Slovensko eviduje 742 prípadov nákazy, v karanténe je zariadenie pre seniorov

Počas soboty (11. 4.) pribudlo na Slovensku 14 nových prípadov nákazy koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 1 580 vzoriek. Z ochorenia sa doteraz podarilo vyliečiť 23 ľuďom. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

12.04.2020 12:29 , aktualizované: 19:32
debata (565)

Slovensko tak má 742 pozitívnych pacientov na koronavírus. Z 1580 otestovaných vzoriek bolo 1566 negatívnych. Celkovo tak počet negatívnych testov dosiahol na Slovensku počet 26 684.

„Aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 119 pacientov, z toho u 46 bol nový koronavírus potvrdený, v 73 prípadoch sa čaká na výsledok testov. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú tri osoby, šesť pacientov si vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu,“ uviedla Eliášová. Dodala, že chorobe doteraz podľahli dve osoby.

Z 1 580 sobot­ňajších testov vykonali štátne laboratóriá 761 testov s pozitívnym výsledkom u 13 ľudí. V súkromných laboratóriách otestovali 819 ľudí s jedným pozitívnym výsledkom.

Najviac prípadov výskytu ochorenia COVID-19 eviduje rezort zdravotníctva v Bratislavskom kraji (208), nasledujú Košický kraj (97), Prešovský kraj (93), Trenčiansky kraj (89), Žilinský kraj (88), Trnavský kraj (66), Banskobystrický kraj (55) a Nitriansky kraj s 46 pozitívnymi prípadmi.

Z celkového počtu pozitívnych prípadov ochorenia je 399 mužov a 343 žien. Najviac pozitívnych osôb je vo vekovej kategórii od 30 do 44 rokov (230), nasledujú ľudia od 15 do 29 rokov, ktorých je celkovo 212, vo vekovej kategórii 45 59 je to 153 osôb a vo vekovej kategórii nad 60 rokov je pozitívnych 103 osôb. Najmenej je detí do 14 rokov celkovo 41 s tým, že u troch osôb nie je uvedený vek.

Domov sociálnych služieb v Pezinku je v karanténe

Vedúca tlačového oddelenia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Veronika Beňadiková informovala o tom, že Domov sociálnych služieb v Pezinku je v karanténe. U jednej z jeho klientiek bolo potvrdené ochorenie Covid-19. O sto klientov sa bude starať 22 zamestnancov zariadenia, ktorým už BSK dodal ochranné pomôcky.

„Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku, ktorého zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj, je od včera v karanténe. U klientky bol potvrdený Covid-19,“ napísala Beňadiková. O klientov sa momentálne stará 22 zamestnancov, ktorí sú takisto v zariadení a ostávajú v karanténe. BSK už do zariadenia dodal respirátory a ochranné obleky pre ochranu ďalších klientov aj personálu.

Na náklady župy prejdú testami všetci zamestnanci a klienti zariadenia. V zariadení sú dodržiavané prísne hygienické predpisy, klienti aj zamestnanci si priebežne merajú teplotu. „Zariadenie bude v najbližších dňoch fungovať s 22 opatrovateľmi a ošetrovateľmi, ktorí budú v zariadení 24 hodín a prespávať budú v izolačných izbách. Do nich ďalšie vybavenie takisto dodáva bratislavská župa. V zariadení aj naďalej funguje kuchyňa a výdaj stravy, zamestnanci kuchyne s klientkou neprišli do kontaktu,“ informuje Beňadiková. V zariadení je aktuálne sto klientov.

Testovanie na Luníku IX

Vojenskí lekári v nedeľu dopoludnia na košickom sídlisku Luník IX v rámci testovania na koronavírus odobrali vzorky od 21 obyvateľov. Išlo o súčasť akcie zameranej proti šíreniu tejto nákazy v rómskych komunitách.

„My sme vytypovali 21 ľudí, ktorých otestovali. V piatich prípadoch išlo o navrátilcov zo zahraničia, ďalší boli zamestnanci úradu, ako sú terénni sociálni pracovníci alebo členovia našej občianskej hliadky, ktorí sú vonku každodenne v kontakte s obyvateľmi,“ povedal pre TASR starosta Luníka IX Marcel Šaňa.

Výsledky testov by mali byť známe do dvoch dní. Zatiaľ podľa starostu nebol z tejto mestskej časti nikto pozitívne testovaný a nie je mu ani známe, že by niekto mal príznaky ochorenia COVID-19. Ďalej konštatoval, že zo zahraničia sa na Luník IX nikto za uplynulé tri až štyri týždne nevrátil.

Výnimka zo zákazu jazdy pre kamióny cez Veľkú noc platí aj v nedeľu a pondelok

Všeobecná výnimka zo zákazu jazdy pre nákladné automobily cez Slovensko v období veľkonočných sviatkov po piatku 10. apríla platí aj v nedeľu 12. a v pondelok 13. apríla. Prezídium Policajného zboru povolilo výnimku vzhľadom na výskyt koronavírusu so zámerom znížiť koncentráciu vodičov nákladných motorových vozidiel na odpočívadlách a odstavných plochách a zabezpečiť plynulý tranzit cez územie SR.

Výnimka podľa polície platí pre všetky nákladné vozidlá na diaľniciach, rýchlostných cestách, cestách I. triedy a cestách pre medzinárodnú premávku na území SR. „Povolením výnimky nie je dotknuté oprávnenie príslušníka polície zakázať vodičovi jazdu na nevyhnutne potrebný čas alebo mu prikázať smer jazdy, ak si to vyžaduje bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky,“ uviedla polícia.

Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia na svojom portále v tejto súvislosti informuje o výnimke zo zákazu jázd kamiónov v európskych krajinách. V Českej republike na základe rozhodnutia ministerstva dopravy je udelená výnimka zo zákazov jázd cez víkendy a štátne sviatky na diaľniciach a cestách I. triedy pre všetky vozidlá a súpravy s celkovou povolenou hmotnosťou nad 7,5 tony, ako aj pre nákladné a špeciálne vozidlá s prípojným vozidlom a celkovou povolenou hmotnosťou nad 3,5 tony. „Platnosť výnimky je stanovená odo dňa 13. marca 2020 od 15. hodiny po dobu trvania núdzového stavu,“ priblížil ČESMAD Slovakia.

Na celom území Rakúska, Maďarska a Talianska sú do odvolania zrušené zákazky jázd počas víkendov a štátnych sviatkov pre nákladné vozidlá s celkovou hmotnosťou nad 7,5 tony.


VIDEO: Čo pomohlo Slovensku na začiatku pandémie podľa profesora Krčméryho?
Video

Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

565 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #koronavírus