Na Slovensku pribudlo 13 prípadov nákazy, potvrdil minister Krajčí

Počas piatka pribudlo na Slovensku 13 nových prípadov nákazy koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 2174 vzoriek. Na sobotnom brífingu o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Celkovo evidujeme 728 pozitívnych prípadov nákazy. Z ochorenia sa už vyliečilo 23 osôb, podľahli mu naopak dvaja pacienti.

11.04.2020 14:26 , aktualizované: 17:36
debata (395)

VIDEO: Minister zdravotníctva Marek Krajčí a riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava Renáta Vandriaková.

Ako uviedol šéf rezortu zdravotníctva, z nových potvrdených prípadov bol jeden pacient v karanténnom stredisku, jedna pacientka je v kritickom veku nad 65 rokov. „Ostatní pacienti a pacientky sú z okresov Spišská Nová Ves, Bratislava, Nové Zámky, Senec, Žilina, Dunajská Streda a Pezinok,“ povedal Krajčí.

Štátne laboratóriá zachytili v piatok 11 pozitívnych osôb spomedzi 1 191 vykonaných testov, súkromné laboratóriá urobili 983 testov, dva z nich boli pozitívne.

Hospitalizovaných je momentálne 147 ľudí, z toho u 44 pacientov už bolo potvrdené ochorenie COVID-19, s podozrením na ochorenie je zvyšných 103 pacientov. Hospitalizovaní sú prevažne na infekčných klinikách po celom Slovensku.

„Chcem sa poďakovať občanom Slovenskej republiky za to, že túto epidémiu zvládame naozaj veľmi dobre. Nízke počty pozitívne testovaných hovoria o tom, že aj všetky tie opatrenia, ktoré sme doteraz prijali, boli veľmi správne. Naozaj sa nachádzame v jednej z najbezpečnejších krajín na svete,“ poznamenal šéf rezortu zdravotníctva. Myslí si preto, že odmenou za zodpovednosť Slovákov by mohlo byť postupné uvoľňovanie niektorých opatrení. Či by to bola otázka dní alebo týždňov, špecifikovať nechcel, je to podľa neho otázka na ústredný krízový štáb.

„Treba ich veľmi múdro urobiť, protiepidemio­logicky nastaviť,“ uviedol s tým, že sa tomu nebráni. Zdôraznil, že jeho záujmom je ochrana zdravia obyvateľov a „kričať“ bude vtedy, keď bude mať pocit, že nakazený pacient by nedostal adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

Nákup pľúcnych ventilácií

Minister okrem toho informoval, že v piatok podpísal nákup ďalších 88 pľúcnych ventilácií. Na dodaní ďalších 300 prístrojov sa dohodla vláda s výrobcom dýchacích prístrojov Chirana Medical už pred týždňom. „Ministerstvo zdravotníctva sa pripravuje na scenár, že bude mať k dispozícii viac ako 1 000 špičkových ventilácií pre celé územie Slovenska,“ doplnil Krajčí.

Krajčí tiež povedal, že nie je v poriadku, ak sú v karanténnych izbách pomiešaní pozitívne a negatívne testovaní ľudia. „Môj osobný názor je, že sa to má robiť inak. Požiadal som, aby došlo k náprave,“ skonštatoval s tým, že hlavný hygienik má vypracovať nové usmernenie. Pokračovať sa má naďalej v testovaní v rómskych osadách, najmä v tých, kde evidujú prichádzajúcich zo zahraničia.

Reprofilizačný plán nemocníc

Ako ďalej informoval Krajčí, na ministerstve sa snažia vytvoriť reprofilizačný plán nemocníc tak, aby bola ústavná zdravotná starostlivosť kvalitne pripravená na nástup pandémie. Nemocnice sa budú reprofilizovať v troch vlnách. V prvej fáze je k dispozícii približne 500 lôžok. Druhá vlna zahŕňa kompletnú reprofilizáciu 22 vytipovaných nemocníc, ide minimálne o 2 200 lôžok. Zvyšné nemocnice, ktoré dokopy tvoria 31-tisíc lôžok, budú reprofilizované v tretej fáze. Minister však dúfa, že táto sa realizovať nebude. „V záverečnej fáze zdravotnú starostlivosť bude poskytovať 11 kľúčových fakultných univerzitných nemocníc,“ dodal.

Ako uviedla riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava Renáta Vandriaková, prvú fázu reprofilizácie podstúpia nemocnice na Kramároch a v Ružinove. Na Kramároch sa reprofilizuje 133 lôžok, na ktorých bude možné realizovať ľahký a stredný typ ventilácie. Na oddelení intenzívnej medicíny budú vyčlenené štyri lôžka pre najťažších pacientov, rozšíriť je ich však možné až na 16. V Ružinove sa má nemocnica reprofilizovať podobne, takisto pôjde o 133 lôžok. „Pripravené je aj v dostatočnom množstve prístrojové a materiálno-technické vybavenie,“ uviedla Vandriaková. Ako dodala, rovnako sa snažia zabezpečiť aj personálne vybavenie.

Ako uviedol minister zdravotníctva, komunikuje už aj o tom, že by sa začali vykonávať plánované operácie. „Aby obyvatelia nedoplatili na pandémiu tým, že im nebude poskytnutá zdravotná starostlivosť,“ konštatoval. Dodal, že v utorok má k tomu vydať metodické usmernenie. Bol by rád, aby pacienti, ktorí boli v karanténe a boli negatívne testovaní, mohli v bielych zónach podstúpiť naplánované operácie.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

395 debata chyba
Viac na túto tému: #UNB #Univerzitná nemocnica Bratislava #koronavírus #Marek Krajčí