októbra daného roka do konca apríla nasledujúceho roka. Ide o obdobie, keď odborníci predpokladajú väčší výskyt chrípky a jej podobných ochorení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka