Čaputová hovorila s každým, v stredu poverí Matoviča zostavením vlády

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu (4. 3.) o 10.30 h poverí zostavením vlády lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

03.03.2020 10:10 , aktualizované: 18:25
debata (943)

Prezidentka sa v utorok stretla s predstaviteľmi strán, ktoré rokujú s lídrom OĽaNO o zostavení vlády. „Boris Kollár, Richard Sulík aj Andrej Kiska mi tlmočili svoju pripravenosť ďalej rokovať spolu s predsedom hnutia OĽaNO o vytvorení novej vlády,“ napísala hlava štátu na sociálnej sieti. Na základe výsledkov týchto rozhovorov oznámila, že v stredu sa znovu stretne s Matovičom, ktorého poverí zostavením vlády.

Sme rodina a SaS už potvrdili, že by do vlády šli. Za ľudí bude mať vo štvrtok (5. 3.) predsedníctvo, ktoré má Andrejovi Kiskovi podľa jeho slov autorizovať rokovanie o koalícii. Matovič zopakoval, že chce vládu s ústavnou väčšinou, pričom sa už stretol so všetkými tromi potenciálnymi koaličnými partnermi.

Kiska by dal prednosť vláde bez Kollára, Sulík chce rezort financií

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes v Prezidentskom paláci prijala lídrov strán, ktorí sa pravdepodobne budú podieľať na zostavovaní novej vlády. Doobeda rokovala s lídrom strany Za ľudí Andrejom Kiskom a predsedom SaS Richardom Sulíkom.

Kiska po stretnutí s prezidentkou vyhlásil, že by v novej vláde bol radšej bez hnutia Sme rodina Borisa Kollára. Sulík je otvorený možnosti vytvoriť tak vládu spoločne, ako i bez lídra hnutia Sme rodina. Prezidentka dnešné rokovania uzavrela stretnutím s Borisom Kollárom. Ten Kiskove slová komentovať nechcel. Dodal však, že ľudia im dali mandát, aby uskutočnili zmenu. Prezidentka s lídrami strán hovorila o ich záujme vstúpiť do koalície. Ak sa potvrdí vôľa vytvoriť vládu, prezidentka poverí jej zostavením lídra OĽaNO Igora Matoviča. Hlava štátu o tom informovala po stretnutím s Matovičom.

Video: Brífing lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára po stretnutí s prezidentkou Čaputovou.

Video

Boris Kollár nechcel komentovať slová Kisku, ktorý sa skôr dnes vyjadril, že by v novej vláde bol radšej bez Kollárovho hnutia Sme rodina. "Ľudia nám dali mandát, aby sme urobili zmenu, nie aby sme špekulovali, ako odísť a hľadali si dôvod“ reagoval Kollár.

Kollár je rovnako presvedčený, že má morálny kredit. Narážal tým na Kiskove slová o potrebe morálky v novej vláde, pričom dodal, že je komické, keď niečo také požaduje práve Kiska.

Na otázku, či dôjde k vzniku možnej štvorkoalície v novej vláde Kollár uviedol že „nebude tipovať“, ľudia dali nejakú spoločenskú objednávku a tým by sa mali riadiť ďalšie rokovania strán o zložení novej vlády.

Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár na... Foto: Pravda (Ivan Majerský)
Kollár / Čaputová / Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár na stretnutí s prezidentkou Čaputovou

Kollár reagoval aj na vyjadrenia Richarda Sulíka, ktorý kritizoval predstavu hnutia Sme rodina o výstavbe nájomných bytov. Trvá na tom, že ich výstavba je na Slovensku realizovateľná.

„Keď pôjdete na olympiádu a dáte si métu, chcem sa zúčastniť a skončiť na krásnom 147. mieste, môžete to robiť, to je možno Richard Sulík. Boris Kollár ide na olympiádu vyhrať. Aj keď skončíte štvrtý, no fajn, nie? To znamená, že keď to nebude 25 000 a bude to 16 450, to je lepšie ako nula, nie“? reagoval Kollár.

Hnutie Sme rodina by podľa Kollára mohlo v novej vláde obsadiť ministerstvá obrany, dopravy a post vicepremiéra. Na ministra obrany by nominovalo Milana Krajniaka, rezortu dopravy by mohol šéfovať Štefan Holý. Meno prípadného vicepremiéra líder hnutia Boris Kollár nekonkretizoval.

Video: Brífing predsedu OľaNO Igora Matoviča a predsedu Za ľudí Andreja Kisku po spoločnom rokovaní.

„Naša strana je pripravená prevziať spoluzodpovednosť v novej vláde,“ vyhlásil po stretnutí s Igorom Matovičom líder Za ľudí Andrej Kiska. Strana vo štvrtok na svojom predsedníctve väčšinovým hlasovaním rozhodne, či sa stane súčasťou vlády pod vedením Igora Matoviča. „Sme pripravení vojsť do koalície, ale máme veľké nároky na morálny a odborný kredit budúcich členov vlády,“ vyhlásil Kiska po stretnutí s Matovičom.

Prioritami strany Za ľudí v novej vláde budú podľa Kisku regióny, mladé rodiny, očista justície, polície a jasná orientácia zahraničnej politiky, ktorá by mala byť jednotná vrámci koalície.

Igor Matovič chce, aby nová vláda bola prvou vládou s nulovou toleranciou voči korupcii. Slúžiť na to má protikorupčná jednotka, ktorá bude podľa Matoviča bičom na všetkých.

Líder OĽaNO tiež chce, aby nová vláda bola otvorená voči občanom a zároveň koalíciou dôvery, nie rozoštvávania. „Chceme si nájsť k sebe cestičku, chceme, aby sme boli nakoniec kamaráti, aby sme mohli ísť aj na výlet, napríklad splavovať rieku Hron“, vyhlásil Matovič na spoločnom brífingu s Kiskom.

V zahraničnopo­litickej orientácii Slovenska nechce Matovič na terajšom stave nič meniť. „Sme v srdci Európy a ostaneme v srdci Európy“, povedal Matovič. Líder OĽaNO tiež nechce meniť politiku v prípade nelegálnej migrácie.

Na snímke zľava líder hnutia OĽaNO Igor Matovič... Foto: TASR (Jaroslav Novák)
Matovič / Kiska / Na snímke zľava líder hnutia OĽaNO Igor Matovič a predseda strany Za ľudí Andrej Kiska prichádzajú na spoločné stretnutie k výsledkom volieb do NR SR v Bratislave 3. marca 2020.

Otázka, či vznikne troj alebo štvorkoalícia bude podľa Matoviča závisieť natom, ako sa nakoniec dohodne Kiska s Borisom Kollárom. Kiska ubezpečil, že bude nulovou prekážkou toho, čo bude podmieňovať charakter novej koalície. Uvedomuje si totiž, že trojkoalícia by mala len krehkú väčšinu v NR SR.

Otvorenou otázkou zatiaľ zostáva, či a za akých podmienok bude Igor Matovič využívať služby ochranky, pokiaľ zasadne do kresla premiéra. Líder OĽaNO to uviedol na utorkovej tlačovej konferencii, na ktorej odpovedal na otázku, či stále platí, že si neželá mať ochranku.

„Priznám sa, že som si myslel, že ak mi ju pridelia, už sa jej nezbavím,“ objasnil. „A neviem si predstaviť, že na dovolenke s rodinou budem mať stále niekoho za zadkom, hoci preto, že je tam preto, aby ma chránil. Zo všetkého najviac si cením svoju slobodu,“ dodal.

Video: Brífing predsedu SaS Richarda Sulíka po stretnutí s prezidentkou Čaputovou.

Video

Sulík po stretnutí s prezidentkou Čaputovou vyhlásil, že je prístupný všetkým kombináciám a konšteláciám pri zložení novej vlády, vrátane zloženia vlády s hnutím Sme rodina Borisa Kollára. „Nejdeme si tu nič podmieňovať, ani na nič tlačiť, pretože nechceme vyrábať ďalšie komplikácie pre vznik vlády“, dodal Sulík.

Sulík pre vznik vlády súhlasí s rozdelením rezortov, a to osem pre OĽaNO, tri pre Sme rodina, dva pre SaS a dva pre Za ľudí. Ak sa líder Sme rodina Boris Kollár bude chcieť stať predsedom Národnej rady (NR) SR, SaS to bude rešpektovať. Sulík sa na brífingu tiež vyjadril, že jeho strana má záujem o rezort financií.

Sulík na brífingu reagoval aj na návrh hnutia Sme rodina postaviť 25 000 nájomných bytov ročne. Podľa neho ich nie je kapacitne ani finančne možné postaviť. Argumentoval tým, že v súčasnosti bytovú výstavbu zabezpečuje na Slovensku 70-tisíc robotníkov, na ďalších 25-tisíc bytov by podľa Sulíka bolo potrebné ďalšie desaťtisíce ľudí, ktorých Slovensko momentálne nemá. Podľa Sulíka tieto byty ani nie je kde postaviť.

Sulík tiež povedal, že je proti masívnemu zadlžovaniu štátu, nechce, aby Slovensko nasledovalo príklad Grécka, chce dodržiavať pakt rastu a stability.

Video: Brífing Andreja Kisku po stretnutí s prezidentkou Čaputovou.

Video

Líder strany Za ľudí na brífingu povedal, že jeho strana si nebude klásť pri formovaní novej vlády žiadne požiadavky, bude mať však veľa otázok o štýle vládnutia, hodnotových otázok, Matoviča sa chce napríklad pýtať na prístup k priamej demokracii či záväznosti referend.

Kiska na brífingu vyhlásil, že by v novej vláde bol radšej bez hnutia Sme rodina Borisa Kollára. Pripomenul však, že konečné rozhodnutie bude v tomto smere na Igorovi Matovičovi. Kiska dodal, že nová vláda by mala mať vysoký morálny a odborný kredit.

Kiska sa chce tiež Matoviča pýtať na prípadných nominantov. „Ako bude vnímaná ich minulosť, ich pôsobenie z minulosti, ale nielen nominantov z vlády, ale aj ďalších, ktorí by mali byť zapojení do riadenia nášho štátu,“ dodal v tejto súvislosti.

Rokovania pokračujú

Líder OĽaNO potvrdil, že sa stretáva s potenciálnymi partnermi. Už sa zišiel so Sulíkom a Kollárom, v utorok ho čaká rokovanie s Kiskom. Prezidentkin postup Matovič ocenil. Uviedol, že pri zostavovaní vlády nechce nič urýchľovať, ale chce, aby to bolo čím skôr.

Cieľom pri zostavovaní vlády je dať dokopy ústavnú väčšinu. O svojom postoji to povedal líder OĽaNO pred utorkovým stretnutím s predsedom strany Za ľudí Andrejom Kiskom. V súvislosti so slovami Kisku, že by preferoval vládu bez hnutia Sme rodina, Matovič uviedol, že „niečo v médiách počul, no nevie, či to bol oficiálny postoj“. "Budeme sa rozprávať, slobodne,“ povedal pri vstupe do hotela, v ktorom budú obedovať. Na stretnutie prišli spoločne.

© Autorské práva vyhradené

943 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Andrej Kiska #Boris Kollár #Zuzana Čaputová #parlamentné voľby 2020 #nová vláda