Na Slovensku pribudlo 66 infikovaných, spustia sa nevyhnutné operácie

Počas pondelka pribudlo na Slovensku 66 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo je tak na Slovensku potvrdených 835 prípadov. Laboratóriá vyšetrili 1302 vzoriek, z toho 1236 bolo negatívnych. V utorok o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Vyliečených má Slovensko k utorku 113 pacientov.

14.04.2020 12:06 , aktualizované: 19:35
debata (296)

Negatívny výsledok malo doposiaľ 29 217 testov. Šéf rezortu zdravotníctva doplnil, že celkovo za predchádzajúci deň bolo 48 prípadov z Domova sociálnych služieb (DSS) v Pezinku. V piatich prípadoch išlo o personál zariadenia a v 43 prípadoch o klientov. Z nich je 12 hospitalizo­vaných v Univerzitnej nemocnici Bratislava, jeden je na umelej pľúcnej ventilácii. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR neskôr doplnilo, že utorkový nárast a výsledky testov z DSS Pezinok budú zahrnuté v komplexných štatistikách až v stredu, pričom ide o ďalších nových osem pozitívne otestovaných klientov pezinského DSS.

Hovorkyňa Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová neskôr doplnila, že počas utorka budú otestovaní všetci klienti aj zamestnanci DSS a zariadenia pre seniorov v Pezinku. Tiež bola otestovaná i všeobecná lekárka, ktorá ošetrovala klientov tohto zariadenia, s negatívnym výsledkom. Hospitalizovaná bola aj ďalšia klientka. Klienti zariadenia sú pod priebežným lekárskym dohľadom.

Krajčí tiež komentoval, že v rámci nových pondelkových prípadov sa štyri objavili v karanténnych strediskách. Dva prípady sú v karanténnom stredisku v Piešťanoch, jeden prípad v karanténnom stredisku Vzdelávacie a doškoľovacie zariadenie VS – Financie Tatranská Lomnica a jeden prípad v karanténnom stredisku Lešť.

Aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 121 pacientov, z toho u 46 bol koronavírus potvrdený, v 75 prípadoch sa čaká na výsledok testov. V slovenských nemocniciach sú s ochorením COVID-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti štyri osoby, štyria pacienti potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu.

Pozitívnou správou podľa MZ SR je, že podľa štatistík regionálnych úradov verejného zdravotníctva sa z ochorenia COVID-19 podarilo vyliečiť spolu 113 ľuďom na Slovensku. Z toho bolo 33 hospitalizo­vaných a 80 sa liečilo v domácej izolácii. Nárast vyliečených oproti pondelku sa tak zvýšil o šesť ľudí.

Chorobe doteraz podľahli dve osoby.

Prezidentka: Slovensku sa podarilo spomaliť šírenie koronavírusu

Slovensku sa podarilo spomaliť šírenie koronavírusu. Po stretnutí s epidemiológmi a ekonómami v Prezidentskom paláci to v utorok uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ľuďom poďakovala za zodpovedný prístup.

Odborníci podľa prezidentky označili za hlavné podmienky toho, aby sa život mohol začať vracať do normálu, pripravenosť zdravotníckeho systému. „To znamená, aby naše nemocnice a lekári prvého kontaktu boli pripravení z hľadiska počtu aj odbornosti na situáciu, ktorú epidemiológovia predpokladajú,“ komentovala hlava štátu. Ďalšími oblasťami sú napríklad cielené testovanie ľudí, ktorí by mohli byť nositeľmi ochorenia COVID-19. Dôležité je podľa odborníkov tiež sledovať situáciu v rómskych osadách, zariadeniach pre seniorov a karanténnych zariadeniach.

Priaznivý vývoj potvrdil i hlavný hygienik Ján Mikas. Zároveň však dodal, že „stále sme ešte nevyhrali“. Skutočný stav sa ukáže podľa neho po dvoch týždňoch, keď budú známe výsledky testovania z rómskych osád i karanténnych centier. Lepšie sa tak bude dať predpovedať, aký bude vývoj šírenia vírusu. Zmierňovanie opatrení záleží aj na situácii v okolitých európskych krajinách. Dodal, že si uvedomuje aj ekonomickú stránku veci.

Prezidentka po stretnutí ocenila, že pohľady epidemiológov a ekonómov nestoja pri situácii s koronavírusom proti sebe. Možno v nich nájsť podľa nej množstvo prienikov.

Nemocnice spustia časť plánovaných operácií

V slovenských nemocniciach sa spustí časť nevyhnutných plánovaných operácií, ktoré boli doteraz pre pandémiu koronavírusu odkladané. Operácie sa spustia podľa zdravotného stavu pacientov. Na utorkovej tlačovej konferencii to oznámil premiér Matovič.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) priblížil, že v utorok alebo v stredu (15. 4.) vydá hlavný hygienik SR Ján Mikas usmernenie k operáciám. „Budú operovaní tí, ktorí to nevyhnutne potrebujú a neznesú ďalší odklad,“ skonštatoval Krajčí s tým, že nemôže dochádzať k tomu, aby u niektorých pacientov prišlo k zhoršeniu zdravotného stavu.

Premiér poukázal na niekoľko otáznikov týkajúcich sa šírenia nákazy, ktoré sa ukážu v najbližšom čase. Ide o rómske osady, ľudí, ktorí prišli zo zahraničia a neboli v povinnej štátnej karanténe či ľudí v domovoch sociálnych služieb. Ak by tieto otázniky neexistovali, číslo R0, ktoré označuje, koľko ďalších ľudí nakazí jeden infikovaný, by sa podľa neho nachádzalo pod 1,0. „Ak by sme išli ďalej a nemali by sme otázniky, postupne by sme boli schopní ako spoločenstvo nákazu medzi nami eliminovať,“ dodal Matovič.

Na Slovensku je podľa premiéra 1044 rómskych komunít, pričom sa v nich testuje približne desiaty deň. „Približne desať ich testovaných bolo, päť je v karanténe,“ doplnil.

Za veľkú neznámu v šírení nákazy označil Matovič domovy sociálnych služieb, ako aj predošlých šesť dní, keď bol na Slovensku počas veľkonočných sviatkov sprísnený režim. Dôsledky prípadného nedisciplinovaného správania uvidíme podľa neho v horizonte dvoch týždňov.

V domovoch sociálnych služieb sa podľa premiéra ani ministra zdravotníctva nedá plošne testovať. Krajčí povedal, že v týchto zariadeniach je 40 000 zamestnan­cov, ich testovanie zhruba každé dva týždne je nereálny model. „Zamestnanci budú okamžite testovaní pri akomkoľvek podozrení na infekčné ochorenie,“ dodal s tým, že viac v sa tejto situácii nedá urobiť a zamestnanci musia nosiť ochranné pomôcky.

V pezinskom DSS je 56 infikovaných

„K dnešnému dňu evidujeme 51 klientov a 5 zamestnancov pozitívne otestovaných na nový koronavírus,“ potvrdil večer na sociálnej sieti Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hl. m informáciu k Domovu sociálnych služieb (DSS) a zariadeniu pre seniorov v Pezinku.

Regionálni hygienici dnes zaznamenali ďalších 8 pozitívne otestovaných klientov (testy sa konali včera t.j. 13.04.2020). „Možno skonštatovať, že k dnešnému dňu budú otestovaní všetci klienti aj zamestnanci Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov v Pezinku. Tiež bola otestovaná i všeobecná lekárka, ktorá ošetrovala klientov tohto zariadenia, s negatívnym výsledkom,“ doplnil RÚVZ.

Štrnásť infikovaných má byť vo vážnom stave.

Primátor Pezinka podal pre situáciu v DSS trestné oznámenie

Primátor Pezinka Igor Hianik podal v súvislosti s aktuálnou situáciou v Domove sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov v Pezinku (DSS), kde bolo pozitívne testovaných 42 klientov a 5 pracovníkov na COVID-19, trestné oznámenie. „Primátor dostal včera (13. apríla, pozn. SITA) list, v ktorom ho pisateľ upozornil na vážnu situáciu, ktorá predchádzala medializovaným udalostiam v DSS Pezinok,“ uviedlo mesto a doplnilo, že aj napriek tomu, že DSS Pezinok nepodlieha kompetencii mesta (jeho zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj, pozn. SITA), vzhľadom na závažnosť informácií uvedených v tomto liste primátor požiadal Policajný zbor SR o prešetrenie podozrenia zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia zdravia neznámym páchateľom.

„Včera 13. apríla večer som dostal e-mail, ktorého prílohou bol list. Adresát listu v ňom píše o zanedbávaní zdravotnej starostlivosti zo strany vedenia DSS, keďže personál DSS opakovane upozorňoval vedenie domova na zhoršený zdravotný stav niektorých klientov už od 21. marca. Tiež v ňom boli uvedené konkrétne príklady porušovania pokynov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a rovnako bola v liste informácia o úmrtí jedného z klientov domova,“ uviedol primátor Pezinka Igor Hianik.

„Vzhľadom na závažnosť obsahu uvedených informácií, ako aj vzhľadom k tomu, že v DSS Pezinok pracuje 36 zamestnancov z Pezinka, požiadal primátor orgány činné v trestnom konaní o prešetrenie týchto informácií z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia zdravia neznámym páchateľom,“ uviedlo mesto. Primátor na pondelkovej mimoriadnej tlačovej konferencii uviedol, že krízový štáb mesta odporučil kontaktovať ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a kompetentné úrady so žiadosťou o zriadenie mobilnej testovacej jednotky na území mesta.

Polícia zistila porušenie karantény osôb v 1 165 prípadoch

Polícia zistila 1165 prípadov porušenia karantény osôb. Informuje o tom na sociálnej sieti v súvislosti s opatreniami na spomalenie šírenia koronavírusu.

Porušenia v prípade právnických osôb, reštaurácií a podobne zistila v 327 prípadoch. Povinné nosenie rúška nedodržalo 293 ľudí, uvádzajú policajti.

Porušovateľov karantény môžu ľudia nahlasovať na číslo 158 alebo 159. Polícia pripomína, že za porušenie karantény je pre fyzické osoby udelená pokuta vo výške 1659 eur. Pre právnické osoby a ich porušenie nariadení je pokuta 20-tisíc eur.

Porušení obmedzenia pohybu bolo vyše 3000

Polícia vykonala viac ako 150 000 kontrol v súvislosti s obmedzením pohybu osôb počas sviatkov. Zaznamenala vyše 3 000 porušení. Väčšinu riešili hliadky dohovorom, udelili aj niekoľko pokút. Po utorkovom rokovaní vlády to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Celkovú situáciu počas sprísnených obmedzení zhodnotil ako pokojnú.

„V konečnom dôsledku to bolo pokojné, návrat ľudí nebol už taký hektický ako odlev. Bolo vykonaných počas opatrení vyše 150 000 kontrol. Musím dodať, že niečo vyše 3000 bolo zaznamenaných porušení stavu, respektíve obmedzenia voľného pohybu,“ priblížil minister.

Hliadky podľa jeho slov poväčšine ľudí upozornili na obmedzenie pohybu a na hraniciach okresov ich otočili naspäť domov. Ďalšie veci budú podľa jeho slov riešiť s regionálnymi úradmi.

Minister sa poďakoval ľuďom za dodržiavanie obmedzení. Apeloval na tých, ktorí sa pokúšali obchádzať nariadenia a vyzval ich, aby tak nerobili. Zdôraznil, že neriskujú len ohrozenie vlastného zdravia, ale aj zdravia ostatných.

V súvislosti s porušovaním karantény a pohybom osôb z oblastí vo vyhlásenej karanténe uviedol, že už rokujú s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) o sprístupňovaní údajov o nakazených osobách. Prispieť by to malo k účinnejšej kontrole. „Záleží od ÚVZ a od toho, akým spôsobom nám dáta a informácie vedia dávať, samozrejme, budem vyžadovať, aby nám informácie dávali čo najskôr,“ vysvetlil.

Dočasné kontroly na hraniciach budú až do 7. mája

Od 18. apríla do 7. mája sa predlžuje dočasné obnovenie kontroly na vnútorných hraniciach SR s Rakúskom, Maďarskom, Českom, Poľskom a na medzinárodných letiskách. Na utorkovom zasadnutí o tom rozhodla vláda. Návrh zdôvodnila súčasným vývojom situácie s novým koronavírusom.

Vláda zároveň určila hraničné priechody, na ktorých je počas trvania dočasného obnovenia kontrol na vnútorných hraniciach v rámci schengenského priestoru možné prekročiť hranice SR.

Matovič: Vyhlásenie karantény nemal byť útok ani stigmatizácia Rómov

Vyhlásenie karantény v rómskych osadách pri Krompachoch nemal byť útok ani stigmatizácia Rómov. Zdôraznil to premiér Igor Matovič (OĽaNO) na utorkovej tlačovej konferencii. Hlavný hygienik SR Ján Mikas doplnil, že na Slovensku zatiaľ nie je potvrdené tzv. komunitné šírenie nákazy novým koronavírusom. K šíreniu môže podľa neho dôjsť práve v osadách.

„Vieme, že ten problém tu je, ale treba ho pomenovať. V žiadnom prípade to nemal byť útok a stigmatizácia Rómov alebo považovanie ich za ľudí, ktorí nám sem zaviedli nákazu. Realita je taká, že čím nižší hygienický štandard, tým väčšie riziko prenosu nákazy,“ vysvetlil predseda vlády. Dodal, že v osadách je dramaticky vyššie riziko šírenia nákazy, ak sa nepodchytí čo najskôr. „Tí Rómovia za to nemôžu, že ich nezastavili na hraniciach a nedali ich do štátnej karantény,“ podotkol.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v tejto súvislosti dodal, že karantenizovať sa budú na Slovensku všetky oblasti, kde dôjde k nekontrolovanému šíreniu infekcie. „To nie je na základe akejkoľvek etnicity. To je na základe toho, že keď sa nám v nejakej oblasti vymkne infekčnosť vírusu spod kontroly, musíme zakarantenizovať celé oblasti, aby sa nám nestalo, že nám tieto oblasti zamoria celú krajinu postupne,“ uviedol.

Mikas v súvislosti s pandémiou ozrejmil, že na Slovensku zatiaľ nie sú prípady komunitného šírenia vírusu. Poukázal na to, že úrady majú k dispozícii kontakty pozitívne testovaných. Pripustil, že vírus sa možno bude v súčasnosti šíriť v osadách. Čiastočne považuje za skupinové šírenie nákazy prípad v Domove sociálnych služieb v Pezinku. Zdôraznil však, že sa stále dá vypátrať príčina nákazy. „Stále sme na tom dobre a nemusíme dávať do karantény veľké časti Slovenska,“ podotkol s tým, že zatiaľ je v karanténe päť osád a spomínaný domov sociálnych služieb.

V Košiciach hospitalizovali troch pacientov s koronavírusom

Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice sú aktuálne hospitalizovaní traja pacienti s ochorením COVID-19. „Dvaja majú ľahký, jeden ťažší priebeh,“ informovala o tom v utorok TASR hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková. Na ambulancii kliniky 11. až 13. apríla v súvislosti s koronavírusom vyšetrili a vzorky odobrali spolu 20 pacientom, z nich traja boli prijatí na hospitalizáciu. „Čo sa týka drive-in testovania, cez sviatok sa netestovalo, vo štvrtok bolo na tomto odbere vyšetrených 59 osôb. Ústav lekárskej a klinickej mikrobiológie od 9. apríla testoval spolu 285 vzoriek, z toho päť bolo pozitívnych,“ dodala Vaněková.

Do testovania Rómov sa Jelšava prihlásila sama

Mesto Jelšava v Revúckom okrese síce nebolo vybrané do prvej fázy testovania Rómov na nový koronavírus, samospráva sa však doň iniciatívne prihlásila sama. TASR to povedal primátor Milan Kolesár, ktorý bol podľa vlastných slov trochu sklamaný, že mesto kompetentní nezaradili medzi prvé lokality na testovanie.

„Rozumiem, že mali na mysli skôr klasické osady, ale keď sme mesto s najvyšším podielom Rómov na Slovensku, tak si myslím, že sme mali byť v prvej vlne. Kontaktoval som preto ľudí zodpovedných za tvorbu zoznamu a vysvetlili sme im situáciu. Teda, že máme dosť veľa občanov, ktorí sa vrátili zo zahraničia a nie všetci boli tak zodpovední, aby dodržiavali karanténu,“ podotkol primátor, podľa ktorého následne bola Jelšava do zoznamu doplnená.

Samotné testovanie malo podľa jeho slov v meste hladký priebeh, vyvolalo však rôzne nálady. „Väčšina ľudí ho prijala kladne. Niektorí Rómovia sa však spytovali, či je Jelšava osada a či tu testovanie malo byť. Ja hovorím, že v každom prípade to pomohlo upokojiť situáciu a budeme aspoň vedieť, na čom tí ľudia sú. Aj oni budú môcť pokojnejšie spávať,“ vysvetlil primátor s tým, že určite nebolo cieľom nikoho stigmatizovať, iba vyhľadať prípadnú nákazu.

Dodal tiež, že obyvatelia mestu nahlasovali ľudí nedodržiavajúcich karanténu a samospráva sa ich podnety snažila posunúť polícii. Narazila však na problém, kto má túto vec kompetenčne riešiť. „Prvotná informácia bola taká, že policajti nás nasmerovali na úrad verejného zdravotníctva. Odtiaľ nám ale dali vedieť, že konkrétny prípad musí najprv zdokumentovať polícia,“ objasnil Kolesár a doplnil, že napokon sa s úradmi podarilo celú záležitosť vyriešiť.

Hasiči testovali osoby na viacerých miestach

Hasiči aj v utorok vykonávali testovanie osôb s podozrením na ochorenie COVID-19 na viacerých miestach. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).Vzorky boli odobrané repatriantom ubytovaným v karanténnych zariadeniach v Liptovskom Jáne, Trenčianskych Tepliciach, Omšení, Bardejovských Kúpeľoch, Tatranskej Lomnici, Piešťanoch, Pezinku, Krpáčove, vo Veľkom Mederi, v Gabčíkove, Bratislave, Košiciach a na Donovaloch. „Z posledného zo spomínaných karanténnych zariadení bolo zároveň prepustených 27 repatriantov, ktorí sa dnes dozvedeli o negatívnych výsledkoch testov,“ podotkla Farkasová.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

296 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19