Matovič pritvrdil: Pellegrini mohol spáchať trestný čin, nedal Rómov do karantény

Premiér Igor Matovič pokračuje v útokoch na expremiéra Petra Pellegriniho. Tvrdí, že mohol spolu s ministerkou Denisou Sakovou spáchať trestný čin týkajúci sa ohrozenia verejného zdravia, pretože nenariadil povinnú karanténu pre Rómov, vracajúcich sa zo zahraničia domov.

09.04.2020 10:00
debata (1404)

VIDEO: Matovič pokračuje v obviňovaní Pellegriniho, tentoraz hovorí o trestnom čine.

Video

Povinná karanténa pre občanov s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku, ktorí sa individuálne vracajú zo zahraničia, platí až od tohoto pondelka. Počas vlády Petra Pellegriniho aj počas vlády Igor Matoviča museli ísť do povinnej karantény v štátnych zariadeniach len tí, ktorí využili služby štátu pri repatriácii, čiže návrate domov na Slovensko. Do takejto karantény išli aj ľudia, ktorí sa vracali hromadne domov, napríklad s cestovnou kanceláriou.

Ostatní mali povinnosť zostať v domácej karanténe, za jej porušenie im hrozil trest.

Problémom však zostáva kapacita karanténnych zariadení, ktorá je nedostatočná. Aj preto zostáva v zahraničí ešte veľa Slovákov, ktorí požiadali o repatriáciu, ale musia čakať, lebo ich nie je kam umiestniť. Ľudia, ktorí sa vracajú zo zahraničia, sa sťažujú na chaos na hraničných priechodoch, kde musia dlho čakať na umiestnenie v nevyhovujúcich podmienkach.

Stále platí voľno pre tzv. pendlerov, ktorí pracujú v prihraničných oblastiach a môžu voľne prekračovať hranice, bez nutnosti umiestnenia do karantény. Profesor Vladimír Krčméry, člen Matovičovho permanentného krízového štábu, považuje práve pendlerov za veľké riziko pre Slovensko.

VIDEO: Krčméry: Pendleri sú časovaná bomba, musíme to zastaviť.

Video
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Peter Pellegrini