Rektor Univerzity Karlovej varuje pred pádom do ekonomickej priepasti

Rektor českej Univerzity Karlovej Tomáš Zima uverejnil výzvu tým, ktorí rozhodujú a vyjadril svoje obavy z devastačných účinkov boja proti koronavírusu. Výzva sa rýchlo šíri cez sociálne siete. Je určená českým politikom, ale jej obsah je aktuálny aj pre Slovensko.

13.04.2020 20:28
debata (67)

Výzvu podpísal ako lekár, občan a rektor a obáva sa, že ak štát nezatiahne záchrannú brzdu, príde obdobie obrovskej nezamestnanosti, sociálneho zmaru a existenčných problémov pre státisíce ľudí, ktoré môže trvať desaťročia.

V desiatich bodoch popisuje situáciu v Českej republike i vo svete a navrhuje balík opatrení, aby škody pre pandémiu boli znesiteľné pre spoločnosť. Prinášame ich v plnom znení:

A. Čo najskôr začať uvoľňovať karanténne opatrenia – do konca apríla zrušiť väčšinu obmedzení s výnimkou hromadných akcií, ochrany rizikových skupín (dôchodcovia) a karantény pozitívne testovaných osôb.

B. Navýšiť na maximum testovacie kapacity, uskutočniť čo najskôr testovanie náhodnej reprezentatívnej vzorky pre objektívne zistenie, koľko osôb sa stretlo s COVID-19.

C. Zásadne zvýšiť a zjednodušiť podporu SZČO, najmä v oblasti živnostníkov, remesiel a služieb, cestovného ruchu, kultúry a tých, ktorí boli zasiahnutí opatreniami maximálnu mierou. Tieto odvetvia na seba naväzujú ďalšie veľké počty ľudí, ktorí sú ohrození stratou zamestnania.

D. Prijať rýchle, nekomplikované a plošné opatrenia v daňovej oblasti – odklady, daňové prázdniny, a ďalšie.

E. Zabezpečiť občanom možnosť dlhodobých odkladov splátok úverov na bývanie či nájmov v momente, keď sa dostanú vplyvom dopadov koronavírusovej krízy do existenčných problémov a platobnej neschopnosti.

F. Postupne uvoľniť cestovanie aspoň do susedných krajín s relatívne nízkou úrovňou choroby do konca tohto mája. A postupne uvoľňovať cestovanie podľa aktuálnej epidemiologickej situácie v jednotlivých štátoch.

G. Ochrániť státisíce občanov, ktorí spadli alebo spadnú do dlhových pascí a exekúcií, a nastupujúci ekonomický prepad by pre nich bol úplne likvidačný. Možno napríklad pristúpiť k úplne mimoriadnemu predĺženiu splátok či k čiastočnému oddĺženiu.

H. Rýchlo prijať zákon proti úžerníckych pôžičkám a neštandardným nákupom, aby sme zabránili zneužívaniu krízy rôznymi „šmejdmi“. Ako pre človeka, ktorý sa celý život pohybuje v zdravotníctve, sú pre mňa desivé niektoré zistenia, za koľko sú hocikde zhotovované predražené ochranné pomôcky a ďalšie prostriedky.

CH. Zverejniť zoznam všetkých položiek a vecí – vrátane cien a súm, ktoré štát v stave núdze nakupoval v objeme miliárd korún bez výberových konaní. Maximálna transparentnosť a zrozumiteľnosť všetkých krokov štátu v kríze je úplne zásadná.

I. Zabezpečiť, aby nedošlo ku škrtom v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu. Práve veda sa ukazuje ako jedna z kľúčových disciplín, ktorá je pre boj s podobnými pandémiami nepostrádateľná. Táto choroba je predovšetkým príbehom vedy a výskumu.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Univerzita Karlova #koronavírus