Obhajca Erdös: Žiadosť na stíhanie sudcov podala neoprávnená osoba

Návrh na Ústavný súd SR sa týkal piatich bratislavských sudcov, povedal obhajca bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti a sudkyne Moniky Jankovskej Peter Erdös.

20.03.2020 18:07 , aktualizované: 18:12
debata (28)

„Či už v konaní pred ÚS, respektíve v rámci výsluchu pred plénom ÚS sme poukazovali pre nás na veľmi dôležitú skutočnosť, a to takú, že samotná žiadosť podaná GP SR o vydanie súhlasu na vzatie do väzby bola podaná neoprávnenou osobou. Pretože v zmysle zákona o ÚS SR takúto žiadosť môže podať len generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár. Táto žiadosť bola však podaná prvou námestníčkou generálneho prokurátora Vierou Kováčikovou,“ zdôraznil obhajca.

Poukázal na to, že s týmto sa vo svojom odôvodnení rozhodnutia nevyrovnal ani ÚS SR. „Zároveň v rámci sťažnosti sme poukázali aj na takú skutočnosť, že uznesenie o vznesení obvinenia voči mojej klientke bolo vydané prokurátorkou Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Pričom v zmysle paragrafu 207 a odseku 1 takéto uznesenie môže vydať len prokurátor GP SR,“ vysvetlil Erdös.

„Postup bol v súlade so zákonom o prokuratúre a Trestným poriadkom,“ reagovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

NAKA obvinila minulý týždeň v rámci akcie Búrka 18 osôb, z toho 13 sudcov, z trestných činov podplácania, prijímania úplatku a zasahovania do nezávislosti súdu. Vzhľadom na to, že bolo viacero obvinených sudcami, musel o ich možnosti väzobného stíhania rozhodnúť ÚS. Ten tak urobil iba pri piatich z 13 sudcov. Ostatní sudcovia sú stíhaní na slobode.

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR v piatok rozhodol, že Monika Jankovská, Eugen Palášthy, Denisa Cviková, Richard Molnár a Miroslav Mojto ostávajú vo väzbe. „Keďže nemám doručené písomné rozhodnutie NS SR, ktorý rozhodoval o sťažnosti proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, tak sa neviem bližšie a podrobnejšie vyjadriť k tomu, na základe akých skutočností a prípadne ďalších iných okolností rozhodol tak, že bola zamietnutá sťažnosť mojej klientky voči uzneseniu,“ reagoval Erdös.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #väzba #Peter Erdös