Päť členov Súdnej rady končí. Nemajú dôveru vlády

Miesta v Súdnej rade sa vzdalo päť jej členov. Urobili tak na podnet novej ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí), ktorá im vyjadrila nedôveru.

23.03.2020 14:50 , aktualizované: 15:50
debata (136)

Najvyšší orgán verejnej kontroly súdnictva tak už má iba 12 z 18 členov. Už o týždeň ale majú voliť nového predsedu Najvyššieho súdu, ktorý navyše prišiel aj o predsedníčku. Zdá sa, že Najvyšší súd aj po štvrtej voľbe nového šéfa mať nebude.

„Ku 23. marcu sa vzdalo funkcie v Súdnej rade päť jej členov. Ide o nominantov Národnej rady – Romana Huszára a Viliama Pohančeníka, ako aj všetkých troch členov, ktorých do funkcie členov Súdnej rady vymenovala vláda – Jána Havláta, Branislava Jablonku a Magdalénu Hromcovú. Svoje rozhodnutie oznámili v priebehu 23. marca 2020 predsedníčke Súdnej rady Lenke Praženkovej,“ spresnila hovorkyňa Súdnej rady Veronika Müller.

Súdna rada zverejnila aj odôvodnenia všetkých piatich odchádzajúcich členov. „Dôvodom môjho vzdania sa je skutočnosť, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková poverená koaličnou radou mi oznámila, že všetky strany vládnej koalície sa vyjadrili, že ako člen Súdnej rady zvolený Národnou radou nemám ich dôveru na výkon funkcie,“ napísali zhodne dvaja nominanti parlamentu. „Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková mi oznámila, že nemám dôveru vlády,“ uviedli zasa traja nominanti vlády.

Napriek chýbajúcej tretine členov sa Súdnu radu tak skoro naplno obsadiť nepodarí, zároveň všetci ani hneď neodchádzajú. Podľa zákona o Súdnej rade totiž v prípade, že sa niekto svojho členstva vzdá, jeho „funkcia člena Súdnej rady zaniká uplynutím dvoch kalendárnych mesiacov od doručenia oznámenia predsedovi Súdnej rady“.

Niektorí sa však na žiadosť ministerky tieto dva mesiace na práci rady podieľať nebudú. „Až do obdobia zániku funkcie člena Súdnej rady sa nezúčastním žiadneho zasadnutia a touto cestou prosím o ospravedlnenie mojej neprítomnosti,“ uviedli vo svojom oznámení zhodne Huszár s Pohančeníkom. Havlát, Jablonka a Hromcová iba konštatovali, že ich ministerka požiadala, aby sa ďalších zasadnutí nezúčastňovali. Či jej žiadosť vypočujú, nespresnili.

Na najbližšom zasadnutí Súdnej rady sa má po štvrtý raz konať voľba predsedu Najvyššieho súdu. Prihlásili sa do nej dvaja kandidáti – Ivan Rumana a Ján Šikuta. Na zvolenie ale potrebujú získať až 10 hlasov. Stačí tak, aby ich traja členovia Súdnej rady nepodporili a Najvyšší súd bude bez vedenia minimálne ďalšie dva týždne. Je však možné, že Súdna rada voľbu presunie, keďže po policajnej akcii NAKA z 11. marca pod názvom Búrka bola spolu s ďalšími 12 sudcami obvinená z korupcie aj podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová a nemôže tak vykonávať funkciu sudcu.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #sudcovia #Súdna rada SR #Mária Kolíková