Na Slovensku pribudlo 12 prípadov nákazy, zomrel ďalší pacient

Počas nedele pribudlo na Slovensku 12 prípadov nákazy koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 2 458 vzoriek. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Celkovo tak evidujeme 1 173 potvrdených prípadov.

20.04.2020 13:58 , aktualizované: 16:31
testovanie koronavírus galvaniho Foto: ,
Testovanie na koronavírus na Galvaniho ulici v Bratislave.
debata (13)

Ochoreniu Covid-19 podľahol ďalší pacient. Ide o klienta Domova sociálnych služieb Spišské Bystré. Celkovo tak Slovensko eviduje 13 úmrtí zapríčinených koronavírusom.

Ako ďalej Eliášová doplnila, vyliečených bolo už 251 ľudí, z toho bolo 61 hospitalizo­vaných v nemocniciach a 190 sa vyliečilo v domácej izolácii. Celkový počet testov s negatívnym výsledkom je 45 561.

Hospitalizovaných je 212 pacientov, u 81 bolo ochorenie Covid-19 potvrdené, u 131 sa čaká na výsledky testov. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je podľa informácií rezortu zdravotníctva osem pacientov, dvaja sú na umelej pľúcnej ventilácii.

Z 12 nových prípadov sa tri osoby nachádzajú v karanténnom stredisku vo Vranove nad Topľou. Pribudol aj prípad v Domove sociálnych služieb v Pezinku. Ďalšia osoba s neznámou adresou sa nachádza v karanténnom stredisku, MZ SR však neuviedlo v ktorom. Ďalšia osoba sa nachádza v karanténnom stredisku Akadémie Policajného zboru v Bratislave. Z nových pacientov je najmladší muž vo veku 26 rokov z okresu Vranov nad Topľou, najstaršou je žena vo veku 76 rokov z okresu Prievidza.

BSK začal testovať zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal v pondelok s celoplošným testovaním zamestnancov zariadení sociálnych služieb na nový koronavírus. Ako prví boli otestovaní zamestnanci Domova sociálnych služieb (DSS) Sibírka v bratislavskom Novom Meste. V najbližších dňoch chce kraj otestovať zamestnancov a klientov všetkých sociálnych zariadení na svojom území. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„Klienti zariadení sociálnych služieb sú už viac ako mesiac bez návštev rodinných príslušníkov aj bez vychádzok z areálu. Jediný, kto je s nimi v kontakte, sú ich ošetrovatelia, opatrovatelia, terapeuti či psychológovia. Práve preto sme ako prvý krok pristúpili k urýchlenému testovaniu zamestnancov,“ skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

DSS Sibírka je tak po DSS Pezinok druhým krajským zariadením sociálnych služieb, v ktorom prešli testovaním na ochorenie COVID-19 všetci zamestnanci. Celkovo bolo v tomto zariadení otestovaných 46 zamestnancov, ktorí sa starajú o 17 klientov s viacnásobným postihnutím. Kraj má vo svojej pôsobnosti 14 zariadení sociálnych služieb, v najbližších dňoch ich plánuje otestovať všetky na svojom území. „Testami na COVID-19 prejde 900 zamestnancov a 1 100 klientov,“ doplnila Forman s tým, že testovanie zabezpečuje kraj vo vlastnej réžii.

DSS Pezinok je od 11. apríla v karanténe a v okolí domova je ochranné pásmo. V uplynulých dňoch tam bolo pozitívne testovaných viacero klientov a pracovníkov na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, a boli zaznamenané aj viaceré úmrtia. V tejto súvislosti bola odvolaná riaditeľka domova Viola Schmidtová a do zariadenia nastúpila krízová manažérka spolu s opatrovateľkou, zdravotnou sestrou a terapeutkou. Polícia pre situáciu v DSS Pezinok začala trestné stíhanie pre prečin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Výsledky testov v Centre sociálnych služieb Ľadoveň v Martine sú negatívne

Testy klientov a zamestnancov Centra sociálnych služieb (CSS) Ľadoveň v Martine na nový koronavírus boli negatívne. TASR to potvrdil martinský regionálny hygienik Tibor Záborský.

U jednej pracovníčky CSS Ľadoveň potvrdili ochorenie COVID-19 minulý týždeň. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martiny Remencovej sa zamestnankyňa necítila dobre. „Na pokyn riaditeľky zariadenia sa dala testovať a výsledky boli pozitívne. Vedenie zariadenia vypracovalo na základe odporúčaní hygienika zoznamy zamestnancov a klientov. Testovanie sa týkalo 167 ľudí,“ uviedla Remencová.

Výsledky všetkých testov sú negatívne. Je to naozaj dobrá správa. Uvedomujeme si, že klienti v zariadeniach sociálnych služieb patria medzi rizikové skupiny. Často sú v nich klienti vo vyššom veku, prípadne s iným zdravotným znevýhodnením. Preto k tomu pristupujeme maximálne zodpovedne a zariadenia sociálnych služieb boli jedny z prvých, v ktorých sme prijali prísne hygienické opatrenia," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

ŽSK vybavil zariadenie ochranným materiálom zo štátnych hmotných rezerv (rukavice, overaly, okuliare) a nakúpil centrálne dezinfekčné prostriedky. „Je zabezpečený zvýšený hygienický režim. Priestory celej budovy sa pravidelne dezinfikujú a klientom merajú teplotu dvakrát za deň. Samozrejmosťou je aj meranie teploty všetkým zamestnancom pri vstupe do zariadenia, ktoré je od piatka (17. 4.) v karanténe a o jej zrušení rozhodne hygienik,“ doplnila Remencová.

Pripomenula, že v zariadeniach sociálnych služieb, ktorých zriaďovateľom je ŽSK, platí už od 1. marca zákaz návštev. „Prijala sa séria opatrení na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu. Vytvorili sa krízové štáby, ktoré denne monitorujú a usmerňujú klientov i zamestnancov,“ vysvetlila hovorkyňa ŽSK.

Celkovo vykonali testovanie v troch zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK v CSS Žarec v Čadci, v CSS Likava v Likavke a v CSS Ľadoveň v Martine. Vo všetkých prípadoch boli výsledky na nový koronavírus negatívne, uzavrela Remencová.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus