Kičura o obvineniach: Matovič povedal, že ma mediálne zareže

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Ondrej Dostál podal v kauze Kičura trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní a dražbe, prípadne niektorého z trestných činov korupcie. Informoval o tom samotný Dostál.

23.03.2020 07:36 , aktualizované: 18:01
debata (1474)

Video: Kajetán Kičura o tom ako prebiehala kontrola premiéra a čo mu oznámil na vláde: Matovič povedal, že ma mediálne zareže. Šéf Správy štátnych hmotných rezerv hovorí o kontrole na jeho úrade, výsluchu na NAKA aj synových bytoch.

Video

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) po výzve premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) pripravil návrh na odvolanie Kičuru z postu predsedu Správy štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR). O jeho odvolaní z funkcie má ešte v pondelok rozhodnúť vláda.

„K naplneniu skutkovej podstaty uvedeného trestného činu mohlo podľa môjho názoru prísť v súvislosti s obstarávaním zdravotníckych ochranných prostriedkov na zamedzenie šírenia koronavírusu SŠHR a zmluvami uzatvorenými predsedom SŠHR Kajetánom Kičurom s firmami Lacorp a A-testing," priblížil Dostál.

Čižnár požiadal o preverenie nákupu zdravotníckeho materiálu

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár v pondelok požiadal listom predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) SR Miroslava Hliváka o bezodkladné preverenie informácií okolo nákupu zdravotníckeho materiálu Správou štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Generálny prokurátor SR zároveň v liste požiadal predsedu ÚVO, aby mu v čo najkratšom čase oznámil výsledok.

VIDEO: Matovič o odvolaní šéfa Správy štátnych hmotných rezerv po kontrole.

Video

NAKA začala trestné konanie

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v súvislosti s medializovanými informáciami o nákupoch SŠHR SR a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave začala „ex offo“ trestné konanie. Potvrdil to hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

„Vzhľadom na to, že v súčasnom štádiu sa vykonávajú procesné úkony pre náležité objasnenie skutkového stavu, bližšie informácie o prebiehajúcom konaní nie je možné poskytnúť,“ poznamenal Slivka.

Sulík navrhne na zasadnutí vlády odvolanie Kičuru

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v pondelok na zasadnutí vlády navrhne odvolanie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetána Kičuru za pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Odvolanie Kičuru a podanie trestného oznámenia avizoval už v nedeľu premiér Matovič po kontrole na tomto úrade.

VIDEO: Minister hospodárstva Richard Sulík pripravil návrh na odvolanie Kajetána Kičuru.

„Pripravil som návrh na odvolanie pána Kičuru z funkcie. Uvidíme, či trestné oznámenie budem písať ja alebo niekto iný. Na tom sa ešte dohodneme,“ povedal v pondelok Sulík pred zasadnutím Ústredného krízového štábu SR. Sulík už má pripravený návrh na nového šéfa štátnych hmotných rezerv, ale nomináciu chce zverejniť až po dohode s premiérom.

Matovič po kontrole na SŠHR poukázal na to, že Kičura uzavrel napríklad dve zmluvy spolu za 35 miliónov eur s firmou, ktorá mala dovtedy obrat 74 000 eur. Skonštatoval, že sa pýtali na spôsob, akým vybrali firmy, ktoré oslovili, keďže predtým napríklad táto firma v podobnej oblasti nepôsobila. Nazdáva sa, že im správa úmyselne zatajila dve zápisnice. Po ich preštudovaní konštatoval, že komisia uchádzača o objednávku neodporučila ako vhodného, napriek tomu Kičura zmluvy podpísal. Zdôraznil tiež, že SŠHR zabezpečila nákup testov, na ktoré ministerstvo zdravotníctva nedalo objednávku a ktoré nepotrebuje.

Podľa Sulíka budú riešiť aj údajné predraženie dodávok. „Aj tomuto sa budeme venovať, ako to teda bolo. Tá kúpa desať miliónov rúšok po 1,1 eura od firmy, ktorá existuje mesiac, keď mohli byť zakúpené za 25 centov v rovnakom množstve,“ dodal Sulík.

Pellegrini vyzval Kičuru, aby sa nevrátil do talára, kým trvajú podozrenia

Bývalý premiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini vyzýva predsedu SŠHR SR Kičuru, aby sa nevrátil do sudcovského talára, kým sa nevyvrátia podozrenia o jeho zlyhaniach vo funkcii.

Kičura je aktuálne sudcom s pozastaveným výkonom funkcie. „Vyzývam ho, aby sa za žiadnych okolností nevrátil do talára, kým tieto podozrenia nevyvráti. Ja osobne som spravil zásadné kroky pre očistu súdnictva a prokuratúry. Je neprípustné, aby ľudia nemali istotu, že o ich vlastnom osude rozhoduje bezúhonný človek,“ uviedol Pellegrini na sociálnej sieti. Dodal, že ak sa potvrdí, že Kičura pochybil, nemal by sa už nikdy do sudcovskej funkcie vrátiť.

Bývalý premiér vysvetlil, že očakával zodpovedný prístup od každého člena krízového štábu v súvislosti s riešením situácie s novým koronavírusom. Tvrdí, že nemal kapacitu všetkých kontrolovať. „Keď riadite krízový štáb s desiatkami ľudí, musíte sa spoľahnúť na ich odbornosť, skúsenosti a morálku. Veril som, že tak, ako ja cítim zodpovednosť za Slovensko, tak ju každý člen štábu cíti za svoj úrad. Na preverovanie postupov jednotlivcov v krízových chvíľach skrátka nie je čas, ten príde až neskôr,“ dodal Pellegrini.

Pellegrini si myslí, že podozrenia o konaní Kičuru treba dôsledne preveriť. „Pretože v mimoriadnych časoch patrí za zlyhanie aj mimoriadny trest,“ pripomenul. Skonštatoval tiež, že ak Kičura nepochybil a ide len o „o obvyklé politické divadlo“, má právo žiadať ospravedlnenie.

VIDEO: Šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kičura o kontrole premiéra.

Video
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #koronavírus #Kajetán Kičura