Celosvetový počet úmrtí na koronavírus prekročil 150-tisíc

Úrady v čínskom meste Wu-chan, epicentra pandémie koronavírusu, priznali, že obetí koronavírusu tu je o takmer 1 300 viac, ako uvádzali doteraz. Francúzsky prezident Emmanuel Macron volá po solidarite bohatších štátov únie s chudobnejšími, aby sa k moci nedostali populisti. Celosvetovo sa koronavírusom SARS-CoV-2 infikovalo už viac ako 2,2 milióna ľudí. Dianie sledujeme online.

17.04.2020 06:00 , aktualizované: 22:23
debata (212)

22:23 Celosvetový počet úmrtí počas pandémie nového koronavírusu prekročil 150.000. Infor­movala o tom v piatok večer agentúra AFP, ktorá údaje zozbierala od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Celkovo 150 142 mŕtvych bolo zaznamenaných do piatka do 21.00 h SELČ, pričom dve tretiny z nich, teda 96 721, hlásili v Európe.USA majú zo všetkých krajín najvyšší počet úmrtí, až 34 575, ako vyplýva z údajov. V 193 krajinách a teritóriách boli zaznamenané vyše 2,207 milióna prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom.

22:08 Úrady v talianskych oblastiach najťažšie postihnutých pandémiou koronavírusu plánujú zmierniť obmedzenia v živote ľudí, ale krajina stále zaznamenáva niekoľko tisíc nových ochorení COVID-19 denne, napísala v piatok večer tlačová agentúra AP.Podľa údajov talianskeho ministerstva zdravotníctva bolo v piatok hlásených takmer 3500 nových prípadov nákazy oproti predchádzajúcemu dňu, takže celkový počet známych prípadov infekcie v Taliansku stúpol na 172 434. Od štvrtka zaznamenali v krajine úmrtia 575 ľudí infikovaných koronavírusom.

21:46 Celosvetový počet úmrtí na koronavírus prekročil 150.000. Infor­movala o tom v piatok večer agentúra AFP, ktorá údaje zozbierala od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

21:24 Prítomnosť protilátok v krvi nemusí zaručiť úplnú ochranu proti opätovnému infikovaniu sa koronavírusom, informovala v piatok agentúra Reuters s odvolaním na experta Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mikea Ryana.Expert WHO tvrdí, že hoci protilátky môžu byť účinné, je len málo dôkazov o tom, že sa vyvinuli u veľkého množstva ľudí. „Mnoho informácií, ktoré sa k nám v súčasnosti dostávajú, naznačuje, že pomerne malé percento populácie“ si vytvára protilátky, povedal Ryan.

21:13 Minister zahraničných vecí Spojených štátov amerických Mike Pompeo v piatok uviedol, že úloha Číny v globálnej pandémii koronavírusu pravdepodobne prinúti mnoho štátov prehodnotiť svoj postoj k prijatiu čínskych 5G sietí od spoločnosti Huawei. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

21:13 Takmer polovici z 2300 námorníkov, ktorí boli na palube francúzskej lietadlovej lode Charles de Gaulle, testy potvrdili nákazu koronavírusom. V piatok o tom informovala ministerka obrany Florence Parlyová, ktorú citovala agentúra AFP. Parlyová uviedla, že pozitívnych bolo 1081 z 2010 v­ykonaných testov. Symptómy sa preukázali u 545 námorníkov, 24 sú v nemocnici vrátane jedného, ktorý je vo vážnom stave.

21:12 Francúzska vláda v piatok vyhlásila, že nie je žiaden dôvod veriť tomu, že Čína uvoľnila nový koronavírus z laboratória vo Wu-chane

20:23 Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol, že skutočný počet úmrtí na nový koronavírus v Číne je „oveľa vyšší“ dokonca aj po tom, čo čínski predstavitelia zverejnili nový počet, výrazne zvyšujúci údaj o mŕtvych v meste Wu-chan, kde sa pandémia koncom vlaňajška začala.„Čína práve oznámila dvojnásobok počtu úmrtí na Neviditeľného nepriateľa. Je však oveľa vyšší než ten údaj a oveľa vyšší než v USA, ani sa k tomu (skutočnému) nepribližuje,“ napísal Trump v tweete, ktorý citovala tlačová agentúra AFP.

20:20 Ruská vláda povolila použitie antimalarika hydroxychlorochín na liečbu pacientov s ochorením COVID-19, spôsobeným novým koronavíruson, aj napriek medzinárodným obavám o bezpečnosť a účinnosť tohto lieku. Informoval o tom v piatok denník South China Morning Post. Antimalarikum darovala Rusku Čína a dodala mu viac ako 68.000 balení tabliet.

20:18 Počet úmrtí v dôsledku koronavírusu v Turecku vzrástol v piatok o 126 na celkovo 1769. Turecko takisto zaznamenalo viac ako 4000 nových prípadov infekcie. Vyhlásil to minister zdravotníctva Fahrettin Koca, ktorého citovala agentúra DPA.

19:26 Takmer 17-tisíc pracovníkov zdravotníckych zariadení v Taliansku sa nakazilo koronavírusom, z nich viac ako dve tretiny sú ženy. V piatok o tom informoval taliansky úrad verejného zdravotníctva (ISS). Tento počet predstavuje desať percent oficiálne zaznamenaných prípadov nákazy v Taliansku, spresnila tlačová agentúra AFP. V štúdii zverejnenej vo štvrtok lekárskym združením FNOMCeO sa uvádza, že ochorenie COVID-19 zabilo v Taliansku 125 lekárov.

19:10 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Česku stúpol v piatok ráno na 6 499. Mŕtvych je 173. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz. Celkový počet vykonaných testov dosiahol v ČR v piatok večer 154 307.

V pondelok sa otvoria: farmárske trhy, autobazáre, autosalóny a remeslá s prevádzkami. Budú sa môcť konať aj malé svadby s účasťou do desať ľudí, vonkajšie tréningové aktivity profesionálnych športovcov v menších skupinách za presne stanovených podmienok a pre výučbu maximálne piatich študentov v poslednom ročníku štúdia sa otvoria tiež univerzity.

18:58 Lekári v Kazachstane zaregistrovali prípad, keď jeden človek infikovaný koronavírusom nakazil ďalších 80 ľudí. Na tlačovej konferencii o tom dnes informovala hlavná kazašská epidemiologička. Poukázala aj na to, že infekcia v 70 percentách prípadov prebieha bez symptómov, takže človek, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako zdravý, môže byť v skutočnosti pre druhých zdrojom infekcie. Aktuálne je v Kazachstane 1498 potvrdených prípadov nákazy.

18:23 Česi sa možno nebudú musieť vzdať letných dovoleniek pri Jadranskom mori. Z piatkového rokovania českého premiéra Andreja Babiša s jeho chorvátskym partnerom Andrejom Plenkovičom vyplynulo, že obe krajiny sú tejto možnosti naklonené, je potrebné len dohodnúť konkrétny model. Plenkovič to napísal na svojom účte na Twitteri, informoval portál Novinky.cz.

18:20 Chorvátsko hlási 33 úmrtí súvisiacich s koronavírusom, čo je v prepočte na obyvateľov jeden z najlepších výsledkov v Európe. Táto krajina, kde sú v koronavírusovej kríze zavedené veľmi prísne obmedzenia, plánuje v lete otvoriť prístavy a niektoré kempingy aj hotely na odľahlejších miestach, aby turistická sezóna priniesla aspoň nejaké tržby.

18:12 V Bulharsku zaznamenali do piatka popoludnia 846 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Ukázala to najnovšia aktualizácia štátneho úradu povereného riešením pandémie, na ktorý sa odvolala bulharská tlačová agentúra BTA. Celkovo je v krajine hospitalizovaných 244 pacientov a 34 z nich sa nachádza na JIS. V krajine zatiaľ zaznamenali 41 úmrtí.

17:40 Pendleri sa budú musieť po novom pri každom vstupe do SR preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19, ktorý nesmie byť starší ako 30 dní. Opatrenie prijal ústredný krízový štáb, platí od 1. mája.

Video

17:32 Londýnsky dopravný podnik oznámil v piatok nové opatrenia na ochranu vodičov autobusov pred koronavírusom. Kolegovia si tiež minútou ticha uctili pamiatku 20 vodičov, ktorí už nákaze podľahli. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Starosta britskej metropoly Londýn Sadiq Khan, ktorého otec bol vodič autobusu, viedol tieto pocty obetiam pandémie. Dopravný podnik zároveň oznámil, že cestujúci už nebudú môcť používať predné dvere autobusov pri vodičovi.

17:06 Afrika sa môže stať novým epicentrom šírenia koronavírusu, varuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Kontinent hlási takmer 19-tisíc infikovaných a najmenej 970 mŕtvych. Najviac zasiahnutá je severná časť Afriky. Alžírsko, Egypt a Maroko majú po vyše dvetisíc nakazených a najmenej sto osôb v každej z krajín už podľahlo ochoreniu COVID-19.

Najnovšie prognózy WHO naznačujú, že v najbližších troch až šiestich mesiacoch by sa mohlo nakaziť viac ako desať miliónov ľudí. Tento scenár však nepočíta so zavedenými opatreniami verejného zdravotníctva. WHO uvádza, že vo väčšine štátov pripadá na milión obyvateľov len päť lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V Európe je to štyritisíc lôžok na milión ľudí.

16:57 Rekordný nárast nakazených oznámila aj Ukrajina. Počet nakazených stúpol k dnešku o 501 na 4 662, informovala agentúra Unian. Zomrelo ďalších deväť pacientov, dohromady 125.

16:54 Počet ľudí infikovaných koronavírusom v Rusku opäť rekordne vzrástol, a to o 4 069 na 32 007. Infor­movalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva, ktoré o deň skôr hlásilo 3 448 novo infikovaných. Zomrelo celkom 273 pacientov, z nich 41 za posledný deň. Ruskojazyčný servis britskej BBC uvádza, že ministerstvo pre mimoriadne situácie ľuďom neodporúča nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Ich používanie na otvorenom priestranstve je podľa úradu „bezúčelné“.

16:47 Bieloruská vláda v piatok oznámila, že na budúcu sobotu (25. apríla) sa uskutoční celoštátny deň zameraný na upratovanie a čistenie verejných priestorov. Podujatie, na ktorom sa zúčastnia státisíce štátnych zamestnancov, sa rozhodla vláda usporiadať napriek narastajúcemu počtu nových prípadov infekcie v krajine. V Bielorusku dosiaľ zaznamenali 4 779 prípadov nákazy a 42 úmrtí.

16:45 Japonský premiér Šinzó Abe vyjadril podporu Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) v jej boji proti šíreniu koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá poukázala na to, že Abeho vyjadrenia sú v kontraste s kritickými vyhláseniami amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu zdravotníckej organizácie OSN. Trump v stredu oznámil, že nariadil zadržanie platieb pre WHO pre jej nezvládnutie situácie okolo pandémie

16:38 Pápež František označil bohoslužby, ktoré sa aktuálne v čase pandémie koronavírusu konajú bez fyzickej prítomnosti veriacich, za „nebezpečné“. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že podľa slov pápeža nejde o skutočnú cirkev, keď je komunikácia sprostredkovaná len online cez médiá. Pápež poznamenal, že súčasné zákazy bohoslužieb predstavujú preventívne opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu. Ide podľa neho o núdzovú situáciu, keďže „ideál cirkvi je vždy s ľudom a s hostiami“.

16:08 Počet ľudí v Británii, ktorí zomreli v nemocnici na nákazu koronavírusom, stúpol o 847 na celkovo 14 576, ako v piatok ukázali denné údaje britského ministerstva zdravotníctva. Celkový počet evidovaných prípadov v krajine je takmer 109-tisíc.

15:40 Osemnásť pozitívne testovaných strážnikov a odsúdencov na ochorenie COVID-19 v preplnenom väzení vo filipínskej metropole zvyšuje obavy verejnosti z nekontrolova­teľného šírenia nákazy vo väzniciach, píše agentúra AFP. Hovorca väzenskej inšpekcie Xavier Solda uviedol, že pozitívne testovaní väzni boli izolovaní a nakazení strážnici odišli do domácej karantény. Väznica v Quezon City v Manile je natoľko preplnená, že väzni sú nútení spávať na schodiskách či ihriskách pod holým nebom.

15:28 Irán hlási za uplynulých 24 hodín ďalších 89 úmrtí na ochorenie COVID-19, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 4 958. Denný prírastok počtu obetí tak už šiesty deň po sebe klesá, píše agentúra AFP. V krajine pribudlo 1 499 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a celkovo ich je 79 494. V kritickom stave je 3 563 pacientov.

15:12 Pri príprave nemocničných lôžok v rámci očakávaného nástupu masového šírenia nákazy v Maďarsku nebude poslaných domov 30 000 pacientov – ako to interpretovali kritici -, ale sa pripravia tie lôžka, ktorých väčšia časť nebola doposiaľ využitá, povedala v piatok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

14:20 Rakúsko, ktoré začalo postupne zmierňovať opatrenia zavedené v boji s koronavírusom, od polovice mája opäť otvorí múzeá. Konanie veľkých podujatí, ako napríklad mestských festivalov či hudobných koncertov však bude zakázané až do 31. augusta. Zákaz zhromažďovania, ktorý mal pôvodne platiť do konca júna, sa tak predĺži do konca augusta. Informovala o tom v piatok verejnoprávna stanica ORF.

14:14 V komárňanskej nemocnici sa snažia zabezpečiť plynulé zásobovanie jednotlivých oddelení krvou od darcov aj pomocou ožarovania krvi. Vďaka tomuto kroku nie je nutné v čase koronavírusovej epidémie držať odobratú krv v 14-dňovej karanténe. Nemocnica pristúpila k tomuto kroku v čase, keď pre pandémiu poklesol počet darcov. Ožarovanie krvi sa realizuje len cielene.

13:58 Počet úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19 sa už v Španielsku priblížil k číslu 19 500 po tom, čo v dôsledku nákazy koronavírusom zomrelo za posledný deň takmer 350 ľudí. Informovala o tom v piatok agentúra AP odvolávajúca sa na údaje španielskej vlády. Za posledný deň okrem toho v Španielsku zaznamenali 5 252 nových prípadov infekcie.

13:40 Zomrel už piaty klient Domova sociálnych služieb (DSS) v Pezinku. Uviedla to hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman. Nákaza si na Slovensku vyžiadala zatiaľ 9 obetí. Viac sa dočítate tu.

13:30 Európskej únii sa podarilo repatriovať viac ako 500 000 občanov členských krajín, ktorí uviazli v zahraničí v dôsledku opatrení proti šíreniu koronavírusu. Informovala o tom v piatok Európska komisia (EK). Väčšina z nich uviazla v ázijsko-tichomorskom regióne a v krajinách Severnej a Južnej Ameriky. V zahraničí je stále okolo 98 900 občanov EÚ, ktorí tam uviazli v súvislosti s pandémiou, pričom pokračuje úsilie dostať ich čo najskôr domov.

12:55 Bulharská vláda pred pravoslávnou Veľkou nocou uzavrela na neurčito pre dopravu hlavné mesto Sofia. Ide o súčasť opatrení v rámci boja proti koronavírusu. Autá nesmú od dnes – pravoslávneho Veľkého piatku – mesto ani opustiť, ani doňho vojsť. Podľa nariadenia ministra zdravotníctva Kirila Ananieva sú však povolené niektoré výnimky, napríklad pre policajné vozidlá či prevoz pacientov.

12:49 Vo štvrtok pribudlo na Slovensku 72 pozitívnych prípadov ochorenia Covid-19. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas. Aktuálne je tak spolu 1 049 potvrdených prípadov tohto ochorenia. Celkovo otestovali za včera 3 279 ľudí. Viac si prečítajte: TU

12:44 Ruská vláda povolila použitie antimalarika hydroxychlorochín na liečbu pacientov nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, a to aj napriek obavám, ktoré sa objavili v zahraniční v súvislosti s jeho bezpečnosťou a účinnosťou. (TASR)

12:20 V Južnej Kórei začal povážlivo rásť počet ľudí, ktorí boli nakazení koronavírusom, vyliečili sa a prepustili ich z nemocnice, no po istom čase majú opäť pozitívny test na koronavírus. Podľa údajov, ktoré zverejnilo v piatok juhokórejské Centrum pre kontrolu a prevenciu ochorení, je takýchto ľudí už 163, teda už viac ako dve percentá z celkového počtu 7 829 osôb, ktoré sa v krajine z ochorenia COVID-19 už vyliečili. Priemerná doba medzi prepustením z nemocnice a opätovným pozitívnym testom je u týchto ľudí 13 a pol dňa.

12:14 Situácia v rómskych osadách je v súvislosti s pandémiou koronavírusu momentálne pokojná. Ako ďalej na sociálne sieti uvádza Policajný zbor SR, skonštatoval to pri dnešnej návšteve osád na východnom Slovensku policajný prezident Milan Lučanský. Ten osady navštívil spolu s ministrom vnútra Romanom Mikulcom.

12:06 Čína v piatok odmietla stupňujúcu sa kritiku Západu za krytie rozsahu epidémie koronavírusu SARS-CoV-2 na svojom území. Peking súčasne apeloval, aby sa západné štáty spojili s Čínou a inými krajinami a usilovali sa o tesnejšiu solidaritu v boji s pandémiou. (TASR)

11:50 Africké krajiny dostanú v najbližších týždňoch milión testov na COVID-19, aby mohli začať efektívnejšie bojovať so šírením tohto infekčného a potenciálne smrtiaceho ochorenia. S odvolaním sa na vyhlásenie Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, o tom v piatok informovala agentúra DPA.

11:31 Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas varoval pred predčasným zmiernením obmedzení sociálnych kontaktov zavedených v rámci boja proti koronavírusu. Informoval o tom v piatok denník Die Welt. „Pohľad cez naše hranice, kde sú v niektorých krajinách žiaľ každodenne hlásené nové trpké čísla o smrteľných obetiach (COVID-19), ukazuje: Každý deň, ktorým by sa obmedzenia kontaktov zrušili príliš skoro, by mohol mať dramatické dôsledky pre zdravie mnohých ľudí,“ povedal Maas pre noviny Rheinischen Post.

11:24 Predseda nemeckého Spolkového snemu Schäuble v piatok navrhol, aby sa z dôvodu pandémie koronavírusu, ktorá spôsobila okrem iného aj zatvorenie škôl, žiakom skrátili letné prázdniny. „Až na výnimky zostanú školy ešte nejaký čas zatvorené. Preto sa pýtam, či zodpovední v jednotlivých spolkových krajinách uvažujú o tom, že by o niečo skrátili letné prázdniny,“ povedal Schäuble pre piatkové vydanie denníka Augsburger Allgemeine. Takýto postup by podľa jeho slov žiakom umožnil dobehnúť zameškané učivo.

11:18 Bezpečnostné zložky, ktoré v častiach Nigérie kontrolujú dodržiavanie nariadení obmedzujúcich pohyb, usmrtili od vypuknutia koronavírusovej pandémie viac ľudí než vírus samotný, cituje miestnu ľudskoprávnu organizáciu spravodajská televízia BBC. Nigérijský národný výbor pre ľudské práva tvrdí, že od 30. marca zabili bezpečnostné zložky v krajine 18 ľudí. Dôkazom sú svedectvá občanov, ktorí túto inštitúciu o vraždách informovali prostredníctvom telefonátov alebo videí.

10:47 Pandémia koronavírusu sa podľa Organizácie Spojených národov premieňa na „krízu detských práv“, pričom sociálne a ekonomické následky spôsobené šírením ochorenia COVID-19 sú „pre milióny detí potenciálne katastrofické“. „Ovplyvnené sú všetky deti v každom veku,“ upozorňuje OSN vo svojej novej správe s tým, že niektoré deti následky zasiahnu horšie ako iné. Medzi ne patria napríklad deti žijúce v slumoch, táboroch pre utečencov alebo vysídlených ľudí, v konfliktných zónach, detenčných centrách či deti so zdravotným postihnutím.

10:29 Starosta Londýna Sadiq Khan vyzval v piatok britskú vládu, aby prikázala povinné nosenie rúšok v dopravných prostriedkoch a počas nákupov, napísala agentúra Reuters.

10:23 Starosta bratislavskej mestskej časti Dúbravka Martin Zaťovič tvrdí, že štát by mal otestovať všetkých klientov a personál domovov sociálnych služieb na Slovensku. Vyplýva to z tlačovej správy hovorkyne mestskej časti Lucie Marcinatovej. "Štát by mal využiť všetky dostupné prostriedky, aby ochránil klientov a zamestnancov vo všetkých DSS po celej krajine. Je to najzraniteľnejšia a najviac ohrozená skupina obyvateľov, ktorá dnes s najväčším rizikom čelí ochoreniu COVID-19,“ uviedol starosta. Reagoval tak na aktuálnu situáciu v DSS Pezinok.

10:15 Celkovo 42 ľudí zatkla čínska polícia za to, že zhromažďovali a draho predávali textilný materiál používaný na výrobu rúšok na tvár, pričom na opätovný predaj taktiež nelegálne vyrábali aj nekvalitný materiál. Informovalo o tom v piatok čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AP.

10:03 Nórsko, ktoré je jednou z prvých európskych krajín, čo začínajú s uvoľňovaním opatrení zameraných na obmedzenie šírenia koronavírusu, spúšťa mobilnú aplikáciu na monitorovanie pohybu nakazených ľudí. Cieľom je zabrániť návratu tohto smrteľného vírusu, informovala v piatok agentúra AFP. Aplikácia s názvom Smittestop (zastavme nákazu) vznikla preto, aby zdravotníckym predstaviteľom poskytovala lepší obraz o šírení nákazy a užívateľom dávala informácie, či sa dostali do kontaktu s nakazenou osobou.

9:50 Mesto Trnava preventívne testuje na koronavírus príslušníkov mestskej polície aj personál Zariadenia pre seniorov v Trnave na ulici Terézie Vansovej. V prípade mestských policajtov ide podľa primátora Petra Bročku nielen o ochranu ich samotných, ale aj o ochranu verejnosti, keďže prichádzajú do styku s množstvom ľudí.

9:31 Maďarsko vo fáze masového šírenia nákazy koronavírusom bude potrebovať 30 000 nemocničných postelí a 8 000 pľúcnych ventilátorov, vyhlásil v piatok premiér Viktor Orbán v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió.

9:13 Najmenej 44 migrantov, ktorých deportovali zo Spojených štátov do Guatemaly, malo pozitívny test na ochorenie Covid-19, uviedla v noci na piatok televízia CNN s odvolaním na dva guatemalské vládne zdroje.

9:06 Zoskupenie patriace k hnutiu tzv. ríšskych občanov – Reichsbürger vyzýva na bojkot preventívnych opatrení, ktoré zaviedla nemecká spolková vláda v boji proti pandémii koronavírusu. Informovala o tom v piatok televízia n-tv. Príslušníci zmieneného krajne pravicového hnutia chcú trestne stíhať politikov, štátnych zamestnancov, virológov a zástupcov médií, pretože sú podľa nich zodpovední za „inscenovanie neuveriteľne bezočivého koronavírusového divadla“, napísal portál Tagesschau.

8:41 Dopravný podnik Bratislava zavádza od pondelka mimoriadny prevádzkový režim električiek a trolejbusov. Ide o dočasné úsporné opatrenie, ktorým dopravca reaguje na pokles počtu cestujúcich v mestskej hromadnej doprave, ktorý spôsobila situácia okolo pandémie koronavírusu. DPB deklaruje, že nepríde k žiadnej strate spojení, iba k miernemu predĺženiu čakania na spoje.

8:33 V Dánsku sa v pondelok 20. apríla budú môcť opäť otvoriť niektoré malé prevádzky, ako sú kaderníctva, salóny krásy či autoškoly, ktoré boli zatvorené pre obavy zo šírenia koronavírusu. Oznámila to v piatok dánska vláda. Už od stredy sa v tejto severskej krajine otvorili niektoré školy a predškolské zariadenia.

8:20 Bývalého právnika amerického prezidenta Trumpa Michaela Cohena majú čoskoro prepustiť z väzenia. Dôvodom je pandémia koronavírusu, napísala v piatok agentúra DPA. Federálny väzenský úrad už informoval Cohena o jeho plánovanom prepustení, uviedla spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na Cohenovho právnika Rogera Adlera.

8:13 Najväčšia slovenská veľtržná a výstavnícka spoločnosť Incheba, a. s., so sídlom v Bratislave v snahe minimalizovať výrazné škody pre dopady opatrení proti koronavírusu sa rozhodla vynaložiť hospodársky zisk minulého roka na ďalšiu činnosť. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Incheby Martina Macková, spoločnosť zároveň plánuje výrazne obmedziť finančné prostriedky určené na fungovanie orgánov svojho vedenia.

7:42 Pre nezhody týkajúce sa opatrení proti šíreniu koronavírusu brazílsky prezident Jair Bolsonaro vo štvrtok odvolal ministra zdravotníctva Luiza Henriqua Mandettu.

„Od prezidenta Jaira Bolsonara som sa práve dopočul, že ma odvoláva z funkcie,“ napísal Mandetta na Twitteri po stretnutí s hlavou štátu v jeho sídle v metropole Brazília. Poďakoval sa za príležitosť, ktorú dostal, aby mohol plánovať boj proti pandémii koronavírusu, čo je podľa neho veľká výzva pre brazílske zdravotníctvo, uviedla agentúra DPA.

7:07 V Nemecku klesá nielen počet nových infekcií koronavírusom, ale aj takzvané reprodukčné číslo vírusu (R0) udávajúce, koľko zdravých ľudí sa nakazí od jedného chorého. Uviedol to vo štvrtok podľa agentúr Reuters a DPA Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Priemerná hodnota reprodukčného čísla sa v súčasnosti pohybuje okolo 0,7, štatisticky to znamená, že jedna infikovaná osoba nakazení menej ako jednu ďalšiu osobu. Rozsah tohto odhadu kolíše medzi hodnotami 0,5 a 0,8. V uplynulých dňoch bola hodnota R0 jedna alebo o niečo vyššia, v stredu prvýkrát klesla pod 1 (konkrétne 0,9). Ešte začiatkom marca dosahovalo R0 hodnotu 3, 8. apríla sa znížilo na približne 1,3.

6:27 Vo veku 77 rokov zomrel v stredu na následky koronavírusu kameraman Allen Daviau, ktorý spolupracoval s režisérom Stevenom Spielbergom a ďalšími hollywoodskymi filmármi. Daviau bol nominovaný päťkrát na Oscara, túto prestížnu cenu však ani raz nezískal. Ide o filmy E.T. – Mimozemšťan (1983), Purpurová farba (1985) a Ríša slnka (1987), režírované Spielbergom, ako aj diela Avalon (1990) a Bugsy (1991), ktoré režíroval Barry Levinson.

6:15 Úrady v čínskom meste Wu-chan, ktoré je epicentrum pandémie koronavírusu, revidovali v piatok počet úmrtí na 3699, čo je o 1290 viac ako sa doteraz uvádzalo. Informujú o tom agentúry DPA a AFP.

Dôvodmi zvýšenia bilancie je pridanie pacientov, ktorí sa nedostali do nemocníc, oneskorené, nesprávne alebo dvakrát nahlásené prípady, ako aj problémy s koordináciou informácií hlásených zo súkromných nemocníc, dočasných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení, ktoré sa o pacientov starali. Pandémia koronavírusu si podľa predchádzajúcich údajov vyžiadala v Číne 4632 obetí a 84 918 ľudí sa vírusom nakazilo.

6:00 Koronavírusová kríza predstavuje nebezpečenstvo pre Európsku úniu, je pre ňu momentom pravdy. Francúzsky prezident Emmanuel Macron to povedal britskému denníku Financial Times. Macron varoval, že ak teraz bohatšie európske štáty nebudú solidárne, mohli by sa v krajinách ako Taliansko, Španielsko a tiež Francúzsko k moci dostať populisti. Podľa Macrona by mohli populisti zvíťaziť, ak európske krajiny nezriadia záchranný fond pre zdieľanie dlhu a záruk. Bohatšie krajiny podľa neho majú osobitnú zodpovednosť. „Potrebujeme finančné transfery a solidaritu, už len preto, aby to Európa ustála,“ povedal denníku Macron.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

212 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus